Wednesday, August 27, 2014

bowling kat alamanda

dah berkurun sangat rasanya dayah tak update blog dengan penuh perhatian.

sejak terbaca entry rindu awak juta juta persen tu.. hati memang asyik teringat ingat kat blog..
tak tau la apa kena mengena cerita tu dengan urat saraf dayah nih.. mungkin sebab gaya penyampaian cerita tu dekat sangat dengan hati menyebabkan kita rindu kat blog sendiri kot...

so sementara mood tengah ada meh la kita berkongsi cerita...

last week bapak mentua dayah ajak meeting kat alamanda,
meeting pasal nak buat persembahan masa sambutan raya kat balai.
meeting nya kejap je...lepas tu kitorang main bowling...

rasa macam dah berkurun tak ngadap bowling...dayah memang tak pandai main sangat tapi sebagai perempuan zaman milennium ni kan..segala benda mesti nak cuba buat...selagi bersesuaian... buat.. 
sebab tu sejak dulu walau  tak pandai cemana sekali pun kalau ada peluang lontar bola bowling tu.. dayah mesti  lontar.. ioll takde la hebat kan.. setakat nak dapat 30 ke 40 markah tu.. pe de hal...kacang.. heehee..


sempat la amik satu gambar ramai ramai walaupun tak ready lagi...

haaaa... masa ni memang kemain semangat nak menang.
motip utama ioll nak kalahkan bapak mentua ioll kahkah..
sebab dia kan dah tua.. mesti tak larat nak campak bola bowling tu kan..
hikhik..


gambar candid ni mom in law yang amik..
ioll ni memang pencinta gambar candid hewhewhew..
gambar candid yang cantik..puas hati tgk..
bukan senang nak amik gambar candid kan..
tambah dengan kamera henpon je...
tu bapak mentua ioll tu muka frust la tu..
baling ke longkang la tu.. hihi..


first time hakim main bowling dua set.
naikkan pagar tu kiri kanan, so memang takkan jatuh ke longkang la..
actually hari tu sepatutnya kitorang hadirkan diri ke open house kenkawan..
tapi dah bapak mentua ioll panggil mengadap..
cancel la semua plan....... hakim dah buat muka sedih dah..
yelah..tak jadik jalan jalan kan...
tapi bila diberitahu yang grandpa dia nak belanja bowling.. yuhhuu..
#rezekiJanganditolak















bapak mentua dayah amik game tiga set.. memang puas hati lempar bola bowling tu sampai lebam hekhek... masing masing dah tua woooo... sambil main sambil ambik gambar... rileks..takde apa nak kejar kan...kan..

padahal masa ni ioll dah a little bit stresssssssss...
pasal bapak mentua dayah tu nampak je dah tua eeihhh tapi lontaran dia masih power... gggrrrr.. kitorang laki bini memang tertinggal jauh la dari markah dia...siyes stress.. walaupun bila papa strike dayah dok high five... 10percent dalam hati tak ikhlas eh..kahkah.. sakit hati orang tua tu strike yang kitorang memanjang longkang....
pppffftttttt.. suami dayah yang hensem kata sebab dia dah lama tak main bowling jadik skill dah hilang..
ppppppffffffttttttt sekali lagi...


nih namanya moment sakit hati..
melalui gambar... boleh agak tak apa citer nya?

bapak mentua yang separuh hensem cakap kat suami yang sangat hensem , kalau jatuh dua dua pin bowl tu, amik beg duit dia sebagai ganjaran... kah...! ingat senang...
hahah..! konfiden je kan orang tua tu offer beg duit kat anak lelaki dia... mentang mentang dia power bowling kan...mentang mentang dia tau kemampuan anak lelaki dia kan... gambar nih memang memori pahit kat suami dayah hahah..saper saper yang ada dalam situasi nih pun akan stress... cemana orang amatur macam kitaorang nak jatuhkan pin tu kan.........................
takpe papa... takpe............


