Wednesday, July 31, 2013

Monday, July 29, 2013

Moreh di Malee Classic Tomyam, Kajang

Jumaat lepas...
Habis terawih almost midnite dah....
anak beranak dah rasa lapar...
masa buka puasa memang makan sikit je...sebab dayah masak sikit... hikhik..
so lepas selesai terawih.. masing masing anak ibu nih ajak encik banyak duit pi makan....
ala-ala moreh la...gitu...
suami dayah sangat suka tshirt denaihati nih..selesa katanya.. kadang seminggu lima enam kali dia pakai.. tshirt nih dapat masa majlis sepetang bersama blogger 2013 anjuran denaihati awal tahun hari tu..
Malee Classic Seafood nih ada dua tiga cawangan kat area Kajang.. dah lama jugak dayah tak makan kat sini... memang purposely ajak enchik suami ioll makan kat sini.... yang geramnya... suami dayah yang hensem tu bukan nak balik rumah dulu tau.. daripada masjid dia direct drive gi kedai makan... hheeeiii.. ioll is bertelekung ke masjid... takde tudung.. achaner nak turun kereta..? dia kata "pakai je telekung tu turun.. kat mekah tu semua orang bertelekung je sana sini..." haaa........ *serik.. next time mmg dayah akan sentiasa ingat bawak tudung extra... mana tahu jadik cam gini lagi.. actually last year ada berlaku sekali macam nih.. tak teringat dan tak terfikir ianya akan berlaku lagi.. dayah redha.....pasrah..perut lapar.. turun je lah..!


belek belek menu... teringat masa nih lapar sangat sangat sangat dah... rasa macam nak order yang paling cepat masak... hikhik.. standard lah .. bila dah ke kedai tomyam... memang order tomyam la.. lagipun kali terakhir makan kat sini..dayah ingat lagi tomyamnya adalah sedap... sssslllrrppppp... ssslluuurrppppp... hirup kuah hingga titisan terakhir tau...! kehkeh... *rasa nak meleleh air liur sendiri... haha..

satu ketika dulu hakim order tengok gambar je.. mana yang nampak sedap dimata dia.. itu lah yang dia order.. tapi sekarang budak bijak pandai kacak cemerlang dunia akhirat nih dah pandai membaca.. *ibu dia dah la lapar... nak tunggu dia tengok menu tu tunggu order punya lah lama... rasa macam nak hilang sabar..... aauummmm..aaauuummm.. dalam hati nih.. *macam rimau kelaparan tau bersabar..hikhik..


sementara tunggu makanan...air dah sampai.... carrot susu.. dan belimbing.. gelas nih besar.. maka anak beranak share air... jimat sikit duit ayah.. ada seminggu lagi ramadan nih.. nak paw makan luar lagi.. :P


keropok colek... iye kot namanya begitu.. aaargghhh masa tu dayah lapar.. takde masa nak ingat nama keropok tu... tapi...... ambik gambar ingat.. hahahaha... *walaupun lapar tapi demi nak abadikan kenangan dalam blog ku tahan juga... gambar itu penting... penting.....penting....maka jom tengok gambar makanan..





tengok daripada gambar yang ada tu..nkorang dah boleh agak nama menu nya kan..? yang nkorang tak boleh nak agak ialah betapa sedapnya rasa untuk setiap jenis makanan tu ngehngehngeh *cam kejam pulak rasa hiihii.. apa yang dayah boleh kata ialah........ kalau kedai tu tak sedap masakannya...adakah kita akan berkunjung ke situ sekali lagi..? tak mungkin kita nak datang lagi kan..... dan untuk kedai nih.. dayah pasti dayah akan datang lagi.. dan lagi...


