Thursday, January 23, 2014

Hai pembaca yg customer

Pelik gila tulis tajuk tu tapi hati dayah rasa tulis je terus terang..

Bila bila masa dayah akan kantoi dengan personal blog yang sangat makcik nih..

So.. apa yang kenkawan baca.. *kalau sudi baca* ini lah diri dayah dan keluarga dayah..

Actually takde la beza apa sebab kalau nkoranh watsap dayah pun dayah banyak mulut gak ramah kan kan kan..

Cuma kat blog kesayangan ni ada kisah suka duka dayah..

Segaaaaaan kalau pikir..

Huhu..

Tapi feeling dayah kuat mengatakan nanti mesti ada customer klik klik link blog kat instagram bachtiarhidayah tu bila suami dayah mengomen kat instagram online shop..

Wahaha segan..segan..

*kelip kelip mata

Kelakar teringat hakim nak belajar julingkan mata... ibu dia sengal ngajar benda bukan bukan hehe...

Friday, January 10, 2014

Rindu sangat kat dia....

Rindu sangat sangat...!

Hari hari jumpa.. hari bercakap..
Tapi tak sama..

Dia penat hal sekolah..
Dayah penat hal kerja..

Seminggu nih cakap dan sembang gitu gitu aje... ketawa bersama pun kurang..

Finally... its friday..
Huhu..

Esok...dayah nak spend masa dengan hakim.... dari pagi sampai malam.. dayah nak luangkan masa berkualiti dengan anak...

Rindu anak je ke..?

Suami tak rindu..?

Yup.. dayah rasa rindu dengan anak saja .. tak rasa rindu kat suami dayah pun... Allah saja tahu mengapa... hehe..

Okey.. singgah blog sekejap luah perasaan..

^_^

Friday, January 3, 2014

hari pertama 2014

Semalam...

Pagi pagi keluar breakfast... heeeeee dasar ibu malas nak masak pagi pagi.. :p
Ioll titun lewat sangat sangat... daripada terkocoh kocoh kelam kelibut kat dapur.. baik ioll pi breakfast kat kedai.. lebih baik begitu kan.. kenyang jugak.. Alhamdulillah. hikhik.. lantak la kalau ada orang nak kata dayah malas masak ehhhhh.. sebab dapur dayah suka hati dayah.. boleh?

Lepas breakfast..hantar hakim pi sekolah agama..

Tahun nih perasaan berdebar semua dah takde..maklumlah..anak tu dah masuk darjah dua.. dah tak berapa nak cemas..dah tak berapa nak risau..bukan perasaan tu hilang.. perasaan tu masih ada cuma dah berkurangan.. *giler tak risau..anak kan.. mesti la ada rasa risau tu... huhu..

Berdua je..
Lepas breakfast suami dayah nak balik tidur..
Haha.. memang la kan...lelaki... gitu lah.. memahami la semalam suami dayah tidur lagi lewat dari dayah sebab jaga rumah.. ada hantu kacau.. *kisah benar

Lepas hantar hakim sekolah agama..dayah terus pergi pejabat pos..
Pos segala skirt..  memang nak cepat selesai pos sebab nak pi jumpa ex bos.  Nak tanya dia masih keep jawatan dayah kosong tak... haha.. serius dayah rasa nak kerja balik.. macam hilang keyakinan nak meniaga.. tapi tak sempat......
Pejabat pos ramai orang semalam.. pukul sepuluh lebih settle pos..
Terus gerak pi sekolah agama ambik hakim.. balik umah.. siap siap nak pergi sekolah kebangsaan pulak... keluar umah awal.. pi lunch pun kat kedai... hehe... agak agak la kan.. sepanjang pagi kat luar..pukul berapa nak masak kan.. tentu tentu la lunch kat luar... lepas lunch hantar hakim pi sekolah... punya sesak la jalan.. tak dapat nak parking kereta..last last suami dayah tunggu je kat tepi jalan.. dayah turun hantar hakim..

Hari pertama..
Bukan main happy sebab dah lama cuti..
Sampai rindu pulak nak pergi sekolah..
Tahun ni dia dah besar.. dah tahu suasana sekolah..
Dayah nak lebih tegas dengan dia..
Lepas ni kalau dia buat nakal lagi..
Dayah rotan.. huhu..
Serius nak rotan..
Sebab sepanjang dia darjah satu.. dayah tak bertegas sangat.. dayah biar je dia explore dunia sekolah... kadang tak buat homework pun dayah buat dek.. kalau dia  malas nak pi sekolah pun dayah tak paksa.. giler buat main main hal sekolah.. entahlah.. setiap ibu bapa nak yang terbaik untuk anak dia kan.. itu cara dayah nak handle dan tackle anak banyak kerenah.. budak bijak.. budak nakal.. budak baik.. anak yang baik.. tahun ni no more play around ye.. sat gi kena rotan ngan ibu... padan muka..... heeeheee..