papa dengan adik ipar yang paling bongsu, one and only adik suami dayah... buat masa nih lah... tak tau la kan kot akan datang ada rezeki nak dapat adik ipar kan... mom in law ioll masih remaja gitu...(papa je yang warga emas..orang lelaki zaman skrg mmg sentiasa nampak tua dari usia sebenar kan...) haaaaa... hakim dok main dengan mak su dia la satu row... dayah dengan suami dayah dan papa satu row.. mom in law tak main sekali masa tu..

papa kata nanti ada tournament antara adik beradik papa..
ada hadiah... yezzaa kalau ada hadiah harus main bebetul... segala bakat sukan bawak keluar..
tapi.....tu pun kalau suami dayah tak merajuk dengan papa dia lah....
maklumlah....suami dayah tu kan anak lelaki tunggal.... manja sangatttttttttttttttttttttttttttttttttttt..
^_^

kepada suami kesayangan ku, pls jangan merajuk dengan papa sebab isteri mu ini nak berentap tournament bowling okeh..? lama dah rasa nya tak rebut pingat piala trofi dan hadiah... kali terakhir pun masa hari sukan tadika enam tahun dulu..... hikhik..

:P


walaupun gambar ni goyang....dayah nak letak jugak...
sebab rasanya ni memang kali pertama hakim main dua game berturut turut..
dia memang happy la.... tapi selalu hentak kaki bengang dengan mak su dia.. mak su dia nye score lagi tinggi hahah..tercabar la kot kelakian dia kannnn... penat pujuk eihhh budak kecik nih...

gaduh kawan gaduh kawan gaduh kawan..
last last dayah meletop jugak marah suruh dia duduk diam diam.. kekeke..

marah sebab sayang anak wwoooooo....
^_^


hhaaaaa...... dulu dulu dayah selalu jugak main bowling dengan skirt labuh...
hari tu balik open house weeihhh dengan jubah ioll lontar bola bowling tu ehhh..
kekekeke... lantak situ dengan etika pemakaian ketika bersukan hahah..~

eehhh... bayar pakai duit bapa mertua ioll okeh..
bukan duit uollsss..bluekk..
:P


last....!

selfie ngan anak tersayang..
tak mekap tak bedak tak lipstik apa pun tak!
takde 360 takde edit terimalah kedut di muka seadanya..
dengan suami tercinta nan hado gambar..

haha..siyes tak teringat nak bergambar dengan cik abang kita tu pasal last game tu..
tetiba father in law ioll kata..

"saper kalah belanja makan"
pergghhh..

stress tau stress...

bukan kisah sangat bab belanja makan..
kisahkan taknak kalah tu..

haaaaa.....dah la beria kan kengkonon target nak kalahkan bapak mentua sendiri..
alih alih orang tua tu yang markah tinggi...

eeeiiihhh tak ble terima kenyataan rasanya tau..

markah kitorang laki bini kalaudah campur pun masih tak boleh lawan markah bapak mentua dayah tau!
aaarggghhh ikut hati memang nak repeat hahah..tapi dah lewat malam...tenaga pun dah tak berapa nak ada...
next time je lah kan..........................

balik malam tu tetiba kan suami ioll kata...

"sekarang dah taknak selfie dengan suami dah... yelah..."

hahaha....
rupanya dia perasan la makcik tak  bergambar dengan dia... macam dulu dulu..

nak salahkan bapak mentua boleh dak...?
keekekeeekeee..yelah..kalaupapa tak ajak fight.. takde la stress..
kalau tak stress..mesti ingat nak amik gambar berdua kan...

tak pun salahkan suami..
apasal dia perform bebetul.. kalau perform bebetul mesti papa dah kalah..
kalau papa kalah..mesti gembira dan kita mesti amik gambar kenangan kan..?

haaa...pilih salah satu diatas ye encik suami..

yang penting....ioll tak bersalah....kekekeke..

