Thursday, November 26, 2015

Masak simple simple

Aku tak tahu la kehidupan orang lain macam mana.. tapi kehidupan aku Alhamdulillah bab makan aku jarang sangat pening kepala tak tahu nak masak apa.. sehingga saat aku mengarang nih lah.. aku masak apa pun sedap ke tak sedap ke insyaAllah suami dengan anak aku akan makan habis.. walaupun beserta komen yang mungkin akan menyayat hati.. kekekekeke tapi mereka tetap jaga hati dengan makan dan biasanya anak aku lah akan ada lebih sikit komen kalau dia rasa tak sedap kat anak tekak dia..


Hehe maklumlah kan budak budak memang jujur sikit kan dan memang aku kena hadap lah kalau anak aku komen pasal aku jugak yang gatal gatal pi tanya sedap tak sedap dan tanya pendapat apa kurang apa lebih gituh.. ^_^



Ni antara sarapan yang aku buat.. roti telur cheese lepas tu aku buat ayam masak merah dan nasi lemak tengah masak lagi la time nih.. aku jarang sangat dah masak nasi lemak sejak sejak suami aku "eat clean" nih.. ni aku buat nasi lemak pun sebab teringin.. anak aku pun dok sebut nak nasi lemak so aku rasa macam berbaloi la buat nasi lemak awal pagi..aku buat tak banyak la dalam 3 pinggan nasi je.. cukup lah untuk cover dari breakfast sampai ke lunch gituh.. 



Masuk malam roti memang habis lah kan.. nasi lemak semua pun memang selamat so aku goreng kuew tiau je.. dok hadap nasi lemak jadi malam makan yang ringan ringan sikit ye dak..? Hikhik..Gituh lah.. nih pun aku gatal ambik gambar so gatal gatal la aku hapdet kat blog buat kenangan sendiri heheh..

Oklah..bye!

Tuesday, November 24, 2015

Makan sate

Sate memang feveret aku.. tak kisah lah sate negeri mana pun.. cuma paling paling paling paling aku suka harus lah sate kajang ye dak..? Heheh..


Ramai dah kot sedia maklum kat kajang nih yang terkenal ialah sate hj samuri dengan publisiti yang luar biasa meluas dan banyak branch branch mereka dibuka di luar kajang.. aku rasa orang luar memang kenal nama sate hj samuri la untuk sate kajang.. tapi untuk local people macam aku nih... huhuhu.. ada kedai lain yang jadik pilihan.. tak ingat la aku pernah cerita ke tak ehhh kat blog kesayangan ku ini.. lokasi sate feveret aku.. huhu.. 

bukan apa.. diri aku nih ada sengal jugak sikit.. kadang aku tak suka share tempat makan feveret aku.. hahah..
Ntahlah..



Selfie selfie sebelum makanan sampai.. biasa la tu kan.. biasa time makan aku jarang belek phone.. cuma ambil gambar je lepas tu henpon letak tepi.. aku lebih suka borak borak tapi tu lah... zaman gajet canggih nih orang lebih suka mengadap phone daripada borak borak dengan orang yang makan semeja kan..?

Aku sebenarnya sedih dengan keadaan macam tu.. baik dengan kawan baik dengan keluarga.. nak tegur orang lain memang tak boleh.. dalam hal nih aku cuma dapat tegur anak aku je.. tu pun kenkadang aku tewas jugak bila anak aku dok merayu nak main game aku lembut hati jugak bagi..huhu..



Entah lah.. aku rasa macam henpon canggih tu mendekatkan hubungan yang jauh tapi jika tak jaga baik baik hubungan yang dekat boleh jadi jauh..ye dak?

Dah.. makan kenyang kenyang balik tidur awal ^_^
Okbai!

Wednesday, November 18, 2015

The Chicken Rice Shop

Begitu formal aku letak title entry tu hikhikhik sebab aku tak tau nak letak title apa lagi dah.. hikhikhik dan aku rasa title straight forward macam tu pun baguih jugak kan.. kot next time aku nak carik balik entry nih senang je nak ingat title the chicken rice shop ni kan kan kan..


