Friday, January 3, 2014

hari pertama 2014

Semalam...

Pagi pagi keluar breakfast... heeeeee dasar ibu malas nak masak pagi pagi.. :p
Ioll titun lewat sangat sangat... daripada terkocoh kocoh kelam kelibut kat dapur.. baik ioll pi breakfast kat kedai.. lebih baik begitu kan.. kenyang jugak.. Alhamdulillah. hikhik.. lantak la kalau ada orang nak kata dayah malas masak ehhhhh.. sebab dapur dayah suka hati dayah.. boleh?

Lepas breakfast..hantar hakim pi sekolah agama..

Tahun nih perasaan berdebar semua dah takde..maklumlah..anak tu dah masuk darjah dua.. dah tak berapa nak cemas..dah tak berapa nak risau..bukan perasaan tu hilang.. perasaan tu masih ada cuma dah berkurangan.. *giler tak risau..anak kan.. mesti la ada rasa risau tu... huhu..

Berdua je..
Lepas breakfast suami dayah nak balik tidur..
Haha.. memang la kan...lelaki... gitu lah.. memahami la semalam suami dayah tidur lagi lewat dari dayah sebab jaga rumah.. ada hantu kacau.. *kisah benar

Lepas hantar hakim sekolah agama..dayah terus pergi pejabat pos..
Pos segala skirt..  memang nak cepat selesai pos sebab nak pi jumpa ex bos.  Nak tanya dia masih keep jawatan dayah kosong tak... haha.. serius dayah rasa nak kerja balik.. macam hilang keyakinan nak meniaga.. tapi tak sempat......
Pejabat pos ramai orang semalam.. pukul sepuluh lebih settle pos..
Terus gerak pi sekolah agama ambik hakim.. balik umah.. siap siap nak pergi sekolah kebangsaan pulak... keluar umah awal.. pi lunch pun kat kedai... hehe... agak agak la kan.. sepanjang pagi kat luar..pukul berapa nak masak kan.. tentu tentu la lunch kat luar... lepas lunch hantar hakim pi sekolah... punya sesak la jalan.. tak dapat nak parking kereta..last last suami dayah tunggu je kat tepi jalan.. dayah turun hantar hakim..

Hari pertama..
Bukan main happy sebab dah lama cuti..
Sampai rindu pulak nak pergi sekolah..
Tahun ni dia dah besar.. dah tahu suasana sekolah..
Dayah nak lebih tegas dengan dia..
Lepas ni kalau dia buat nakal lagi..
Dayah rotan.. huhu..
Serius nak rotan..
Sebab sepanjang dia darjah satu.. dayah tak bertegas sangat.. dayah biar je dia explore dunia sekolah... kadang tak buat homework pun dayah buat dek.. kalau dia  malas nak pi sekolah pun dayah tak paksa.. giler buat main main hal sekolah.. entahlah.. setiap ibu bapa nak yang terbaik untuk anak dia kan.. itu cara dayah nak handle dan tackle anak banyak kerenah.. budak bijak.. budak nakal.. budak baik.. anak yang baik.. tahun ni no more play around ye.. sat gi kena rotan ngan ibu... padan muka..... heeeheee..

Settle hantar hakim..dayah ingat nak mintak suami dayah drive kan ke opis..
Kan dayah nak jumpa ex bos..
Tak sempat nak cakap kat suami dayah...
Mesej masuk bertalu talu..watsap bunyi tak henti henti..
Eh..eh.. ada order la.. ramai pulak yang tanya pasal skirt plus size dan baju plus size yang dayah jual... wahhh terharu tau.. waktu waktu dayah rasa macam nak putus asa meniaga.. ada yang bertanya ada yang membeli.. Alhamdullillah.. rezeki tak putus putus..