hakim makan nasi pun bertambah....suami dayah jangan cakaplah... hehehe.. kadang kala dayah rasa macam dia dah lupa bini dia yang jelita nih ada kat depan dia.. hikhik... elok jugak la kalau dia tak perasan dayah kat depan dia... sebab dayah makan pun bertambah..tak berapa manis disitu kalau dia perasan yang bini dia nih "buruk lantak" lepas bertahun tahun menikah kan...kan..kan.. muahaha... ok.. itu je lah nak cerita... sampai kat gambar ending nih.. hati dan naluri dayah kata elok dayah berhenti mengarang secepat yang mungkin.. nanti tergoda nafsu makan nengok nasi dengan lauk pauk yang sedap nih.. hikhik... 


teringat-ingat pulak .. sedapnye...... la hai.......
syukur Alhamdulillah.. sekurang kurangnya dayah nih berpeluang rasa nikmat Allah kan..?
:)


p/s : dayah rasa macam mood raya dah maghi la... uhuk..uhuk..

Friday, July 26, 2013

Resepi rahsia semperit nestum

Hehehehe awal awal lagi dayah bagitahu ia adalah resepi rahsia sebab dah bertahun jugak la beberapa orang kawan baik dayah dok mintak mintak resepi tapi dayah tak boleh bagi... dayah belajar buat biskut semperit nestum tu daripada arwah makcik kesayangan suami dayah.. dan dia mintak dayah janji supaya jaga resepi tu baik baik.. katanya.. setiap wanita mesti ada resepi rahsia sebagai senjata mengikat keluarga... maka sebab itu lah dayah tak pernah bagi resepi biskut semperit nestum tu kat kawan kawan baik yang dayah sayangi... awal awal dulu sampai merajuk jugak la bff ioll.. tapi akhirnya.. mereka mengalah jugak la.. sebab kalau mereka rasa nak makan.. dayah buatkan je lah... tak susah pun.. setakat satu bancuhan dayah boleh dapat dua tiga balang penuh.. dua tiga jam menyinsing lengan kat dapur tapi hasilnya amat berbaloi..
Tahun nih buat kali pertama dayah buat semperit nestum dengan banyak sebanyak banyaknya.....

Atas permintaan kawan kawan.. kawan dayah dan kawan mama.. kawan adik dan kawan suami.. tak sangka ada orang nak beli semperit nestum yang dayah buat.. tak lah sebanyak orang lain yang meniaga biskut raya.. selain semperit nestum dayah buat tujuh lapan jenis biskut lain.. packing cantik cantik.. gembira bila tengok biskut raya laku satu persatu.. bukan untung yang dayah kejarkan sangat.. untuk homemade cookies macam tu.. dayah jual cuma rm25 sebalang..

Tat nenas..almond london.. chocolate chip.. butterscotch.. biskut makmur.. hurrmmm biskut makmur pun antara yang dayah dapat banyak order sebab zaman sekarang memang payah dah nak dapat biskut makmur yang rasa penuh dengan kacang dan mewah dengan gula dah..kebanyakkan yang jual buat kilang.. mana nak sama dengan sentuhan dari tangan untuk satu persatu setiap biskut tu kan.. setakat nih dayah puas hati dengan feedback setiap customer.. maklumlah yang beli pun memang orang yang kita kenal.. taknak lah dek kerana hasil biskut tak sedap nanti sesama kami nih bermasam muka pulak..

Letih sangat sangat..

Tapi puas hatinya.. tak terkata..

:)

Alhamdulillah..

Thursday, July 25, 2013

buka puasa di Flora Kafe jom..!

dengar nama ala ala barat... susun atur perabot dan dekorasi meriah dan makanan semua sedap sedap..!