p/s : makcik dyh takde kuasa nak approve komen kalian.. tapi makcik baca satu satu tau..
tunggu la BIGBOSS sorang tu baca.... nanti kalau isteri pandai pandai approve komen kang tak syok la..
makcik kan jenis manusia nak buat apa pun nak restu suami jugak dulu.. walaupun benda tu kecik je seperti nak tukar duit syiling dengan duit kertas sebab nak beli air tin kat mesin...selagi suami tak kata ok awak tukar la duit tu selagi tu la makcik renung je telepon tunggu keizinan..tahan la dahaga tu.. #VillagePeopleTahun50an sangat makcik nih kan... nak buat cemana....terima la saya seadanya..
thank you sudi baca..thank you sudi komen..
heeeeeeee ^_^


p/s: encik suami... baca la komen.. approved la komen... pehlissss.. walaupun komen tak banyak mana tapi untuk blog kecil macam ni..dah ada orang nak komen tu pun dah rasa happy sangat tau..... heehee..

Monday, August 11, 2014

Teringat kenangan manis

Dua tiga hari lepas beraya.. tuan rumah tu sekeluarga main mercun dan bunga api secara besar besaran.. memang meriah open house tu dengan kanak kanak main bunga api yang remaja main mercun dengan muzik yang berkumandang tak putus putus lagu raya makanan yang sedap sedap.. pemandangan dan suasana biasa open house hari raya.. kelainannya rumah tu kat tepi padang golf kat monterez sana..

Bila ada bunga api boom baam boom..

Makcik dayah teringat kenangan masa bercinta sepuluh sebelas tahun yang lepas.. dalam setahun beberapa kali "boyfriend" makcik dayah bawak tgk pertunjukan bunga api.. tahun baru, malam merdeka..malam tahun baru cina.. masa tu masih mentah sangat sebagai remaja belia yang jelita.. tengok bunga api dengan orang yang dicintai feeling dia adalah sangat best dan dalam seluruh couple yang ada di malaysia kita rasa kita adalah pasangan paling romantika sekaliiii.. gitu feeling nya..

Masa tu.. makcik dayah selalu fikir..

Kan best kalau dapat ambik gambar kenangan berlatarbelakangkan bunga api...kenangan yg best kot..kan?

Tapi..bercinta waktu tu.. waktu student.. waktu handphone nokia 3310.. mana nak ada camera.. segala memori simpan kat otak je.. kamera zaman tu masih pakai filem dan kos bergambar agak mahal.. eeeehhh kalau dikenang memang syahdu sungguh la rasa hati.. impian zaman remaja..

Dah selamat menikah dah beranak pinak.. dah zaman cenggini canggih senang nak bergambar..dah tak ingat pulak impian satu ketika dulu..

Jadi kebetulan masa ada bunga api masa pi open house tu.. otomatik ntah kenapa makcik dayah teringat... teringat impian suci murni masa muda remaja dulu.. bila cerita kat suami makcik dayah.. terus dia ajak selfie... oouhhh..

Bagai orang mengantuk disorongkan bantal.
Pucuk dicita ulam mendatang.

Laju laju makcik dayah capai henpon dalam bag dan klik klik klik tak tgk kiri kanan dah...hikhik..

Sepanjang malam dalam perjalanan balik tu... makcik dayah rasa makcik dayah asyik senyum sorang je.. happy betul rasanya mengenangkan kenangan lama.. dan tak sangka satu hari makcik dayah dapat juga ambil gambar berlatarbelakangkan bunga api..

Udah rasa macam dalam drama tv pun ada.. hiihii..

Salah satu kenangan manis..

Ok..tu je nak cerita..
Kbai!

Thursday, August 7, 2014

Belek gambar si dia pukul 3 pagi

Fikir panjang nak meluah rasa hati kat blog sendiri. Sebelum ni dayah ada buat blog kosong dan private semata mata nak guna bila rasa nak meluahkan perasaan.. ala ala diari zaman dulu menulis zaman sekarang keletang keletung dihujung jari tapi dayah lupa dah email serta password utk blog itu.. dah lama sangat sangat tak guna.. blog kudus ni pun bernasib baik masih wujud sebab dah autolink.. kalau nak kena log in balik memang tak lah.. tak teringat password dah.. nak harap suami dayah yang hensem dan semakin seksi.. hhuurrmmmpphhhh dia pun dah lama tak hapdet blog..  masing masing sebok.. bila ada masa terluang tu memang guna sebaiknya untuk perkara yang sepatutnya..

