Thursday, January 2, 2014

sembang kosong

Alhamdulillah.
Hari pertama tahun 2014 berlalu dengan baik.ALHAMDULILLAH
dayah macam ada terbaca yang hari ni ada hari penggulingan.. walaupun dayah tak tahu apa..*tak berapa nak dengar berita lately nih* dayah tak suka juga dengar kalau betul berlaku hal macam tu.. walaupun dayah turut sakit hati dengar itu ini naik harga.. dayah tetap tak suka dan tak setuju membantah dengan cara yang akan buat orang sekeliling susah.. hurrrmm.. siapa yang suka hidup dalam suasana tegang kan...

Seharian dayah sebok menyiapkan barang sekolah hakim.esok nak sekolah..baru hari nih nak tulis nama kat buku..baru hari nih nak jahit lencana..baru hari ni nak kapur kasut sekolah..perangai last minute yang sangat tak elok sebenarnya..hikhik.. tapi.. ada tak yang sudi angkat tangan dan sama sama lah kita mengaku yang buat kerja last minit tu dah jadik macam satu hobi hehe.. bila siap segala kerja tu feeling wonderful lain macam.. rasa best dan hebat lah konon kan..sebab dapat siap kerja on time...  kan..kan..

Tahun nih dayah beli lima pasang baju sekolah kebangsaan..lima pasang baju sekolah agama..lima pasang kasut dan stokin..singlet dan underwear a.k.a spender je dayah tak beli baru sebab yang lama masih sangat elok.. sila jangan geleng kepala dan garu rambut bila mengenangkan berapa yg dayah spend untuk beli uniform sekolah banyak banyak.. sebab dayah membeli bukan sekaligus..dayah beli sedikit sedikit.. ada baju sekolah bau tesco..ada yang bau econsave..ada yang bau giant..ada yang bau parkson.. sama lah dengan kasut.. memang dayah nekad nak beli lebih..supaya dayah boleh siapkan keperluan pakaian sekolah tu awal setiap minggu..bila membeli sikit sikit tu tak terasa sangat la banyak pakai duit... ya... walaupun dayah jenis manusia last minute.. bila berkaitan bajet dayah buang jauh sikap dan sifat itu... hihi.. maka bila tiba time nak bayar yuran dan beli buku sekolah.. tak la rasa sesak sangat nak membayar kan..

Sempat jugak dayah pi pos skirt kat customer..
Dua hari ni Alhamdullillah..banyak order..jadi tadi dayah carik jugak masa untuk hantar sikit.. yang mana dayah sempat packing..yang tu lah yang dayah hantar..

Letiiiiiiiiiih sangat meniaga nih.
Memang rasa tak termampu nak teruskan..
Rasa macam nak patah balik masa dan kerja makan gaji saja..
Berniaga memang untuk orang yang kuat semangat dan kental jiwa sebenarnya.. bukan untuk orang yang macam dayah *sikit2 nangis..sikit2 nangis* Macam macam hal sebenarnya disebalik dunia perniagaan online nih... nanti nananti dayah nak blog pasal  dunia perniagaan online nih.. mana tahu pengalaman tak seberapa dayah boleh jadi guideline untuk orang lain kan.. apa salah kongsi pengalaman ye dak.. :)

Sebab perniagaan online nih la dayah nekad nak siapkan keperluan pakaian sekolah hakimsekaligus setiap minggu.. bila berniaga online nih pelanggan bertanya tak kira masa.. seboleh bolehnya dayah nak jawab pertanyaan semua orang.. maka bila pakaian sekolah tu dah konfem siap seminggu.. dayah takde la terkocoh kocoh kelam kabut nanti..

Hurmmm..

Sedikit kisah meniaga dayah.. hehe..

Selesai pos dah hampir maghrib..
Balik rumah... pom pam pom pam apa yang patut.. dayah keluar balik.. pi tesco.. makan.. memang tak tersempat la nak masak masak.. nak sambung packing skirt.. walau macam manapun.. dayah nak jugak siap packing semua skirt malam dan pagi nanti nak terus pos..

Lepas tu dayah rasa macam nak cuti meniaga selama sebulan..

Penat!

Dayah nak tengok hal sekolah hakim sepanjang januari nih..
Agak agak dayah boleh manage hal sekolah dia.. baru dayah bukak kedai skirt semula..
Macam tu lah cadang cadangnya..

Esok lepas hantar hakim sekolah..
Nak pi pos skirt..
Lepas tu nak jumpa ex boss yang always welcome me back gitu hehe.. siyeslah.. rasa penat meniaga dan rasa lebih baik dayah keje makan gaji..

Bukan tak terasa sayang dengan usaha penat lelah nak mula meniaga tu..

Cuma dayah rasa sangat sangat sangat tak cukup kuat nak meniaga..

Hurmmm.. tengok lah nanti.. apa yang gerak hati dayah kata..

Ok..

Panjang lebar sembang kosong..
Bebetul sesi meluah rasa dah rasanya..
Feel macam tulis diari cakap sensorang pun ada dah..hehe..

Okeh.. dah.. bye..

6 comments:

  1. hehehe.. beli keperluan sikit punya awal tapi mesti last minute jugak siapkan.. bila dah siap rasa puasnya hati tapi bila tengok jam.. alamak.. dah pukul 2 pagi.. Ok.. Dayah.. siang nanti kita sambung.. nak zzzzz.. kang terlajak.. haru anak-anak lambat pergi sekolah.. kehkehkeh..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Heee.. pukul dua pagi baru nak tidor ai... gigihnya.....

      Delete
  2. salam
    singgah pagi
    sory x sempat nak komen banyak bz day

    ReplyDelete
    Replies
    1. Takpe sis... saya kalau bw pun dah tak berapa tinggal komen.. hehe.. malas nak tgu loading sbb baca ngan phone ni tenet slow..

      Delete
  3. salam k.dayah selamat tahun baru lama tak jejalan blog akak..tadi baca entry akak..akak niaga on9 ye bagi lah link leh lia ushar2 seketul 2 lau da yang bekenan...lia pun baru je berangan2 nak niaga tapi tak nak benti keja just utk cari income lebih je..tp niaga on9 tak kot..nak jual time hari ahad je kat pasar tani..pe pendapat k.dayah ok tak agak2 ,, ???

    ReplyDelete
    Replies
    1. Meniaga sentiasa okey liya.. hehe.. liya nak meniaga apakah.....
      Jual barang yang orang nak beli.. insyaAllah boleh jual.. :)

      Delete

Note: Only a member of this blog may post a comment.