Monday, July 29, 2013

Moreh di Malee Classic Tomyam, Kajang

Jumaat lepas...
Habis terawih almost midnite dah....
anak beranak dah rasa lapar...
masa buka puasa memang makan sikit je...sebab dayah masak sikit... hikhik..
so lepas selesai terawih.. masing masing anak ibu nih ajak encik banyak duit pi makan....
ala-ala moreh la...gitu...
suami dayah sangat suka tshirt denaihati nih..selesa katanya.. kadang seminggu lima enam kali dia pakai.. tshirt nih dapat masa majlis sepetang bersama blogger 2013 anjuran denaihati awal tahun hari tu..
Malee Classic Seafood nih ada dua tiga cawangan kat area Kajang.. dah lama jugak dayah tak makan kat sini... memang purposely ajak enchik suami ioll makan kat sini.... yang geramnya... suami dayah yang hensem tu bukan nak balik rumah dulu tau.. daripada masjid dia direct drive gi kedai makan... hheeeiii.. ioll is bertelekung ke masjid... takde tudung.. achaner nak turun kereta..? dia kata "pakai je telekung tu turun.. kat mekah tu semua orang bertelekung je sana sini..." haaa........ *serik.. next time mmg dayah akan sentiasa ingat bawak tudung extra... mana tahu jadik cam gini lagi.. actually last year ada berlaku sekali macam nih.. tak teringat dan tak terfikir ianya akan berlaku lagi.. dayah redha.....pasrah..perut lapar.. turun je lah..!


belek belek menu... teringat masa nih lapar sangat sangat sangat dah... rasa macam nak order yang paling cepat masak... hikhik.. standard lah .. bila dah ke kedai tomyam... memang order tomyam la.. lagipun kali terakhir makan kat sini..dayah ingat lagi tomyamnya adalah sedap... sssslllrrppppp... ssslluuurrppppp... hirup kuah hingga titisan terakhir tau...! kehkeh... *rasa nak meleleh air liur sendiri... haha..

satu ketika dulu hakim order tengok gambar je.. mana yang nampak sedap dimata dia.. itu lah yang dia order.. tapi sekarang budak bijak pandai kacak cemerlang dunia akhirat nih dah pandai membaca.. *ibu dia dah la lapar... nak tunggu dia tengok menu tu tunggu order punya lah lama... rasa macam nak hilang sabar..... aauummmm..aaauuummm.. dalam hati nih.. *macam rimau kelaparan tau bersabar..hikhik..


sementara tunggu makanan...air dah sampai.... carrot susu.. dan belimbing.. gelas nih besar.. maka anak beranak share air... jimat sikit duit ayah.. ada seminggu lagi ramadan nih.. nak paw makan luar lagi.. :P


keropok colek... iye kot namanya begitu.. aaargghhh masa tu dayah lapar.. takde masa nak ingat nama keropok tu... tapi...... ambik gambar ingat.. hahahaha... *walaupun lapar tapi demi nak abadikan kenangan dalam blog ku tahan juga... gambar itu penting... penting.....penting....maka jom tengok gambar makanan..





tengok daripada gambar yang ada tu..nkorang dah boleh agak nama menu nya kan..? yang nkorang tak boleh nak agak ialah betapa sedapnya rasa untuk setiap jenis makanan tu ngehngehngeh *cam kejam pulak rasa hiihii.. apa yang dayah boleh kata ialah........ kalau kedai tu tak sedap masakannya...adakah kita akan berkunjung ke situ sekali lagi..? tak mungkin kita nak datang lagi kan..... dan untuk kedai nih.. dayah pasti dayah akan datang lagi.. dan lagi...


hakim makan nasi pun bertambah....suami dayah jangan cakaplah... hehehe.. kadang kala dayah rasa macam dia dah lupa bini dia yang jelita nih ada kat depan dia.. hikhik... elok jugak la kalau dia tak perasan dayah kat depan dia... sebab dayah makan pun bertambah..tak berapa manis disitu kalau dia perasan yang bini dia nih "buruk lantak" lepas bertahun tahun menikah kan...kan..kan.. muahaha... ok.. itu je lah nak cerita... sampai kat gambar ending nih.. hati dan naluri dayah kata elok dayah berhenti mengarang secepat yang mungkin.. nanti tergoda nafsu makan nengok nasi dengan lauk pauk yang sedap nih.. hikhik... 


teringat-ingat pulak .. sedapnye...... la hai.......
syukur Alhamdulillah.. sekurang kurangnya dayah nih berpeluang rasa nikmat Allah kan..?
:)


p/s : dayah rasa macam mood raya dah maghi la... uhuk..uhuk..

3 comments:

  1. Rindunya nak makan malee... Dulu takde pulak dengar di Kajang.
    Time belajar dekat MMU dulu selalu ke Malee Dengkil...Sedapnya tomyam dia POWERRRRRRRRRR

    ReplyDelete
  2. sedapnya..kat dengkil ada satu cawangan..

    ReplyDelete

Note: Only a member of this blog may post a comment.