Settle hantar hakim..dayah ingat nak mintak suami dayah drive kan ke opis..
Kan dayah nak jumpa ex bos..
Tak sempat nak cakap kat suami dayah...
Mesej masuk bertalu talu..watsap bunyi tak henti henti..
Eh..eh.. ada order la.. ramai pulak yang tanya pasal skirt plus size dan baju plus size yang dayah jual... wahhh terharu tau.. waktu waktu dayah rasa macam nak putus asa meniaga.. ada yang bertanya ada yang membeli.. Alhamdullillah.. rezeki tak putus putus..

Sampai ke petang dayah membalas setiap pertanyaan pelanggan dengan penuh sabar..walaupun kadang kadang timbul perasaan nko macam nak bagi pelanggan tu kena cucuk dengan pokok cactus sebab tanya soalan yang dah ada jawapan.. kadang kita dah letak harga..dah letak saiz...ada jugak yang tanya lagi..paling tak tahan..kita dah kata sold out..masih ditanya.. ada stok lagi ke.. hahah stress tapi kutahan juga..

Berkat sabar.. Alhamdullillah..

Banyak order semalam...semalam jugak dayah packing..
Bab meniaga ni dayah memang tak suka tangguh tangguh..
Seboleh bolehnya hari hari dayah nak pos.. tak mau keep order customer.. tak mau pending pending..sebab orang dah bayar.. maka kalau dayah sempat.. memang dayah pi pos.. walaupun pos sebenar benarnya seminggu sekali je patutnya.. kalau tak bukan sekadar rugi petrol dayah jugak rugi masa...

Entahlah..

Bab meniaga ni selalu kena bebel dengan suami dayah..
Katanya dayah lembut hati sangat.. dah la jual skirt harga murah.. dengan kawan kawan memanjang kira harga modal.. huhu.. kadang kadang dayah sedar apa yang suami dayah cakap tu betul.. dayah rasa diri sendiri memang tak sesuai berniaga.. nak meniaga ni hati kena kental..semangat kena kuat... hurmmm...

Memang rasa nak quit dan give up...

Terasa gak la sayang dengan usaha dayah selama nih...
Tapi kalau dah diri sendiri tak cukup kuat.. achaner kan..
Phewww..

Sedar tak sedar je habis packing..
Lepas packing baru keluar dinner..
Malam pun tak masak... boleh..?

Hehe.. mujur semalam hari pertama sekolah..
Baju sekolah semua memang dayah dah settle awal..
Homework memang belum ada..

Belum pukul sepuluh..hakim dah tertidur..
Letih sangat kot..dah lama cuti kan..

Dayah pun harap nak tidur awal semalam..
Ingat nanti pagi nak masak untuk breakfast la konon..
Hurrrmmmmm.. tak dapat...

Ada customer bertanya dan bertanya..
Mana boleh tak jawab kan..
Bersekang mata sampai dua pagi jugak la.. menjawab soalan customer..Alhamdulillah..
Berkat sabar.. ada order lagi...

Rasa syukur sangat sangat...

Nkorang yang ada dengan dayah dari awal berniaga.. mesti faham.. sebab nkorang nampak cemana bertabah nya dayah berusaha.. bukannya senang..
Sebab tu bila terdengar dengar kat telinga dayah umpat keji orang.. dayah buat dek je.. maafkan saja orang yang ada penyakit jiwa begitu.. :)

Hurmmm..

Mengarang perasaan sementara tunggu hakim balik sekolah agama..
Sambil reply customer.. Alhamdullillah.. ada order lagi.. lepas hantar hakim sekolah kebangsaan karang baru dayah mula packing..

:)

Ok dah..
Cukup la sedikit sembang makcik makcik..

"I busy..i kan bisneswomen"
Ngahaha..

Saper nak cubit makcik tak sedar diri ni..
Meh beratur ambik nombor meh.

;)


Thursday, January 2, 2014

sembang kosong

Alhamdulillah.
Hari pertama tahun 2014 berlalu dengan baik.ALHAMDULILLAH
dayah macam ada terbaca yang hari ni ada hari penggulingan.. walaupun dayah tak tahu apa..*tak berapa nak dengar berita lately nih* dayah tak suka juga dengar kalau betul berlaku hal macam tu.. walaupun dayah turut sakit hati dengar itu ini naik harga.. dayah tetap tak suka dan tak setuju membantah dengan cara yang akan buat orang sekeliling susah.. hurrrmm.. siapa yang suka hidup dalam suasana tegang kan...