Flora Kafe antara tempat yang dayah pernah kunjungi untuk berbuka puasa bersama suami , anak dan rakan blogger . Persekitaran yang sangat menyenangkan , santai dan yang paling penting , ada surau disediakan. itu buat kami sekeluarga jatuh hati dengan Flora Kafe malah kami sekeluarga dah berjanji dengan keluarga nak buka puasa bersama-sama di Flora Kafe Ampwalk nih hujung minggu nanti ... pengalaman berbuka puasa dengan rakan blogger sebelum nih buat dayah tak sabar menanti kedatangan hujung minggu nanti ..
bersama rakan blogger dan pengurus Flora Kafe Ampwalk
mendengar nama Flora Kafe buat dayah ragu ragu juga untuk bersetuju berbuka puasa disana , tapi setelah mendapat kepastian daripada rakan blogger , yaya , restoran tersebut milik bumiputera , milik orang islam maka dayah pun bersetuju untuk menyertai rakan blogger berbuka disana.. dan salah satu faktor yang buat dayah yakin untuk berbuka puasa disana , Flora Kafe menyediakan buffet sajian makanan melayu sebagai juadah berbuka puasa. dengan harga RM 50 bagi seorang dewasa , dayah rasa sangat berbaloi sebab makanannya sedap sedap belaka..daripada kuih muih hinggalah lauk pauk .. semuanya sedap sedap belaka..

ini antara lauk yang jadi pilihan dayah untuk pusingan pertama.. pusingan seterusnya dah tak ingat nak ambik gambar dah yer..makanan sedap jadi perhatian terhadap makanan sangat tinggi dah..harap maklum..takde saper teringat kamera bila ada makanan yang sedap sedang cair dikunyah kunyah dalam mulut..
udang dengan kerang... saper tak makan seafood.... rugi lah... sedap nih..! perah dengan limau tu...errrmmmm... jangankan mak mentua.. bapak mentua..adik ipar..abang ipar .. kakak ipar.. malah kalau aaron aziz sekalipun lalu depan mata.. tak nampak dah...... *nanti kalau ngaku nampak dia nak mintak sikit pulak kan..kan..kan.. mana buullleeehhh.. ambik la pinggan mangkuk sendiri.....hekhek..
okey//ini kali pertama dayah cuba makan pisang yang macam dipanggang dengan badam dan susu.. ambik satu sudu jer.. saja nak test la.. mana tahu tak masuk dengan selera dayah kan.. pulut tu saja ambik sikit sebab sejak dayah tumbuh gigi dayah memang suka makan pulut dengan susu..
sekali makan nak lagi daaaa... sedap weiii sedap..! biarlah gambar jer yang ceritakan betapa sedapnya makanan itu...nanti dayah cerita lelebih risau dayah hilang kawalan pulak...ioll nih namanya dah jadik mak budak tapi iman nipis je... hiihii.. oh... dugaan... puasa kerana Allah...ingat dayah..ingat...ingat..pisang sira... *saya ingat awak sedap 
bubur cha cha.... sesetengah orang suka bubur lain kan.. rezeki dayah la langkah kanan...kebetulan bubur cha cha memang antara bubur favourite dayah.. sedap..... boleh la... entahlah... huhu... *puasa..puasa.. jangan ingat bubur tu punya sedap...jangan ingat..jangan ingat.. uuuwwaaaa.....
budak budak.... apa saja bersalut coklat...dia sengeh senyum lebar la kan.. tapi dayah suka.. dayah rasa suka sangat sangat... bagus lah flora kafe nih..... dititik beratkan selera pengunjung daripada dewasa sampai la kanak kanak.. kalau dewasa cuma RM50 seorang.. kanak kanak pulak cuma RM 22 dan kalau kanak kanak bawah enam tahun tu.. semua on the house.. owner flora kafe belanja.. iyer.. bagi kanak kanak bawah enam tahun, tiada bayaran dikenakan.. :D
surau lima bintang kata suami dayah.... dia lepas minum air zam zam dan makan kurma.. terus gi solat maghrib dulu.. memang tabiat dia gitu.....tambah kalau makan buffet.. sebab dia takmau nanti kalau dah makan banyak.. dah berat nak bangun solat.... hikhik..
inilah dia...... kali pertama dayah jumpa.. pihak Flora Kafe sediakan air zam zam untuk berbuka puasa.. kalau kurma tu memang dah biasa sangat kan.... tak sangka kan.. kafe yang cantik dan nampak moden nih begitu baik hati dengan pelanggannya..
 itulah antara pengalaman dayah...

