Sunday, July 21, 2013

Iftar , Arabic Food di MyRice Bdr Baru Bangi

sepatutnya minggu lepas lagi kami sekeluarga dah buka puasa kat sini tapi disebabkan suami dayah ngajak buka kat restoran tupai tupai dan nak sponsor beli langsir raya baru .. maka tertangguh la niat nak berbuka puasa dengan makanan arab ke minggu nih.. Alhamdulillah.. ada rezeki nak merasa makan makanan arab minggu nih... makcik dayah nih adalah sangat happy.... sebab tak payah masak dan makan free.... hikhik.. tapi walaupun dayah tak bayar....dayah tetap sebok sebok jugak nak tahu harga makanan arab nih... orang kata makanan arab nih mahal .... huurrmmm... 
dayah nih first time kot nak makan makanan arab....selama nih dok dengar jer suami dayah cerita makan makanan arab kat sana kat sini area bangi nih....dia selalu pergi dengan kenkawan dia... biasanya lepas solat jumaat atau ada sesuatu berkaitan hal kerja yang diorang nak raikan.. selalu kalau suami dayah ajak makan makanan arab..dayah mesti tolak..sebab risau mahal...dah sana sini dengar baca lihat makanan arab nih mahal...mahal..mahal.... frust betul bila dayah ngintai harga tu... alahai sepinggan tak lebih lima belas hengget rupanya...setakat suami dayah nak belanja kami anak beranak empat pinggan tu boleh sangat la...... mungkin tengok tempat la kot kan .. restoran arab nih yang takde bintang maka harga pun standard la.. agaknya restoran arab yang berbintang bintang tu la yang mahal kot kan... *yang buat ioll geram sangat kan ialah setiap kali ioll kata "taknak la makanan arab nanti mahal habis duit awak" suami dayah yang hensem tu kan mesti kata.. "ok" sambil senyum senyum.. masa tu mesti dia pikir selamat duit dia kan..! ciisssss....
harga air pun dayah intai intai...... nak kata mahal...barang sumer banyak dah naik harga.. nak kata murah.. karang ada yang ingat dayah nih berlagak kaya pulak kan.. untuk dayah...harga air tu ok lah... yang penting airnya adalah sedap.............
carrot susu memang kegemaran dayah..sekarang hakim dah ngekot ibu dia..asal order jer..carrot susu....
dek kerana tu dayah mengambil kesempatan dengan order air lain ... hehehe.. untung makcik dapat dua air.. yelah budak kecik bukan minum banyak sangat pun kan... yang warna putih tu.. dayah mintak air durian belanda.... mak aiiii sedapnya... lemak manis berkrim sedap bila sedut air tu punya nikmat sampai terpejam pejam mata dayah nih ha........ lama giler kot tak minum air durian belanda...sekali order dapat yang sedap.. Alhamdulillah......
nasi arab damsyik kambing , besar giler pinggan dia...terkejut dayah... nasi sangat banyak... Alhamdulillah semuanya sedap sedap... nasi..kuah..kambing...pergghhhh...rempah ratus tu betul betul meresap dalam daging kambing tu sampai bila dayah makan dan kunyah..terasa sedapnya sampai meresap ke dalam jiwa..
budak lelaki yang bijak dan hensem nih request nak makan ayam... lagi sekali dayah untung kat situ.. budak kecik nih makan bukan banyak sangat pun kan... ha...dapat la ibu dia rasa sekali nasi arab damsyik ayam.. nasik dia rasa sama je... sedap yang sama..masin yang sama..manis yang sama..secukup rasa yang sama.. kat ayam tu jer berlainan... sedap dia.... errmmm...ermmmm... errmmm.. ok.. masa kunyah tu tak perasan dayah sedang mengunyah...sedap sangat sangat sangat sampai dayah taknak mengaku yang dayah sedang makan....ada ketika rasa macam nak simpan ayam tu bawah bantal..sedap sangat.. nanti bila bila teringin nak makan..senang dah..seluk je bawah bantal.. boleh..?
saja fokus daging kambing yang sedap nih....sedap weii sedap.....tak percaya datang sini try test tengok...
sedap..tak cukup banyak tu...memang mintak bertambah... mana nak makan ngan nasi..nak hirup lagi..kan..
tu dia... encik hensem yang belanja kitorang makan..dia lagi berselera makan sampai bertambah pinggan tu.. tambah la berapa banyak pinggan pun takpe... jangan tiba tiba bertambah bini sudah... uuikkss.. karang katanya nak hari hari makan makanan arab... haaa sudah.. bini dia nih masakan melayu pun tk lepas memang dapat alasan baik punya lah kan nak tambah lagi satu bini kan..... 
tak banyak bunyi yang keluar daripada mulut kitorang sepanjang waktu berbuka... sedap sangat sampai tak ingat nak bersembang sembang dah laki bini serta anak nih... lapar memang dah tentu lah kan dapat pulak makanan yang mabeles.... keletang keletung bunyi sudu garfu je lah yang dengar pun... siyes sedap.. memang sangat puas hati sampai nak nangis kerana gembira...tambah lagi nih first time kot dayah makan makanan arab.... Alhamdulillah pengalaman pertama yang manis sangat untuk dikenang.. bangga betul dapat suami yang pandai carik tempat makan yang best best nih... hikhik..dah la hensem kan....
aiskrim...! memang biasanya kalau kedai tu ada aiskrim..dayah akan order untuk hakim supaya dayah dapat la makan sekali ... huahuahuahua... tanpa rasa bersalah je ibu nye mengambil kesempatan dengan kehadiran anak kan... untung hakim tau... kecik kecik dah berbakti dan berjasa kat ibu nih.. hahaha *entah apa anak aku pikir bila dia dah pandai belek blog nanti hahaha...
save the best for last!

kan dayah kata dayah order air durian belanda...?

engkorang engkorang ingat lagi tak cemana rasa durian belanda..?

yang sedap...?

haaaaa..................teringin nak kan..?

pi beli ok.. atau datang je makan kat sini..

My Rice Arabic Shop , seksyen 8 , bandar baru bangi .............

:)

10 comments:

  1. nyum nymum, saya suka nasi arab dan kambing ^^

    ReplyDelete
  2. saya pun semalam pekena nasi arab kak. heiii sedap walaupun tak makan kambing, tapi sebab nasi arab kan makan jugaklah...

    ReplyDelete
  3. ok jeles...tu daging kambing tuuuuu...erghhhh geramnyaaaa....

    ReplyDelete
  4. adeh adeh.. sib baik tak puasa, terliur dah nii.. hahhahahaha

    ReplyDelete
  5. nasi dia panjang2.. ai like.. ;)
    tapi kambing bukan feveret ai.. :(

    ReplyDelete
  6. Salam kenal dari Che Mid.. sama le kita. Che Mid pun baru pertama kali makan di restoran arab, sehari sebelum puasa hari tu.. memang sedap dan tak mahal mana kalau banding dengan fast food kan..

    ReplyDelete
  7. Seksyen 8? Harus jugak weekend ni pi sana...

    ReplyDelete
  8. pergh.. gilalah.. nasib baik terbaca entri ni time2 pagi ni, kalau terbaca time2 tengah hari, maunya terus tutup laptop n pergi tidur.. hahaha

    ReplyDelete

Note: Only a member of this blog may post a comment.