Hari tu aku pi carik kasut sekolah hakim.. aku memang suka kasut bata.. tiga kedai aku pi saiz takde..nangis..! Boleh je aku jejak parkson mesti ada stok lagi jenama ben10 la jenama kiki lala ke tapiiiii ntah lah banyak brand dah aku guna sejak anak aku mula sekolah.. brand bata nih je yang aku rasa tahan lasak sikit.. huhu yang lain tu macam cepat jahanam je dengan penggunaan lasak anak aku tu.. so aku gigih lah pikir kat mana lagi ada kedai bata.. watsap watsap sana sini sikit dapat lah info kat tesco kajang ada bata.. haaaaa aku pun tak teringat pulak sebab macam dah lama je boikot tesco kan asyik pi mydin je heheh..
Alhamdulillah memang dapat la kasut saiz anak aku.. hari tu aku dah beli sepasang..nih dapat lagi sepasang complete la aku rasa keperluan pakaian sekolah anak aku..tinggal nak beli buku je lepas tu esok mula sekolah nak beli baju sukan dengan baju kokurikulum pulak..




Settle kasut sekolah tu ternampak la chicken rice shop nih... lepas tu serentak aku dengan anak aku cakap "lama tak makan kat sini kan" hikhik.. dah sehati sejiwa berperasaan gituh.. aku pun cakap kat anak aku jom lah makan.. tak payah ibu masak dinner dah.. ^_^ memula nak makan tu perasaan aku serba salah jugak pasal suami aku kat gym tengah work out anak bini dia nak makan best best pulak kan kekekeke so aku watsap la suami aku sepatah dua kata.. aku tapau kan la kan gituh..




Duduk duduk order pilih nak makan apa sambil selfie sampai lebam.. tak la aku hiraukan orang sekeliling yang pandang dengan muka pelik hahah yelah kenangan aku dengan anak aku  sukati aku la nak selfie cemana pun ye dak..? Kadang aku tak paham dengan orang yang pandang semacam kat orang yang happy nak bergambar.. nko dah taknak bergambar tu dah la mereput la nko diam diam jangan la usha usha orang semacam kan kan kan.. :p hahahah gituh la tetiba aku meluahkan ketidakpuasan hati terhadap sesetengah masyarakat sekeliling yang bajet good good nih..hikhik..





Makanan sampai... hakim terus kata "banyak nya ibu.... boleh habis ke kita makan nih.." aku dah ter errrr errr dalam hati mula pikir banyak ke.. aku rasa tak la banyak mana.. anak aku tu dah banyak makan dah sekarang hahahah dulu dulu memang aku makan sepinggan je share berdua tapi sejak beberapa bulan kebelakangan nih anak aku memang mula banyak makan.. badan tengah nak membesar kot kan kan kan.. 



aku pun jawab la kalau betul tak habis nanti kita tapau la sekali balik kan ada tapau untuk ayah... itu je lah yang dapat aku pikir walaupun aku rasa mesti habis lahhh heheh..



Bila lepak makan berdua je ngan anak aku nih terasa betul dia dah besar.. huhu.. satu perasaan yang aku rasa mak mak je yang paham kot.. sado macam mana pun anak tu membesar di mata aku dia masih lagi baby.. aku masih lagi risau dia tahu tak nak asingkan tulang.. masih dok pesan makan jangan tumpah hikhik padahal anak aku tu memang dah boleh diharap dan tahu jaga diri.. "berat" rasa hati seorang ibu nak lepaskan anak dia membesar hehe..



Dah sampai semua makanan..simpan henpon dalam beg..


So jom makan..!




Sambil makan tu sambil borak jugak.. aku cuba tahan diri aku daripada pegang phone waktu makan.. tu benda yang agak sukar nak dilakukan..sejujurnya kan? Zaman media social di hujung jari nih aku rasa sebagai manusia yang lemah mengawal nafsu.. kalau boleh tangan nih gatal nak belek fb je.. kan kan kan? Hurm.. aku cuba lah.. cuba sebaik mungkin untuk tidak leka.. masa dengan anak yang tengah membesar tu takde ulang dah kan? Aku harap kalian kalian yang membaca nih pun begitu.. waktu dengan anak.. waktu makan waktu jalan kat luar.. setakat ambik gambar je dengan phone lepas tu phone tu simpan dalam beg ok?



Kita sama sama saling memperingati antara satu sama lain ehhhh?  Hehe ^_^
Muka kenyang. Habis semua licin.. kitorang makan pelan pelan.. sambil sembang sambil gelak sedar sedar je habis.. Alhamdulillah.. 
Ok tu je nak cerita..
Kbai!

Saturday, November 7, 2015

Happy birthday aku?