mungkin kalau nak dibandingkan dengan resoran atau hotel mewah.. apa sangat la yang dayah kongsikan nih ye dak...? well... selera masing masing tak sama...... Flora Kafe yang terletak di Ampwalk Jalan Ampang nih sangat selesa dan mesra pengunjung.. bab makanan memang sedap.. bagi sesetengah orang.. RM50 tu besar nilainya.. daripada makan untuk seorang boleh makan untuk lima enam orang.. dayah tak nafikan itu..

:)

bagi dayah.. sesekali makan luar...
dapat pulak yang harganya mampu bayar...makanan sedap sedap.. selesa..
apa salahnya... rakan taulan yang mampu tu...
sesekali belanja la ahli keluarga ayah mak abang akak..
atau yang nak "paw" bos belanja bukak puasa..
pun boleh try datang sini.... hehe..

oh ya..

menu setiap hari tak sama tau..

tak semestinya apa yang dayah makan tu..akan ada pada hari yang nkorang nak pi makan sebab Flora Kafe tukar menu makanan setiap hari.. jadik kalau ada antara nkorang yang rasa nak cuba buka puasa kat Flora Kafe , dayah cadangkan nkorang usha usha FB Flora Kafe > klik sini < kalau ada rasa ada apa saja nak tanya.. call je la mereka... ada siap nombor telefon sekali dengan nama manager kat FB page itu...

ok...

sebelum balik........ kitorang blogger blogger nih ada bergambar...
ada banyak sangat gambar yang dayah malas nak copy satu satu..
kot ada yang rasa nak tengok gambar tu.. kalian >klik sini< je lah yer....

kalau malas nak klik pun tak pe...

dayah copy sikit tempek kat blog nih yer..

:)

selamat berpuasa semua orang..





okbai...

Tuesday, July 23, 2013

baju raya untuk mama

Kat Klinik kesihatan ditemani mereka

i is tak sihat sangat.. feeling not well ini telah membuat i tak masuk kerja semalam.. disebabkan i nak jimat cuti tahunan maka i pergi lah ambik mc semalam.. disebabkan polisi kampeni yang giler.. mc panel doctor atau mc gov saja will be accepted or else with or without mc it goes to unpaid leave.. maka i pun gigihkan diri ke klinik kesihatan yang berhampiran dengan rumah i.. larat tak larat la i ngadap doktor yang sangat terkejut dengan blood pressure i yang tinggi.. memang i layak dapat mc okey.. bukan doktor gov tu suka suka bagi sebab kesian kat i..

Akibat makan ubat.. i telah terlajak tidur dan tak bangun sahur.. bukan i jer.. dengan suami dengan anak pun sama..Suami i dah besar dan ada banyak lemak yang boleh dibakar untuk menjana perut dia daripada rasa terlalu lapar.. maka i tak risaukan suami i yang hensem tu.. ye lah...  Suami i hensem dan semua orang sedia maklum hal tu..

i cuma rasa bersalah teramat sangat kat anak bujang i yang jugak hensem bijak kacak cerdik pandai dan soleh itu. mesti dia lapar sebab tak sahur.. maka i pun cakap kat dia tak payah puasa la hari nih hakim..nanti hakim lapar kat sekolah.. tak sahur pagi tadi..

Ok.

Hakim kata..

"takpe ibu. Hakim puasa dulu setakat yang larat. Kalau Hakim tak larat balik sekolah agama baru makan. Hakim nak puasa. Hakim nak ibu dapat pahala. Kan ibu kata anak yang sembahyang dan puasa bagi ibu ayah dia pahala? Hakim nak ayah ibu hakim dapat pahala.."

