Friday, August 30, 2013

Gatal kenyit mata..perempuan..

Kalau dulu dayah memang cop perempuan yang berkelakuan begini sebagai perempuan gatal..

Dulu lah..

Zaman zaman dayah dengki dan iri hati lagi sakit hati bila tengok perempuan cantik *ehem*ehem .. bila tengok perempuan cantik menggedik-gedik post gambar tak kira lah kat facebook ke twitter ke instagram ke my space ke.. eh!  Itu dah out dated sangat kan..

Tapi sekarang.. selepas dayah sedar yang dayah nih cantik.. dayah pun join la club gedik gedik upload gambar gedik.. dan baru dayah faham..! Actually bila kita posing tak kira tahap mana gediknya.. dalam hati nih langsung tak perasan yang kita sedang menggedik.. yang kita tahu cuma nak ambik gambar begitu nak ambik gambar begini.. lepas tu bila tengok balik gambar tu.. "eh..eh..cantik rupanya aku nih..nak share lah.." haa.. gitu... sebenarnya dek kerana happy kita nampak cantik dalam gambar.. sebab tu kita nak share..

*walaupun hakikatnya takde orang nak tengok gambar gonjeng nko tu.. haha..

Ermmm.. dayah jadik cantik sejak jadik makcik makcik nih.. haha.. agaknya kasih sayang suami yang berlebihan tu buat dayah nampak cantik..

Pinjaman dari Allah..

Point kat sini..

Kalau nkorang segemuk dayah.. sila jangan rasa rendah diri..boleh..?

Makcik dayah nih.. makin gemuk rasa diri sendiri makin cantik pulak.. eh..eh...

Kan..kan..


Yang penting..

Confident...

Thursday, August 29, 2013

Dayah rindu dia.. #rakanblogger

tak cukup duit hujung bulan

siapa pernah rasa macam tu...
hujung bulan jer..sob..sob..sob...
sedeyyy..
awal bulan je... *aku kaya....
hujung bulan je.. *aku pernah kaya... haha...

ini kerja dayah setiap pagi...
masuk kerja...on computer dulu....
laju laju buat kerja yang urgent...
tak payah cerita la hal kerja kan...
takde yang menarik pun..
^_^
rugi la cerita pasal kompeni dayah free free kasik promosi kan..
lain la kalau bos dayah nak bayar .. boleh hari hari buat special entry.. haha..

lepas siap apa yang patut..
baru la dayah bersenang senang..nak online internet ke.. nak makan ke..
nak shi-shi ke.. ops... *jangan cerita hal jamban..tak sesuaiii.. :P

so..dayah belek belek la beg duit dayah...
beg rotan tu kan.. mahal tu.. lima hengget sebijik tau...
dayah beli masa holiday kat sepang dua tiga bulan lepas..

saja kemas beg duit..
dayah kan belanja lima puluh ringgit seminggu.. sepuluh ringgit sehari...
ehh..hari nih dah khamis... dayah masih ada dua puluh ringgit lebih beberapa sen..!
ini bermakna dayah Berjaya berjimat dengan banyak nye tau....hikhik...
bangga makcik.....
sebab dah berjaya berjimat cermat tu kan....
pagi nih dayah mula la tak sedar diri.. berjoli hoi hoi ya hoi ...

kong ajo dayah nih..support barang keluaran cino dan Israel kan... *saya sedang belajar cuba tinggalkan F&B fevered la nih..
tengok... hari nih dayah beli dua roti satu chocolate mahal air tin dan air botol wwooooo...!
suka sangat dalam hati nih... hewhewhew..
 
eh...tinggal sehari je lagi minggu nih.. tinggal esok je..
actually sejak jadik bini orang dayah "tak menderita sakit hujung bulan" dah..
Alhamdulillah...
menjelang minggu depan suami dayah akan bagi lima puluh hengget lagi...
heehee.. ioll punya nafkah zahir batin memang dibagi setiap minggu ... opps..!

hari nih takde mekap bagai...
eh..!

makcik pun nak jugak ambik gambar syok sendiri..! blog makcik kan... sukati makcik la....
*kepada yang makan cili saja.. ^_^

ok..
tu jer nak cerita pun...

hurrmmm..dayah nekad dan tekad nak blogwalking sehari dua nih...
:)

Tuesday, August 27, 2013

Pakai lipstick ke pejabat!

Eh..eh..
So not me..
Dulu lah.. hikhik..
 
Sekarang dayah dah berubah..
Sejak dah makin tua..sejak dah jadik makcik..
Dulu..dayah tak suka sangat make up..