Huhuhu boleh pulak time aku mula nak mengarang...terbit satu macam perasaan gusar..kekekeke lepas tu aku rasa macam ragu ragu nak ke tak nak buat entry nih.. bukan apa.. sejak aku tahu ada makhluk "yang tak puas hati" terhadap apa yang aku belanjakan.. apa yang aku beli apa yang aku makan.. sejak tu lahhh aku memang ada rasa sedikit kekok dan berperasaan pelik pelik bila nak cerita apa aku buat mana aku pergi apa aku makan.. huhuhu.. walaupun sememangnya hidup aku hak aku.. tetaplahhh seboleh bolehnya aku taknak lah kecik kan hati sesiapa kat dunia yang cuma sementara nih kan.. sememang nya masa aku tadika dulu lagi ustazah aku ada bagitahu jaga hubungan baik sesama manusia tu penting.. hidup kita di muka bumi ini mahu mencari keredhaan Allah.

Gituh. Jadik aku gusar dan serba salah dan akhirnya aku pikir.. aku tak buat apa salah kat sesiapa pun.. jika benar apa yang aku share apa yang aku cerita buat mana mana manusia kecik hati..aku mintak maaf lah..ye?



Satu tahun lagi dah berlalu dalam hidup aku.. dan aku harap tahun yang bakal aku lalui adalah lebih baik dari tahun sebelum nih.. moga moga aku menjadi manusia yang lebih baik lagi dari sebelum nih.. dan sebagai manusia biasa memang lah aku harap hidup aku bahagia.. happy.. kesihatan yang baik, rezeki yang halal.. diberkati dan segala yang baik baik dunia dan akhirat.. sehingga waktu aku mengarang nih.. aku sangat happy dengan life aku.. banyak yang Allah beri pada aku dan sesungguhnya daku sangat sangat bersyukur dengan setiap rezeki dariNya..alhamdulillah..


birthday tahun nih.. errr actually setiap kali birthday ahli keluarga aku pun setiap tahun pun memang sini je tempat yang dituju.. heheh..secret recipe.. hari tu masa sijil halal kena tarik sebab nak check kebersihan aku memang agak frust dah hikhik.. mujur memang cuma sebab nak check dari segi kebersihan..dari segi sumber makanan semua takde masalah.. kalau sekali detect ada sumber yang tak halal memang aku takmau pi dah.. macam apa yang berlaku kat satu jenama coklat tu.. pernah jadik kegemaran aku tu.. tapi sampai sekarang aku masih ada rasa ragu ragu dan was was.. maka sampai sekarang aku tak beli..huhu..


Dah nama celebrate birthday  maka kek mesti ada lah heheh.. actually aku suka carrot cake tapi dah habisss.. sob sob sob..mujur red velvet masih ada.. anak bujang aku nih pulak ntah kenapa semenjak dua menjak nih dia suka red velvet pulak.. tak kisah lah.. masing masing pilih kek kegemaran masing masing.. senang.. ^_^ semua orang happy kan?


Lepas tu anak aku order beef lasagna.. antara perubahan yang agak besar kat anak kesayangan aku nih.. dia dah tahu apa nak order.. haruslah aku rasa sedikit sebak.. perbezaan ketara setiap tahun.. daripada cuma makan apa yang aku order.. lepas tu pilih makanan tunjuk gambar..hingga sekarang dah tahu nak sebut beef lasagna.. huhu.. sebak terharu semua ada.. betapa pantas masa tu berlalu..! Entah sampai bila anak aku nih akan ingat birthday ibu dia.. sobsob.. tiba tiba touching kan..! Hikhik.. sindrom meningkat usia kekdahnya hehehe..


Aku order chicken parmigiana.. nyumsss sangat! Aku suka sayur nya.. eehh ehhh "salad" kalau ikut menu lah hahah.. sayur crunchy giler.. ikutkan aku order sebab nak sayur tu je hikhik.. so bila aku dah order..anak aku dah order.. sampai giliran suami aku.. dia kata taknak order apa apa.. aku mula lah serba salah..ehhh.. suami aku nih bajet ke apa.. kalau dia memang bajet aku rela tak order extra food..setakat makan kek pun cukup dah.. tak sempat aku nak pikir banyak banyak tak sempat nak cakap dalam hati banyak banyak tiba tiba dengar suami aku kata "karang awak dengan anak bukan nya habis karang saya jugak yang nak kena habiskan.. kalau tak cukup baru order lagi" hewhewhew.. 