Ok.

I'm touched.

Terharu. Just sharing a story.
Sakit pening seorang ibu memang boleh hilang dengan keletah manis anak anak..
Kan?

Sunday, July 21, 2013

Iftar , Arabic Food di MyRice Bdr Baru Bangi

sepatutnya minggu lepas lagi kami sekeluarga dah buka puasa kat sini tapi disebabkan suami dayah ngajak buka kat restoran tupai tupai dan nak sponsor beli langsir raya baru .. maka tertangguh la niat nak berbuka puasa dengan makanan arab ke minggu nih.. Alhamdulillah.. ada rezeki nak merasa makan makanan arab minggu nih... makcik dayah nih adalah sangat happy.... sebab tak payah masak dan makan free.... hikhik.. tapi walaupun dayah tak bayar....dayah tetap sebok sebok jugak nak tahu harga makanan arab nih... orang kata makanan arab nih mahal .... huurrmmm... 
dayah nih first time kot nak makan makanan arab....selama nih dok dengar jer suami dayah cerita makan makanan arab kat sana kat sini area bangi nih....dia selalu pergi dengan kenkawan dia... biasanya lepas solat jumaat atau ada sesuatu berkaitan hal kerja yang diorang nak raikan.. selalu kalau suami dayah ajak makan makanan arab..dayah mesti tolak..sebab risau mahal...dah sana sini dengar baca lihat makanan arab nih mahal...mahal..mahal.... frust betul bila dayah ngintai harga tu... alahai sepinggan tak lebih lima belas hengget rupanya...setakat suami dayah nak belanja kami anak beranak empat pinggan tu boleh sangat la...... mungkin tengok tempat la kot kan .. restoran arab nih yang takde bintang maka harga pun standard la.. agaknya restoran arab yang berbintang bintang tu la yang mahal kot kan... *yang buat ioll geram sangat kan ialah setiap kali ioll kata "taknak la makanan arab nanti mahal habis duit awak" suami dayah yang hensem tu kan mesti kata.. "ok" sambil senyum senyum.. masa tu mesti dia pikir selamat duit dia kan..! ciisssss....
harga air pun dayah intai intai...... nak kata mahal...barang sumer banyak dah naik harga.. nak kata murah.. karang ada yang ingat dayah nih berlagak kaya pulak kan.. untuk dayah...harga air tu ok lah... yang penting airnya adalah sedap.............
carrot susu memang kegemaran dayah..sekarang hakim dah ngekot ibu dia..asal order jer..carrot susu....
dek kerana tu dayah mengambil kesempatan dengan order air lain ... hehehe.. untung makcik dapat dua air.. yelah budak kecik bukan minum banyak sangat pun kan... yang warna putih tu.. dayah mintak air durian belanda.... mak aiiii sedapnya... lemak manis berkrim sedap bila sedut air tu punya nikmat sampai terpejam pejam mata dayah nih ha........ lama giler kot tak minum air durian belanda...sekali order dapat yang sedap.. Alhamdulillah......
nasi arab damsyik kambing , besar giler pinggan dia...terkejut dayah... nasi sangat banyak... Alhamdulillah semuanya sedap sedap... nasi..kuah..kambing...pergghhhh...rempah ratus tu betul betul meresap dalam daging kambing tu sampai bila dayah makan dan kunyah..terasa sedapnya sampai meresap ke dalam jiwa..
budak lelaki yang bijak dan hensem nih request nak makan ayam... lagi sekali dayah untung kat situ.. budak kecik nih makan bukan banyak sangat pun kan... ha...dapat la ibu dia rasa sekali nasi arab damsyik ayam.. nasik dia rasa sama je... sedap yang sama..masin yang sama..manis yang sama..secukup rasa yang sama.. kat ayam tu jer berlainan... sedap dia.... errmmm...ermmmm... errmmm.. ok.. masa kunyah tu tak perasan dayah sedang mengunyah...sedap sangat sangat sangat sampai dayah taknak mengaku yang dayah sedang makan....ada ketika rasa macam nak simpan ayam tu bawah bantal..sedap sangat.. nanti bila bila teringin nak makan..senang dah..seluk je bawah bantal.. boleh..?
saja fokus daging kambing yang sedap nih....sedap weii sedap.....tak percaya datang sini try test tengok...
sedap..tak cukup banyak tu...memang mintak bertambah... mana nak makan ngan nasi..nak hirup lagi..kan..
tu dia... encik hensem yang belanja kitorang makan..dia lagi berselera makan sampai bertambah pinggan tu.. tambah la berapa banyak pinggan pun takpe... jangan tiba tiba bertambah bini sudah... uuikkss.. karang katanya nak hari hari makan makanan arab... haaa sudah.. bini dia nih masakan melayu pun tk lepas memang dapat alasan baik punya lah kan nak tambah lagi satu bini kan..... 
tak banyak bunyi yang keluar daripada mulut kitorang sepanjang waktu berbuka... sedap sangat sampai tak ingat nak bersembang sembang dah laki bini serta anak nih... lapar memang dah tentu lah kan dapat pulak makanan yang mabeles.... keletang keletung bunyi sudu garfu je lah yang dengar pun... siyes sedap.. memang sangat puas hati sampai nak nangis kerana gembira...tambah lagi nih first time kot dayah makan makanan arab.... Alhamdulillah pengalaman pertama yang manis sangat untuk dikenang.. bangga betul dapat suami yang pandai carik tempat makan yang best best nih... hikhik..dah la hensem kan....
aiskrim...! memang biasanya kalau kedai tu ada aiskrim..dayah akan order untuk hakim supaya dayah dapat la makan sekali ... huahuahuahua... tanpa rasa bersalah je ibu nye mengambil kesempatan dengan kehadiran anak kan... untung hakim tau... kecik kecik dah berbakti dan berjasa kat ibu nih.. hahaha *entah apa anak aku pikir bila dia dah pandai belek blog nanti hahaha...
save the best for last!