Konon nya lebih percaya kepada natural beauty.. Oouucchh.. rasa macam setakat sapu bedak kat muka..dah lawa sangat dah tu... when I was a teenagers... gitu la yang dayah rasa.. Bila dayah mula bercinta.. secara serius.. dayah mula belajar mekap sana sikit.. mekap sini sikit.. nak nampak lawa dimata kekasih hati.. ^_^ tak cukup la setakat sapu bedak kan.. nak la warnakan sikit muka nih bagi nampak berseri selalu.. terutamanya bila jumpa si dia.. (tu gambar dia ada kat atas tu) hurmmm..
 
sampai la satu ketika.. lepas setahun dua.. dah mula rasa secured dengan cinta si dia.. dayah mula tak berapa nak mekap balik.. hahahahakhak.. macam tu la perempuan kan.. malas benar nak jaga diri..bila lelaki pandang perempuan lain marah pulak kan..kan..kan..
 
Tapi serius..memang dayah kurangkan mekap.. most of the time bila dating tu dayah cuma pakai lipgloss je.. kalau setakat keluar makan malam tu dayah pakai lipcare jer.. tetiba perasaan percaya kepada natural beauty kembali.. kemain lagi.. *padahal malas benar nak mekap bagaikan.. haha..
 
Yang tak disangka. .. pakwe ioll masa tu lebih suka ioll tak mekap...! Ohhh apakah.... apakah... katanya.. buat apa nak lawa lawa.. nak suruh lelaki lain pandang ke.. (kahkah masa dia cakap tu nampak sangat dia jeles) lagi katanya.. jimat masa... takde la dia nak tunggu tak bersebab bila setiap kali dating bermekap.. cukup masa dayah mesti nak touch up.. Huii!!! Sentap hati ioll masa tu.. masa tu dia kata gitu sempat la gaduh masam muka setengah hari end up dating tak jadi yang dapat sakit hati...
 
yelah..
 
kita nih fikir nak cantik nak lawa demi dia.. boleh dia kata dia tunggu tak bersebab masa dayah pi touch up mekap.. aaarrggghhh.. hangin jiwa remaja ioll masa tu... "masa tu lah" sekarang bila kitorang mengenang kembali kisah silam.. memanjang bantai gelak je.. haha.. zaman remaja.. mana tahu erti kehidupan sangat masa tu kan...
 
Sekarang...
 
Dayah mekap... dah expert dah.. lima minit boleh dapat mekap simple yet look gorgeous gitu hekhek.. pengalaman mengajar kita apa yang sesuai dan apa yang tidak.. dayah tak pernah bereksperimen dengan mekap kalau nak keluar .. berjalan atau bekerja.. bila perlu mekap dayah akan mekap yang sesuai dengan majlis.. untuk eksperimen bermain dengan mekap.. dayah akan buat kat rumah hujung minggu masa tak berjalan kemana mana demi air muka dan maruah suami hahaha poyo giler ayat tapi itulah kenyataannya.. dayah tahu sangat suami dayah tak suka tengok kalau dayah mekap end up mekap tu comot waktu keluar dengan dia.. atau waktu kerja.. dia nak bini dia nampak pleasant memanjang... ^_^
 
Sekarang. .
 
Dayah dah mula mekap dan pakai lipstick. Dah beberapa bulan sebenarnya.. sekarang dayah rasa dah confident. Dulu dayah mekap pun.. heavy cemana pun mekap dayah tang mulut biasanya dayah sapu dan tonyoh lipgloss atau lipcare saja.. rasa comot kalau pakai lipstick..
Entah kenapa.Tak tahu.
 
Sekarang..
 
dah pandai bergaya dengan lipstick dah..memanjang nak tenyeh lipstick dah.. bila dah tonyoh lipstick.. tak mekap pun dayah rasa dayah dah lawa sangat dah..
Haha..
 
Gitulah feeling makcik dayah..
"Makcik" sangat kan..
^_^
Tu yang saja ambik gambar gedik diri sendiri..seronok pulak rasa hati nih bila tengok diri sendiri nampak cantik manis..EH!
kbai..
 

malam buta nko nak rainbow cake..!

bukan sengaja...
sungguh tak sengaja........
Seminggu dua yang lepas...
Tengah tengah malam dayah teringin nak makan rainbow cake..
Entah apasal anak tekak mengada ngada entah..

Dayah ada la tweet tweet pasal teringin nak makan kek tu..
Tak sangka sangka suami dayah ajak keluar carik kek... ♥♡♥♡

Memang terasa disayangi lain macam la..
Sambil terfikir fikir..
Mana suami dayah yang hensem tu nak carik kek pelangi malam malam kan..


Dapat.. dayah dapat rainbow cake malam tu..!
Sedapnye kek tu..
Rasa kek tu ada special extra ingrediants.
Yup.
Terasa kasih sayang suami mengalir suam suam hangat hangat panas panas dalam setiap kunyahan dalam setiap gigitan dalam setiap telanan.. *err ada tak perkataan telanan? Takde ek..?ok... spoil ayat romantik di situ.. hikhik..

There's no words to describe.
The wonderful feelings i had.