Sampai ke petang dayah membalas setiap pertanyaan pelanggan dengan penuh sabar..walaupun kadang kadang timbul perasaan nko macam nak bagi pelanggan tu kena cucuk dengan pokok cactus sebab tanya soalan yang dah ada jawapan.. kadang kita dah letak harga..dah letak saiz...ada jugak yang tanya lagi..paling tak tahan..kita dah kata sold out..masih ditanya.. ada stok lagi ke.. hahah stress tapi kutahan juga..

Berkat sabar.. Alhamdullillah..

Banyak order semalam...semalam jugak dayah packing..
Bab meniaga ni dayah memang tak suka tangguh tangguh..
Seboleh bolehnya hari hari dayah nak pos.. tak mau keep order customer.. tak mau pending pending..sebab orang dah bayar.. maka kalau dayah sempat.. memang dayah pi pos.. walaupun pos sebenar benarnya seminggu sekali je patutnya.. kalau tak bukan sekadar rugi petrol dayah jugak rugi masa...

Entahlah..

Bab meniaga ni selalu kena bebel dengan suami dayah..
Katanya dayah lembut hati sangat.. dah la jual skirt harga murah.. dengan kawan kawan memanjang kira harga modal.. huhu.. kadang kadang dayah sedar apa yang suami dayah cakap tu betul.. dayah rasa diri sendiri memang tak sesuai berniaga.. nak meniaga ni hati kena kental..semangat kena kuat... hurmmm...

Memang rasa nak quit dan give up...

Terasa gak la sayang dengan usaha dayah selama nih...
Tapi kalau dah diri sendiri tak cukup kuat.. achaner kan..
Phewww..

Sedar tak sedar je habis packing..
Lepas packing baru keluar dinner..
Malam pun tak masak... boleh..?

Hehe.. mujur semalam hari pertama sekolah..
Baju sekolah semua memang dayah dah settle awal..
Homework memang belum ada..

Belum pukul sepuluh..hakim dah tertidur..
Letih sangat kot..dah lama cuti kan..

Dayah pun harap nak tidur awal semalam..
Ingat nanti pagi nak masak untuk breakfast la konon..
Hurrrmmmmm.. tak dapat...

Ada customer bertanya dan bertanya..
Mana boleh tak jawab kan..
Bersekang mata sampai dua pagi jugak la.. menjawab soalan customer..Alhamdulillah..
Berkat sabar.. ada order lagi...

Rasa syukur sangat sangat...

Nkorang yang ada dengan dayah dari awal berniaga.. mesti faham.. sebab nkorang nampak cemana bertabah nya dayah berusaha.. bukannya senang..
Sebab tu bila terdengar dengar kat telinga dayah umpat keji orang.. dayah buat dek je.. maafkan saja orang yang ada penyakit jiwa begitu.. :)

Hurmmm..

Mengarang perasaan sementara tunggu hakim balik sekolah agama..
Sambil reply customer.. Alhamdullillah.. ada order lagi.. lepas hantar hakim sekolah kebangsaan karang baru dayah mula packing..

:)

Ok dah..
Cukup la sedikit sembang makcik makcik..

"I busy..i kan bisneswomen"
Ngahaha..

Saper nak cubit makcik tak sedar diri ni..
Meh beratur ambik nombor meh.

;)


6 comments:

  1. comel nya budak tahun 2 tu. Dayah, blog mana yang meniaga ni? sorry lah x prsn, lama x blogwalk lah tu... :-(

    ReplyDelete
  2. akak.. jgn la begitu. betul kata suami. kalau iye nk jual murah, at least untung sikit kene ade.. sian akak penat bekerja kannn.. hehehehhe

    ReplyDelete
  3. teruskan berbisnes kak, ade peningkatan tu..makin ramai dah order kan...mungkin amik masa lama sikit..lama2 nanti mesti masyukkk...hehehe

    ReplyDelete
  4. dayah...try buat secara disiplin - seminggu pos 2 kali saja
    jgn paksa diri..siap2 mention - post setiap hari isnin dgn khamis ( contoh)
    jgn keluar kerap nak pos tiap hari..minyak mahal ooiiii....

    ReplyDelete

Note: Only a member of this blog may post a comment.