Thursday, September 19, 2013

pagi raya 2013

balik kampong pagi raya...dah bertahun-tahun dah  sejak arwah opah dan atuk kedua belah abah ngan mama meninggal dunia... perjalanan balik kampong memang bermula pagi raya.. eh..eh.. pagi yang tak berapa nak pagi sebenarnya... ngahaha... biasalah.. pagi raya... makan makan.. minum..minum.. lepas tu suami dengan anak dayah pi solat.. dayah tak ikut... huiii.. banyak pinggan mangkuk nak kena basuh.. nak settle tapau makanan bagai.. lepas tu .. semua orang balik dari masjid.. abah.. abang.. adik.. suami.. anak.. anak sedara.. nak makan lagi tu.... second round...
 
perut kenyang...
 
aktiviti simpan beg dalam kereta...
 
phheewww.... nkorang kalau adik beradik ramai..nkorang akan paham betapa kelam kelibut dan huru haranya keadaan waktu nyimpan barang nih... dah settle beg.. nak masuk segala bekas berlauk lepas tu nak bawak comforter..cadar.. nanti bantal pun kalau boleh nak bawak sendiri..
 
itu keluarga kecik dayah je tau..
 
belum family abang dayah lagi...
 
adik adik lagi..
 
dalam adik beradik.. dayah dengan abang je yang dah kawen..
 
yang lain bujang lagi.....tak berapa nak banyak kerenah sangat la...
 
selesai simpan segala barang... kitorang konvoi ke Ipoh...
 
biasanya jalan pada pagi raya tak berapa nak jammed...
tapi tahun nih..peerrghhh... highway penuh.. kompius makcik...
tapi sebab bukan makcik yang drive... so lantak....
adik bongsu dayah naik dengan dayah..
adik lelaki dengan adik perempuan naik sekali dengan mama dan abah dayah..
abang dayah satu kereta .. so konvoi tiga kereta...
piker pikir balik.. alahai...konvoi tiga kereta je..
tapi riuhnya...ngahahaha...
macam dayah kata..orang yang adik beradik ramai je yang paham..
hikhik..
 
 
isi petrol dulu...
masa nih petrol belum naik harga lagi... ngahahaha *tetiba sangat nak cakap pasal petrol kan.. :P
 
nak jalan raya nih semua nak kena bajet kan kan kan..
petrol..tol..makan..
phhewww... *terkenang hehe..
 
tapi demi nak nyenangkan hati mama abah .. ngekot jugak lah balik kampong melawat dan menjengah sedara mara walaupun dalam hati ini jujur jujurnya kan best kalau bajet tu kita pi holiday..
 
hahah..
 
ngeng..!
 
eh... perasan tak kat cermin belakang tu ada shawl dayah..
hahaha.. kantoi pulak ioll tak pakai tudung masa nih kan..? :P
 
ok............
 
kan dayah cakap highway luar biasa jammed raya tahun kali nih...
 
so...
 
separuh jalan... adik beradik decide nak keluar highway..ikut jalan lama...
 
*hahaha amboi amboi...sekarang adik beradik decide ok.. dulu zaman kecik kecik sumer abah decide kena ikut je..jangan banyak bunyi... kehkeh..sekarang... mentang mentang masing masing yang drive.. teringat pulak zaman kecik kecik satu ketika dolu kalau balik kampong.. abah dayah yang drive... KL ke Ipoh boleh cecah lapan jam.. mana tak nya.. orang tua drive kan... slow tu satu hal.. lepas tu setiap perhentian mesti nak stop... ada je nak itu nak ini... ggggrrrr... masa tu kadang dalam hati nih membentak bentak geram tapi apakan daya... kena ikut jugak la kan..bukan dayah ada bapak lain.. itu satu je la bapak yang ioll ada...hahaha...
 
sambung cerita raya 2014 lah..!
apa jadahnye ioll terkenang terkenang nih.. ggggrrrrr.......
 
disebabkan ikut jalan lama... kitorang keluar kat bidor kalau tak silap...
berderet la pulak kelihatan orang asli a.k.a orang peribumi menjual petai time raya raya nih...
 
dennggg..!
 
asben ioll tu bukan boleh tengok petai...
 
dia kalau ada perempuan bogel dengan petai pun..
dia carik petai jugak dulu... betul nih...
begitu indahnya petai tu dimata seorang lelaki yang dah jadik asben ioll..hahaha..
:P
 
 
oh my...oh my..
hensem betul asben i..
 
haha..
suka hati la kan nak puji suami sendiri yang memang hensem nih....
susah nak dapat mamat hensem bergambar dengan petai nih..haha..
 
 
lepas dapat petai yang segar segar.......perjalanan ke Ipoh diteruskan.........
 
ikut jalan lama pulak... jalan tak la seteruk ikut highway...
kereta tak sebanyak kat highway nun...
 
rasa lebih okey la daripada ikut highway..sebab jalan free kan.. kalau slow pun tak rasa rugi $$ sangat..kan..kan..kan.. kalau ikut highway tu...bila jalan slow sikit..mula la stress... apa kes keluar duit untuk tol kalau jalan slow kan..kan..kan..
 
target sampai Ipoh sebelum pukul tiga...nan hado...
pukul tiga kitorang kat atas jalan raya lagi..
 
anak ioll dah lapar..
 
 
kasik dia makan biskut dulu.... homemade cookies tu.... sedap......sangat... hekhek..
 
dah alas perut dengan biskut.. kasik dia main game pulak.. tak nak bagi dia bising... nanti kalau dia buat bising.. ayah dia boleh jadik tension.. nanti ayah dia tension.. ibu dia ikut tension.. huiii.. bahaya penyakit tension nih..dia punya berjangkit tu..dahsyat... elak kan.. elak kan... nak amik tab nih ye..
 
 
siyes lenguh lenguh badan dah masa tu..
nak berhenti makan... ikut jalan lama .. mana ada kedai makan..
phhewww...
 
tengok jam dah hampir pukul lima...
masing masing watsap...berhenti solat dulu...
 
ok.. on..!
 
badan dah lenguh..elok jugak berhenti...kan..
 

kalau tak kerana jalan jammed...memang kitorang tak ikut jalan lama..
kalau tak ikut jalan lama..memang tak berpeluang solat kat masjid lama macam nih kan..
so...apalagi... dayah paksa la diorang nih posing...hahaha... suami dengan anak dayah okey je..
adik bongsu dayah...pun okey je.. kenangan kan.. hikhik..



actually kereta parking kat seberang jalan.. hehe..

ok... letih.... nanti makcik sambung lagi yer...


*hahaha..
harap harap sambung..dayah nih bukan apa.. yang bersambung je semua malas nak sambungkan..
baper banyak entry dah kata nak sambung tapi tak jugak sambung..
kehkeh..melaser diri sendiri dulu sebelum kenkawan ioll laser kan.. ahahaha..
 

1 comment:

Note: Only a member of this blog may post a comment.