Jauh jugak suami dayah  drive malam tu  ke kedai bakeri belakang rumah untuk belikan dayah kek pelangi tu.. ⊙_⊙

Dan kat kedai bakeri belakang umah dayah nih juga ada jual red velvet cake yang sedapnya.. kalah ayam goreng kfc..sedap sangat..sangat..sangat.. semua sedap..  dari krim.. cake.. sampai la kotak..Eh!

Ok..,main point nak cerita.. saya happy saya kawen ngan orang yang sayang saya.
Saya harap dia kawen ngan saya sorang je sampai dia tua.
Bila dia dah tua .. dia boleh kawen lain..
Padan muka bini baru dia kena jaga dia..kahkahkah..
Masa tu saya nak jalan jalan holiday pusing keliling dunia dan saya taknak jalan ngan orang tu...EEEE malu la jalan ngan orang tua kan...

Errrr...lupa pulak..kalau dia tua..dayah pun mesti dah nampak tua kan..!



kbai..

Monday, August 26, 2013

Mencari selera dan nafsu

Lately nih saya dayah rasa lemah semangat.
Jantung dup dap dup dap.
Hati rasa tak sedap.
Senyum.Ketawa.
Tapi...
 
Entah.
Selera makan pun tak berapa nak ada.
Kalau teringin nak makan.. memanjang benda yang mengarut je..tak kena pada masa..
Bayangkan.. malam malam teringin makan cucur udang.. jenuh suami dayah carikan.. mujur ada.. Alhamdulillah..
 
 
Kerja kat opis terbengkalai..
Rumah rasa terabai..
Takde mood nak buat apa kerja pun.
 
Nafsu makan hilang.
Nafsu tengok tv melayang.
 
Nafsu tengok blog pun..
Har*************m....
 
Yup... tak tau la..
 
Rasa letih sangat.
 
Bila jadik macam nih..
Bagi dayah itu satu petanda...
Errr...Errrrr.....
 
Petanda...dayah kena shopping nih..
Kena beli sesuatu nih..
 
Tetiba teringat ingat kasut warna merah..
Hurmmm..
 
*kelip kelip mata laju laju kat suami dyh..
 
;)

Friday, August 23, 2013

Dia ingat dia hensem

Baru lepas gaduh kecil kecilan dengan suami dayah sebab kebanyakkan gambar dia taknak senyum nampak gigi.. eeeEEeee dia ingat kalau dia ambik gambar muka asam keping tolak asam jawa tu dia nampak lebih hensem daripada biasa.. eeeEEeee menci tau..

Nampak macam dyh nih syok sendiri ambik gambar sebab senyum sensorang padahal dia lagi hover bergambar siap nak pakai spek hitam bagai.. huh..

Siyes bengkek giler hati ioll..

Mogok..!

TAKNAK ambik gambar ngan dia dah..

MOGOK!

orang lelaki pentingkan diri sendiri.

Okbai.

Thursday, August 22, 2013

nasi ayam gerenti sedap

buka sekali dua dayah dok cerita pasal nasi ayam nih kat blog kesayangan dayah nih.
dah banyak kali...

tak tau la kenkawan yang berdekatan dah pernah try atau belum nasi ayam kat food court tesco kajang..
nkorang yang dok berhampiran kalau belum pernah try pi lah cuba sekali..

dayah...? addicted..!


banyak sebab lain selain nasi ayam...

ada abc yang sedap jugak....

huurrrmmm.... sedap....tak tak boleh nkorang imagine sedapnya bagaimana...


selalunya sementara tunggu suami dayah order nasi ayam... dayah akan pi carik abc dulu..
hakim akan pi carik aiskrim dulu...

haiiiiiiiiiii............. sekarang dayah sendiri terkenang-kenang...


teh ais yang sedap..!

ok...........cukup dah sebab sebab kenapa dalam sebulan dayah mesti singgah makan kat tesco kajang.. eh.. eh..eh.. eh....ada lagi dua sebab... free parking............dan aircond..!

cuaca sekarang panas kot..
berbahang..
tak kira la siang ke malam ke......
panas..!
bila makan tempat sejuk......selesa..hati senang...
sambil makan sambil sembang.......

^_^

bahagia...

bila makan kat luar....
memang kos tinggi sikit lah...

bukan selalu...
walaupun nampak macam selalu...
errr...memang selalu sangat kot..
dayah makan luar...

tak sempat nak masak la..
kadang sampai umah lewat..letih nak masak...
tambah anak dah sekolah...

nak kisahkan hal sekolah anak lagi..

beruntung sangat suri rumahtangga....
jeles ngan nkorang...

^_^

okbai..