kan dayah kata dayah order air durian belanda...?

engkorang engkorang ingat lagi tak cemana rasa durian belanda..?

yang sedap...?

haaaaa..................teringin nak kan..?

pi beli ok.. atau datang je makan kat sini..

My Rice Arabic Shop , seksyen 8 , bandar baru bangi .............

:)

Seminar hartanah abang hensem

Semalam dayah berpeluang menyertai seminar hartanah yang dianjurkan abang ensem.. dayah dapat sesuatu yang dayah tak pernah fikirkan pun selama nih.. ada ilmu yang sangat bernilai.. sangat sangat. I really thank you abang ensem. Dayah nak share all the positive energy dengan kenkawan dayah nanti.. :)

Friday, July 19, 2013

gempar ..! ABBY ABADI dah kahwin

mak aiii...

ini berita baik dan patut diberitahu pada semua orang..!

abby abadi dah kahwin .. dayah ada copy gambar suami abby abadi dari blog ini dan pengakuan a.k.a pengumuman rasmi daripada abby abadi sendiri yang dia dah kahwin dan lelaki itu ialah suami abby abadi ..!

i is eksaited...

sebab i is memang minat dengan abby abadi nih .. hikhik ..

sebagai peminat .. yang dayah paling cari dan google kan adalah gambar perkahwinan terbaru abby abadi tapi satu pun tak ada .. yang ada gambar kahwin dia dulu dengan norman hakim .. cerita lama..

harap harap nanti ada la terbongkar gambar perkahwinan abby abadi dengan suami nya kat mana mana..

teringin sangat nak tengok gambar kahwin abby abadi .. mesti cantik ..!

errr... tengok gambar suami abby abadi nih pun.. boleh tahan hensem gak kan..?

of course la suami ioll lapan juta kali lagi hensem..........

tahniah abby abadi dengan perkahwinan baru nih.. moga kekal akhir hayat, aamiin..


henti sebarkan puisi dayana untuk ashraf muslim

nkorang semua mesti dah baca puisi dayana untuk ashraf kan?