Dan kenapa pada pukul 3 pagi tiba tiba makcik dayah ni nak hapdet blog?

Ada satu rasa dalam hati.
Rasa. Dalam hati dayah.

Rutin suami dayah sejak beberapa bulan yang lepas, pergi gym dan setiap malam sebelum midnight dia sampai la rumah.. suami dayah dengan penuh disiplin mengikuti ntah apa class membina badan kat gym demi mendapatkan badan yang sasa dan seksi.. ntahlah awek mana yang nak ditackle nya tu ye dakkk :p maklumlah dayah kan makin tua.. mana tahu kan.. kan.. kan.. lelaki kan boleh kahwin 4... tu yang suami ioll dok pulun jaga badan kan... #eh !

Biasanya setiap malam suami dayah akan tanya nak apa apa makanan tak?
Nampak tak sesuatu? Suami sibuk ke gym menguruskan badan dan isteri dia tanya pasal makan makan makan.. dia takmau isteri dia kurus pasal isteri dia gemok gemok ni pun nampak lawa :p kang kalau kurus bukan main jelita nanti.. hihi #syoksendiri sukati la ioll nak tulis apa kekdahnya... ;)

Macam biasa suami dayah yang hensem gagah tampan kacak seksi dan sasa tanya kat dayah nak apa apa makanan tak.. maklumlah gym dia dekat dengan downtown.. kan penuh dengan local food hinggalah western food kat downtown tu.. macam biasa dayah mesti la order kan hehe.. rugi lah tak order.. bukan orang lain yang tanya nak makan apa..suami sendiri.. kang kalau tak jawab dosa.. maka dayah jawab la pertanyaan suami dayah dengan penuh kasih sayang.. :p

Dan bila suami dayah sampai.. dihulurkan plastik yang mengandungi makanan yang dayah nak.. dan sebungkus plastik yang berisi dodol.

Ya.

Sangat tragis tangisan terharu dalam hati dayah.. sebab memang tahun ni..setakat nih.. dayah rasa macam tak puas makan dodol.. hekhek.. dasar kuat makan sangat kan.. mana tak gemok kan kan kan ;)

Siyes memang rasa sangat sangat sangat kat anak tekak.. macam nak makan dodol puas puas.... tapi permintaan tinggal permintaan.. tak terkeluar kat anak tekak nak suarakan kat suami dayah yang hensem dan tampan itu.. kadang terfikir sensorang kalau meminta minta sangat tu macam tak bersyukur pulak dengan rezeki yang ada setakat ni.. gitu.. maka senyap kan saja la keinginan hati nak makan dodol puas puas.

Tu yang sangat mengharukan bila tetiba ada sebungkus besar dodol dalam satu lagi bungkusan plastik tu.. hurmm tetiba rasa suami sendiri adalah sweet dan romantik. Fikir dua kali dia memang begitu sejak dulu pun. Sweet dan romantik. Sejak akhir akhir nih seksi dan sasa masuk dalam pakej suami :p

Kita tak cakap kita teringin nak makan apa.. tetiba dia belikan.. rasa macam chemistry yang ada tu ber lip lap lip lap berkelip bagai bintang bersinar bagai bulan gitu...

Hakikatnya, rezeki Allah kurniakan ♥

Tapi sebagai anak melayu yang tak boleh lari dari drama swasta.. feeling feeling syok sendiri suami ku bukan saja seksi dan sasa tapi jugak sweet dan romantik dayah tetap merasakan sesuatu dalam hati bila tgk ada dodol utk dayah..

Dup dap dup dap..

Rasa macam cinta.
Kompius pun ada.
Cinta kat dodol?
Atau kat orang yang membeli dodol tu?

P/S: mula mula ingat nak up gambar dodol.. pikir lima enam kali.. baik up gambar mengada ngada kitorang hiiiihiii..