Wednesday, August 21, 2013

Popcorn sedap yang mahal cekik darah

hambik title tak hengat punya.....
transparent...

sungguh sedap popcorn nye..
dan sangat mahal harganya... *pada dayah lah....

phheewww...
garu kepala dayah ngenangkannya...
makan gudap gudap gitu saja tapi harganya boleh cover lapan bungkus nasi ayam...
tapi teringin nak punya pasal.............

gara gara bff dayah lah nih... *ye.. nko la neda... :P

dia publish gambar kat fb..
dek kerana sikap dengki melampau bukan main...
taknak kalah punya pasal...
*ingat nko je boleh makan ha...aku pun boleh la..
gitu la hasad dengki yang bersarang dalam hati wanita...
*alaaaa....nkorang pun mesti pernah rasa dengki kan..............kan......
dek kerana dengki tengok bff dayah makan popcorn sedap..
maka...dayah pun nak jugak lah kan...
padahal dah tekad dan nekad la kononnya taknak makan setahun dua...
sebab mahal piaannnggggg *siyes dayah rasa mahal walaupun sedap

nasib baik suami dayah ada untuk dayah paw.. kahkahkah...

hari yang dayah tak sengaja singgah KLCC tu...
dah alang alang singgah.....merengek rengek la sikit..
tak luak apa pun gedik gedik ngan suami kan...
paling tidak pun dia mintak upah sikiiiiiitttt je.. *utk yg dah kawen teka.. :P

ok..

sambung cerita asal...

popcorn garret yang mahal harganya ini...

hurrrmmm....

sebenarnya dah tak de apa nak cerita dah pun hahahaha...

itu je lah nak bagitahupun....

popcorn sedap tapi mahal ya amat... cekik darah!

walaupun berbaloi membeli nya....  hekhek..

okbai..


p/s : ingat senang ke nak suruh dua orang hensem nih posing macam model kat situ...? haha.. demi makcik yang banyak songeh nih depa sanggup kan jugak... kehkeh... *lebih baik diorang sanggup kan diri posing kat situ daripada makcik nih merajuk tau..! ingat senang ke  nak pujuk kalau makcik merajuk... susah tau...! :P

gagal boikot mekdi

yup..!

dengan ini dayah nak umumkan dayah gagal boikot mekdi untuk kesekian kalinya...
kepada yang tak tahu kenapa mekdi diboikot boleh la google untuk jawapan sebab dayah malas nak explain.

^_^

beberapa hari lepas dayah nampak mekdi iklan kan kat facebook yang banana pie is back...!

mak aiiiii... memang tak tertahan la nafsu makan dayah nak membaham pai pisang tu... siyes memang kegemaran dayah....selain pai pisang... mekdi patut kembalikan horlicks crunch jugak..! huiii... boleh pulak i suggest suggest yer..hekhek... kata nak boikot kan...

okies..

sebaik saja tengok iklan tu kat facebook...terus share..saja nak carik perhatian suami dayah yang hensem tu..

dan yeay... tembakan cinta mengena..! suami dayah sekali lagi approve beli makanan kat mekdi.. :)

phheewww....

facebook peribadi suami dayah...takde share share.. biasanya segala mak nenek laman sosial dia nak share... tapi fb yang itu...hitam keris emas tu taknak share dengan ioll....hurmmmm
dan dah alang alang singgah mekdi... bungkus sekali la samurai burger....
yang biasa biasa jer rasanya...
takde la sedap mana pun...


ok...itu jer nak share cerita...
satu lagi kenangan...

dah makan kenyang...
boleh sambung boikot mekdi..

erk..Alhamdulillah..

Tuesday, August 20, 2013

sate kajang jugak yang terbaik

sate antara menu makanan yang selalu ada tengah tengah musim open house sempena raya..sejak hari pertama raya sampai semalam... banyak jenis sate dah dayah cuba.. tapi tetap tak sama dengan sate kajang yang jadik kegemaran ioll.. dah tentu dayah sangat bersyukur dengan rezeki rezeki yang ada.. tapi gitulah.. adat manusia yang memang selalu tak sedar untung kan..dah ada rezeki pun nak jugak bersungut..

"tak sedap la"

"tak sama mcm sate kajang la"

"kuah cair la"

"sambal tak cukup pedas"

hhaaaa...tu semua rungutan dan sungutan dayah lah tu..

dek kerana sayangkan isterinya nih...
mamat hensem yang tengah tengok henpon kat belakang tu pun bawak la isteri dia nih makan sate kajang yang sebenar...heh heh heh... terharu tau..! waktu dayah ambik gambar nih.. waktu tengah tunggu order mari nih...jam dah pukul satu pagi dah.........baru balik beraya dari seremban masa nih...siyes dayah tak boleh terima satey seremban.... :( dayah bukan nak kata sate tu tak sedap...cuma sate seremban tu tak kena rasanya dengan anak tekak dayah nih haaaa....frust betul masa tu....sebab sebagai penggemar sate dayah memang ingat nak melantak sate puas puas....sekali......tak kesampaian keinginan..rasa secucuk je.. gggrrrr.. tak sesuai...tak sesuai.... 

dek kerana memahami isteri dia yang banyak songeh nih tengah frust giler..dibawak la isteri dia makan sate..