Tak usah bicara tentang payung emas
Kerana
Aku belum layak iktiraf diri sesuci khadijah atau fatimah

Tak usah bicara tentang zuriat
Kerana
Aku bukan Allah…mudah menyebut kun fa ya kun…

Tak usah bicara tentang setia
Kerana
Aku pasti kau tahu aku bukan perempuan jalanan

Tak usah bicara tentang tanggungjawab
Kerana
Aku tahu kau lebih arif tentang itu

Tak usah bicara tentang kesempurnaan
Kerana
Aku terima kekurangan kau kerana Allah

Tak usah bicara tentang dia
Kerana
Aku diasingkan darimu kerana dia

Sucinya aku, kau miliki ketika di Makkah
Hebatnya dia, kau sembunyikan ketika di Thailand

Berhenti beralasan ini semua jodoh ketentuan Allah
Kerana satu dunia tahu
Hanya itu lah jawapan mudah utk lepaskan kekhilafan yg disengajakan

ok..ok...

puisi tu sangat menyentuh hati kan...?

tapi...tapi..tapi...

itu bukan puisi daripada dayana,isteri pertama asyraf muslim.

bukan puisi daripada dayana jadi hentikan lah penyebaran berleluasa yang mengatakan itu puisi dayana.puisi itu milik orang lain.. mungkin terhasil kerana apa yang berlaku antara dayana , ashraf muslim dan wan sakinah ... dek kerana puisi yang begitu menyentuh hati , ramai yang share ..


penulis asal dah menjelaskan dengan sejelas-jelasnya...

tapi tak tahu lah kenapa tak ramai pulak yang nak share hal sebenar macam nih..
sampai pagi nih dayah tengok ramai yang share puisi dayana tanpa menjelaskan dan penjelasan yang puisi itu bukan puisi dayana tapi milik seseorang bernama ana hawana.. penulis asal puisi dayana untuk ashraf muslim tu pun dah mula rasa tak senang duduk dah..


ok... itu jer yang dayah nak share..

kalau ikutkan hati dayah tak mahu langsung cerita pasal kisah dayana , ashraf muslim dan wan sakinah nih... tak sampai hati... sedih betul bila tengok video kat mahkamah tu.. nampak sangat muka dayana yang sangat sedih dan kecewa tapi dia masih pegang tangan suami dia.... dayah tak pasti dayah boleh jadi sekuat tu jika itu berlaku pada dayah.....sebagai isteri.... dayah mungkin boleh terima jika suami berkahwin lain tapi yang sangat sukar dan berat untuk diterima ialah penipuan suami kepada isteri . dayah betul tak paham apa yang ashraf muslim kejarkan sangat nak nikah lagi satu sampai sanggup menipu macam tu... nkorang pikir la.. seseorang yang mengamalkan gaya hidup islam menipu sedangkan dia memang dah tahu menipu tu berdosa. nak kata hukum nikah tu jatuh wajib kat atas dia sebab dia adalah lelaki yang mampu zahir batin tapi dah tak mampu menahan nafsu..? dia ada isteri untuk hubungan batin.. wan sakinah belum jadi muhrim dia maka bawak la diri jauh jauh daripada orang ketiga tu...kalau sungguh dia sayangkan perkahwinan dia yang masih sangat muda tu...tapi tu lah... paham tak paham pun ashraf muslim dah selamat nikah lagi satu ... apa yang kita patut buat sebagai saudara sesama islam.. kita doakan yang terbaik untuk mereka kerana Allah Maha Mengetahui... entah apa hikmah disebalik kejadian ini.. dayana stay strong..percayalah...jutaan kaum hawa yang bersama dengan anda ketika ini..