Seharian dayah sebok menyiapkan barang sekolah hakim.esok nak sekolah..baru hari nih nak tulis nama kat buku..baru hari nih nak jahit lencana..baru hari ni nak kapur kasut sekolah..perangai last minute yang sangat tak elok sebenarnya..hikhik.. tapi.. ada tak yang sudi angkat tangan dan sama sama lah kita mengaku yang buat kerja last minit tu dah jadik macam satu hobi hehe.. bila siap segala kerja tu feeling wonderful lain macam.. rasa best dan hebat lah konon kan..sebab dapat siap kerja on time...  kan..kan..

Tahun nih dayah beli lima pasang baju sekolah kebangsaan..lima pasang baju sekolah agama..lima pasang kasut dan stokin..singlet dan underwear a.k.a spender je dayah tak beli baru sebab yang lama masih sangat elok.. sila jangan geleng kepala dan garu rambut bila mengenangkan berapa yg dayah spend untuk beli uniform sekolah banyak banyak.. sebab dayah membeli bukan sekaligus..dayah beli sedikit sedikit.. ada baju sekolah bau tesco..ada yang bau econsave..ada yang bau giant..ada yang bau parkson.. sama lah dengan kasut.. memang dayah nekad nak beli lebih..supaya dayah boleh siapkan keperluan pakaian sekolah tu awal setiap minggu..bila membeli sikit sikit tu tak terasa sangat la banyak pakai duit... ya... walaupun dayah jenis manusia last minute.. bila berkaitan bajet dayah buang jauh sikap dan sifat itu... hihi.. maka bila tiba time nak bayar yuran dan beli buku sekolah.. tak la rasa sesak sangat nak membayar kan..

Sempat jugak dayah pi pos skirt kat customer..
Dua hari ni Alhamdullillah..banyak order..jadi tadi dayah carik jugak masa untuk hantar sikit.. yang mana dayah sempat packing..yang tu lah yang dayah hantar..

Letiiiiiiiiiih sangat meniaga nih.
Memang rasa tak termampu nak teruskan..
Rasa macam nak patah balik masa dan kerja makan gaji saja..
Berniaga memang untuk orang yang kuat semangat dan kental jiwa sebenarnya.. bukan untuk orang yang macam dayah *sikit2 nangis..sikit2 nangis* Macam macam hal sebenarnya disebalik dunia perniagaan online nih... nanti nananti dayah nak blog pasal  dunia perniagaan online nih.. mana tahu pengalaman tak seberapa dayah boleh jadi guideline untuk orang lain kan.. apa salah kongsi pengalaman ye dak.. :)

Sebab perniagaan online nih la dayah nekad nak siapkan keperluan pakaian sekolah hakimsekaligus setiap minggu.. bila berniaga online nih pelanggan bertanya tak kira masa.. seboleh bolehnya dayah nak jawab pertanyaan semua orang.. maka bila pakaian sekolah tu dah konfem siap seminggu.. dayah takde la terkocoh kocoh kelam kabut nanti..

Hurmmm..

Sedikit kisah meniaga dayah.. hehe..

Selesai pos dah hampir maghrib..
Balik rumah... pom pam pom pam apa yang patut.. dayah keluar balik.. pi tesco.. makan.. memang tak tersempat la nak masak masak.. nak sambung packing skirt.. walau macam manapun.. dayah nak jugak siap packing semua skirt malam dan pagi nanti nak terus pos..

Lepas tu dayah rasa macam nak cuti meniaga selama sebulan..

Penat!

Dayah nak tengok hal sekolah hakim sepanjang januari nih..
Agak agak dayah boleh manage hal sekolah dia.. baru dayah bukak kedai skirt semula..
Macam tu lah cadang cadangnya..

Esok lepas hantar hakim sekolah..
Nak pi pos skirt..
Lepas tu nak jumpa ex boss yang always welcome me back gitu hehe.. siyeslah.. rasa penat meniaga dan rasa lebih baik dayah keje makan gaji..

Bukan tak terasa sayang dengan usaha penat lelah nak mula meniaga tu..

Cuma dayah rasa sangat sangat sangat tak cukup kuat nak meniaga..

Hurmmm.. tengok lah nanti.. apa yang gerak hati dayah kata..

Ok..

Panjang lebar sembang kosong..
Bebetul sesi meluah rasa dah rasanya..
Feel macam tulis diari cakap sensorang pun ada dah..hehe..

Okeh.. dah.. bye..