^_^

thank you sayang...!


budak nih memang dah mengikut jejak langkah ibu dia...

penggemar sate yang setia...tapi dia sate daerah mana pun dia okey je... balun sampai kenyang.. hee hee..


okey...tu je nak cerita....
kenangan indah sebenarnya nih...

tengah tengah frust dalam hati sebab tak puas makan sate...tetiba suami dayah bawak pi makan sate kajang.. mesti dia perasan muka kelat kelat jelita dayah masa makan sate secucuk itu.. tak sangka sangat tau dia sanggup bawak dayah sebab dah letih seharian beraya... some more dayah tak cakap apa pun kat dia pasal sate tu... yup..segala rungutan dan sungutan dalam hati dayah jer.. tak tergamak nak kecik kan hati sate tu....hekhek.. antara kenangan manis.. mekasih yer suami.. *hugs

okbai..

Monday, August 19, 2013

Sesekali tukar baju

Semalam lepas balik open house rumah kak akma.. kitorang sekeluarga singgah KLCC... takde dalam perancangan pun nak singgah KLCC sebenarnya cuma nak singgah solat asar kat masjid as-syakirin KLCC tu.. bila dah dekat..dah nampak mall macam tu mula la hati dan kaki dayah nih macam ada magnet nak masuk dalam perut KLCC tu heehee.. masa request kat suami dayah nak jalan jalan cuci mata tu memang tak sangka dia nak approve.. agaknya dia dah makan banyak kan.. mesti dia pikir elok jugak jalan jalan kasik bakar sikit lemak berlebihan..

Kehkeh..

Biasalah orang perempuan bila berjalan kan.. kalau tak beli sesuatu memang tak sah.. daripada sekadar nak cuci mata *kononnya nak cuci mata akhirnya terbeli jugak.. heehee.. bukan salah dayah.. salah casing henpon tu comel sangat.. :p

Mahal.
RM30.

Tapi dayah beli jugak la..

Terberkenan.

Terpaksa la ikat perut dua tiga hari nak cover kos terbeli casing phone tu.. haha..

* kononnya la ikat perut..

Dayah rasa zaman ikat perut simpan duit demi nak beli sesuatu dah lama berlalu.. zaman belum kawen dulu boleh la buat macam tu..zaman dah jadik bini orang nih.. tak sempat nak ikat perut.. kehkeh.. tak tau la.. asal takde duit je mintak kat suami.. asal takde duit je mintak kat suami.. gitu...

Puas hati melaram ngan casing baru.. ^_^
Henpon pun nak baju baru jugak kan..
Sesekali..takpelah.  pejam mata.

Okbai. .

Romantik kat masjid..piiaanngg!

Hehehe...

Betul...rasa mood Romantik sangat masa ambik gambar nih.. kat kampung bahagia teluk intan.. hari raya ketiga.. lepas solat maghrib..

Hurrmmm..

Nak tau kenapa dayah rasa romantik?

Sebab masa tu ada budak budak kat kampung tu nak ngorat dayah..hehe.. biasalah..bila berkonvoi nih solat bergilir gilir.. antara satu sama lain tu tolong tengok kereta la.. tolong tengok budak budak la.. so masa suami dayah solat .. dayah tengah susun barang kat boot kereta.. tetiba ada dua orang mamat datang dekat.. tanya soalan itu ini.. *nak ngorat dayah.. *boleh depa tanya eh..eh.. awak nih anak siapa tak cam la umah yang mana nih boleh la dtg raya dah ada boipren huiiiiiii* dik akak nih dah beranak pinak dekkkk..

Haha..adalah sangat mencuit hati sebab sekilas pandang dayah dah tahu budak budak tu sebaya adik bongsu dayah je.. sengeh sorang bila terkenang.. *dayah nampak muda rupanya Alhamdulillah. .

Tengah tengah kena ngorat tu.. suami dayah sampai..dengan adik adik lelaki dayah... muahahahahakahkahkah.. obviously la suami ioll jeles kan bini dia walaupun dah gemuk tapi masih laku.. :p

Apa jadik dengan adik adik yang ngorat dayah ...? Kalau dulu memang diorang dapat penumbuk dah hihihi tapi that day suami dayah cuma jeling je diorang dan itu dah cukup buat diorang gelabah.. *siyes suami dayah yang hensem tu garang tapi dia hensem la..

Lepas tu dayah terus kata.. "meh ambik gambar kenangan... nanti dah tua bila kita tengok gambar nih kita mesti teringat hal nih..boleh citer kat cucu cucu kita kan"

Hee hee hee..

Tu la dayah kata masa ambik gambar nih mmg mood romantik habis.. kelakar mengenangkan suami dayah yang jeles bila bini dia kena ngorat haha walaupun bini dia tak cantik mana kan.. heehee.. dia tu harap je hensem tapi tak berapa ramai nak ngorat dia kahkahkah..

Okbai..

Saturday, August 17, 2013

bawak mok shopping barang raya

mok.. nama panggilan untuk makcik suami dayah (actually makcik dayah jugak la.. sebab dayah dengan suami dayah adalah dua pupu..) masa suami dayah kecik dulu mok selalu belikan baju melayu untuk suami dayah..arwah ibu dah lama meninggal dunia...jadik masa kecik kecik dulu adik beradik arwah ibu la yang banyak tengok tengok kebajikan suami dayah... papa (bapak  mentua) dayah polis.. selalu outstation... maka makcik makcik la tempat suami dayah menumpang kasih... *sedih woo kalau dengar cerita suami dayah..perasaan seorang anak yang dah kehilangan ibu...sila hargai ibu nkorang semasa  ibu nkorang masih hidup nih...kepada anak derhaka..sudah sudah lah...insaflah.. ok nak cerita pasal bawak mok pi shopping barang raya... seminggu sebelum raya suami dayah ajak balik kampung.. nak bersihkan kubur arwah ibu..arwah wah.. arwah tok dan arwah opah dia..  memandangkan ada rezeki lebih tahun nih.. suami dayah belikan mok keperluan raya... jujurnya bukan setiap tahun kami berbelanja sesuatu untuk mok.. kalau balik kampung pun biasanya 'hulur duit' saja.... bagi dayah tak kisah pemberian dari segi apa pun akan diterima mereka... dayah rasa dipenghujung usia mereka lebih harapkan perhatian sebenarnya... jelas sangat muka gembira mok hari tu.. dayah kalau terkenang balik rasa syahdu sensorang..sebak jugak.. siap dah nekad nih..lepas raya nih nak kumpul duit lebih lagi... next year biar ada banyak duit untuk berbelanja masa raya..nak gembirakan semua orang.. insyaAllah..

p/s : kawan kawan...minta maaf zahir batin.. nanti dayah balas semua kunjung balas yer.. ^_^ 

Thursday, August 15, 2013

Raya ke4, lunch kat KFC

bayang kan... sejak malam raya dah makan makanan raya..

segala jenis makanan raya.....bawak ke raya pertama..kedua...ketiga....pagi raya keempat..

tengahari raya keempat hakim dah tanya... "ibu..boleh tak makan kfc?"

haha...dayah paham si budak bijak itu dah muak la tuh..! huh..!


ok..ok...fine.... moh le kita ke kepsi...
yang syoknye...
hakim yang belanja tu..!
orang tengah banyak duit raya...
dia kasik kat dayah seratus untuk simpan dalam tabung haji dia..
yang lain dia nak belanja..

huuiii dulu masa dia kecik...tak payah dulu sangat la..
tahun lepas masa dia belum belajar guna duit..ibu dia yang uruskan hal duit raya..
hammbbooiiiii tahun nih dah belajar guna duit.. dia sendiri adjust duit dia... geram je dalam hati..

dah "besar" sangat dah ke..?

hiihii...

ini lah dianya budak hensem bijak pandai berjaya dunia akhirat.. insyaAllah.. aamiin..
masa raya ketiga...kitorang beraya sampai ke Teluk Intan.. singgah pekan Teluk Intan sebelum balik KL.
kat sana ada pasar...dayah tak tahu la downtown ke..pasar malam ke..
bebetul depan menara coondong tu.. lepas bergambar bergambar kenangan kat menara condong tu..
dayah ajak la ahli keluarga singgah jejak kaki kejap nak gak belek apa yang ada kat pasar tu..
biasalah orang perempuan kan..
tak beli pun takpe..dapat cuci cuci mata nengok barang pun dah okey dah....


hakim belanja dayah tudung ooohhh..!
dua helai lagi...
agaknya dia tengok ibu dia nih asyik pakai tudung yang sama je.. kan...

baju biru tudung pink
baju oren tudung pink
baju hijau tudung pink
baju pink tudung pink

ehhh...ehhh..

tu...dayah pakai tudung yang hakim belikan..
cantik sangat tudung nye..
selesa..

hai...mekasih la ye anak...

belanja ayah ibu makan..
belikan ibu tudung..
sobss....soobbbsss..

*saper nak jadik menantu aku bersedia dari sekarang yer...jangan dengki kalau anak aku lebihkan aku ye
kahkahkah gelak mak mertua jahat kahkahkah......

okbai.

Cara buat tempoyak sedap

Makcik dayah nih bukan penggemar tempoyak.. makcik dayah suka makan durian fresh fresh dari dusun..  sentiasa jadik pilihan utama lah.. lepas tu baru pandang bubur durian ke..  nasik durian ke.. ssslluurrppp.. sedapnye nasik durian... nkorang pernah makan nasik durian..?

Nasik panas gaul dengan durian..tuang air suam..campur garam sikit dan gula sesedap rasa.. makan panas panas.. sedap weiihhh sedap....! Rasa nak joget setempat bila terkenang.. heehee..

Cara cara buat tempoyak sedap dan mudah.

Sebaiknya pilih durian yang elok elok kuning lagi lemak tu.. kebanyakan orang suka buat tempoyak dengan durian yang tak berapa kuning dan tak berapa lemak.. sebab tu hasil tempoyak jadik kategori B.. nak hasilkan tempoyak gred A kasik la bahan bahan gred A jugak kan..

Asing kan isi durian dengan bijik durian. Dayah pakai sarung tangan plastik demi menjaga kebersihan dan kualiti tempoyak.. lepas tu gaul dengan gula sikit dan garam banyak sikit..lepas tu letak dalam bekas tutup rapat rapat..

Sehari dua lepas tu.. buang air durian yang akan muncul dalam bekas durian tadi.. bawak keluar durian tu..air yang memang akan muncul dari bekas durian tu buang.. nak simpan tempoyak biar kering.. tak berair.. rajin rajin check bekas tempoyak "kome" yer.. setiap kali berair.. buang air tu.. nkorang kalau tak buat mmg takkan paham apa makcik cakap.. kalau buat tempoyak sendiri nanti tahu la..

Err... peram je la tempoyak tu paling kejap pun seminggu la.. tempoyak nih kalau simpan kering elok elok boleh tahan lama.. makin lama peram makin sedap...

Sssllluuurrrppppp.... meleleh air liur ioll!

Okbai.

Tuesday, August 13, 2013

Tempat jatuh yang dikenang

Ipoh.Perak Darul Ridzuan.
Tempat dayah jatuh hati.
Tempat dayah jatuh cinta.
Jatuh hati dan jatuh cinta pada dia.
Tempat dayah bergelar isteri.
Tempat dayah bergelar ibu.
Isteri dan ibu pada mereka yang dayah kasihi..
^_^
Tak mahu cinta ini mati
Tak mahu kasih ini pergi
Hanya kalian dihati pasti
Hanya Allah kekal abadi

Tuesday, August 6, 2013

menyusur downtown mencari tudung raya


cciiiiiisssss...rasa macam nak sentap hati ini masa nampak gambar nih kat henpon suami dayah saja belek gallery henpon dia nak tengok gambar apa yang ada.. tengok tengok..eh..eh.. ada muka masam saya!


Teringat perasaan masa nih.. nampak kan betapa dayah sedang masam muka sebab tak jumpa yang dayah nak..tudung raya.. dari pasaraya ke kaki lima kembali mencari di pasaraya akhirnya menyusur kaki lima.. dayah tak jumpa tudung yang berkenan dihati..


Tu yang masam muka yang amat tu..

Hikhik..

Ini kisah seminggu lepas.. :)

Kenangan raya nih..

Maka lepas fikir masak masak.. tanya kat suami dayah..mintak izin bagai.. maklumlah.. dia ambik gambar nak menyakat bini dia nih di malam raya kan.. tak sempat.. bini dia dah nampak..heehee.. alang alang up je la satu entry buat kenang kenangan...

:)

Kalau nkorang baca entry nih ertinya suami ioll approve la tu..heehee..

Iftar di Rumah Warisan Kaseh Darul Maghfiroh


Minggu lepas, dayah sekeluarga berpeluang menghadiri satu majlis berbuka puasa anjuran team eQurban.com bersama Denaihati Network dan Darul Maghfiroh. Bertempat di Rumah Warisan Kaseh Darul Maghfiroh, Banting Selangor.. keadaan dan suasana persekitaran benar benar lain dan tak sama dengan apa yang dayah jangkakan. Ini kali pertama dayah sertai majlis berbuka puasa bersama anak yatim dan warga emas.. dan pengalaman yang dayah lalui sangat luar biasa..

dengan anak gadis abg ilham , lemah lembut orangnya
Selama ini apa yang dayah sering lihat di kaca tv adalah sangat tidak sama dengan apa yang dayah saksikan di dunia nyata. Selama ini dikaca tv majlis berbuka bersama anak yatim nampak sangat grand dan meriah.. itu yang dayah saksikan juga bila kali pertama jejak kaki di Rumah Warisan Kaseh Darul Maghfiroh... penuh dengan khemah besar. Ramai kanak kanak.. tapi semakin waktu berjalan.. semakin lain keadaan dan dan pemerhatian dayah mula berubah kepada keadaan anak anak disana.. dari raut wajah dan airmuka.. pemerhatian mereka kepada kami pengunjung kelihatan kosong.. ada airmata yang tak terlihat dengan mata kasar disebalik wajah wajah polos mereka.

Dayah banyak berbual dengan mereka. Bertanya itu dan ini.. berbual dengan anak yatim kecil mahupun remaja.. persoalan dan penerimaan mereka berbeza. Yang kecil sememangnya kelihatan seperti tidak tahu apa..yang remaja kelihatan seolah olah sudah menerima.. hakikatnya.. renung dalam mata mereka.. akan jelas lah kelihatan kekosongan dan kerinduan mereka terhadap kasih sayang orang tua.

Walaupun hakikatnya.. mereka tidak pernah kurang kasih sayang diantara mereka. Dayah dapat lihat hubungan yang cukup akrab dan mesra diantara mereka. Jelas betapa mereka mengambil berat diantara satu sama lain..betapa mereka mengasihi antara satu sama lain. Serta merta dayah bersyukur tak terhingga dengan segala kurniaan Allah. Lain. Sangat lain. Tak sama... dayah tak jumpa perkataan yang sesuai untuk dayah gambarkan apa yang dayah rasa..

yang pasti..hingga saat ini..kalau dayah terkenang , pasti ada rasa kerinduan terbit dalam hati...

moga panjang umur kami.. kami mahu kesana lagi.. insyaAllah..

suami dan anak dayah bersama tuan denaihati..
Terima kasih pada Tuan Denaihati ( abang ilham ) kerana berkongsi peluang dan ruang dengan kami.

Pada awalnya dayah nak berkongsi banyak gambar.. tapi lepas seketika.. dayah takut dan risau kalau kalau ada gambar yang dayah tertinggal.. sedar tak sedar nanti ada pulak hati yang berkecil dengan cerita dayah nih... dayah akui dayah tak ambil gambar semua anak anak yang berada di Darul Maghfiroh.. maka akhirnya dayah simpan sahaja untuk diri sendiri, keluarga dan rakan rakan terdekat... maaf pada rakan rakan yang mengharapkan cerita dan gambar keadaan yang lebih..dayah tak mampu..

sedikit perbualan yang dayah boleh kongsikan..

"kenapa adik pakai kain kat bahu macam tu?" dayah tanya kat salah seorang remaja yang ada disitu..
"sunnah kak..." jawapan ringkas yang menyentuh hati dayah... 

"nak sate..? nah ambik nih..makcik ambik lebih nih.." dayah nak beri separuh sate yang dayah ambil untuk suami dan anak dayah berbuka puasa..
"tak pe makcik..makcik tetamu..." ok...dayah nak nangis pun ada dengan adab sopan mereka..

"eh...dah kenyang ke..taknak tambah nasi ke..?" dayah tanya kat sebahagian anak anak yang sedang minum.
"nak solat makcik..lepas solat pun boleh makan.." ok..

cuba perhati sekeliling kita waktu berbuka tu.. apa yang kita nampak..

semua orang berebut nak makan dulu..macam dah setahun berlapar..termasuk la dayah nih...

huuurrrmmm..

i learned a lot there...

ada jer cerita sedih dan menyentuh hati yang boleh dayah kongsikan..
tapi kekaguman dayah terhadap kekuatan mereka... itu saja yang dayah nak cerita..
dayah tak mahu bercerita seolah olah mereka meraih simpati kita..
entahlah...salah berkata kata takut ada hati yang terasa..

suami dayah yang tercinta..
anak yatim juga..
arwah ibu pergi ketika suami dayah baru darjah tiga..
Al-Fatihah..

Saturday, August 3, 2013

Dugaan tak seberapa bulan ramadan

Apa sangat la suap anak makan burger dalam kereta ketika dalam perjalanan balik kampung dan kita nih berpuasa.. kan.. dugaan kecik je dari Allah.. syukur Allah uji dengan dugaan yang mampu untuk ditanggung.. :)

*walaupun kadang kadang hampir termakan..hekhek..

Friday, August 2, 2013

Janji jangan dicapati

"Kalau hakim puasa lebih dua puluh hari.. ibu belikan hakim mercun...bunga api.."

"Boleh?"

Itu soalan hakim.. tahun lepas..

Dayah tak belikan mercun..sebab dia kecil lagi..ada bunga api je..

Tahun nih pulak dia tak minta dibelikan mercun..mungkin dia rasa dah jadik "abang" dah besar dan puasa pun sebab nak bagi ayah ibu dia pahala.. maka ibu ayah dia hadiahkan la dia sekotak mercun.. ada bunga api sekali tapi bunga api nih biasanya dayah yang main hikhik..

Senyum lebar hakim bila tahu ada mercun dan bunga api.. tapi nak main kat kampung nanti.. tak ble main kat kejiranan dayah.. ada banyak baby.. kena bertimbangrasa hidup berjiran nih...

Tak sabar nak balik kampung..

Kampung suami dayah..

Balik jenguk orang kampung.. bukak puasa sama sama.. nak terawih bersama.. ohhh.. nak gi bazar ramadan.. pusing pusing ronda kampung petang petang.. syok...

Lepas subuh pagi nanti bertolak ke utara. ahad malam lepas terawih balik KL.

:)