terkelu kejap daku.. betul la tu.. memang biasanya aku tak habis makan pun.. cuma anak aku je kebelakangan ni dah banyak makan so jarang sangat lah kalau order apa apa tak habis.. anak bujang aku dalam proses pembesaran nak jadik remaja lelaki nih memang banyak makan sikit lahhh.. huhu.. so.. okeh..  kita share share la makanan eh.. tak cukup baru order lain ^_^ dan sudahnya..betul lah memang aku tak mampu nak ngabihkan sorang pun hehe :p


Time makan tu biasa lah sembang sembang.. gelak gelak.. dengan anak kesayangan aku nih dah pandai ajak selfie selfie sejak dia ada instagram.. sejak dah pandai upload gambar sendiri.. huhu.. aku layankan je selfie dengan anak sendiri.. anak aku pun dapat ajak ibu dia je lah selfie.. nak ajak kaum bapak selfie?? KahKahKAHKAHkahkah.. memang tak lah..! 



aku rasa memang waktu anak membesar nih memang akan automatically ada rasa gentar takut seram kat bapak bapak kot.. kihkih.. melalui pemerhatian aku lah.. kat anak aku.. anak sedara aku..anak jiran.. anak nko macam tu tak? Bila tengah tengah nak membesar tu tetiba macam ada ruang dan tembok pulak antara dia ngan bapak dia.haaa ada tak macam tu jugak?


Sementara tunggu suami aku bayar..anak aku macam biasa lah mula bukak tab dia layan game.. aku pun apa lagi.. selfie la kan.. kekekeke.. sambil sambil tangkap gambar "bukti" anak aku main game.. bukan nak sembang sembang dengan ibu dia.. hahaha :p zaman sekarang nih memang semua orang lebih kan gajet kan.. personally bagi aku bukan salah anak anak tapi salah ibubapa yang terlalu memberi dan tidak bertegas..kan?


Dah settle bayar tu suami aku datang dengan sebungkus beg plastik.. aku blur kejap..ehh tapau kek untuk aku ke..? Yelah aku kan kalau boleh setiap minggu nak makan kek manis manis nih..tapi seingat aku takde pulak aku pesan apa apa nak take away.. suami aku tunjuk kat aku kalau bayar pakai maybank card dapat free cake dengan ice lemon tea.. aku pun ohhhhhh.. patut lah.. happy pulak rasa tetiba dapat seketul cake free kan.. hikhik..

Ok lah. Tu jer nak cerita kot. 
Thank you husband and son for a lovely dinner ♡ i love both of you so much!

Thursday, November 5, 2015

Bilik aku, tongkang pecah



Hehehe dulu dulu masa aku masih seorang budak remaja itu lah ayat yang mama selalu cakap bila bilik bersepah,  tongkang pecah.. siyes masa tu aku tak tau amenda la tongkang pecah... hahaha siyes aku tak pernah tengok rupa tongkang... sekarang pendedahan media masa dengan dunia tanpa sempadan dan internet dihujung jari.. aku tau dah la apa maksudnya tongkang pecah tu..hikhik.. dan memang ku akui lah bila bilik bersepah tu rupanya dah macam tongkang pecah... :p


Boring boring takde apa nak buat.. aku pun merajinkan diri kemas bilik.. susun susun balik semua hanger yang dah berterabur bertukar tempat.. lap lap segala ampai dan bakul yang ada.. lap tingkap..vacuum..mop kasik bersih.. bila tengok bilik kemas.. kita pun happy je kan.. aku takde lah rajin sangat setiap hari nak kemas.. rumah aku ada tiga orang je.. takde lah sepah mana pun kain baju.. kekekeke kononnya! Hurrmmm well aku rasa lipat baju tu memang aktiviti yang kurang digemari ramai..bukan aku je!

So... aku ambil pendekatan.. gantung je semua baju aku.. skirt seluar sekali dengan tudung aku gantung.. kalau boleh gantung yang dalam dalam tu pun aku nak gantung je tapi cam tak senonoh pulak ku rasa maka yang dalam dalam duduk la dalam bakul hahah :p


Biasanya aku memang rajin rajin kan diri aku gosok siap siap skirt dengan baju.. bila bila aku rasa macam takde apa nak buat tu.. aku suka gosok siap siap sebab aku jenis makhluk bersiap last minit.. jadi bila dah ada yang siap bergosok tu senang aku capai je.. oh ya.. tudung pun kalau aku ada kesempatan aku gosok siap siap lima enam helai.. senang aku ambik je bila nak pakai..biasa aku gosok menggosok nih hujung minggu lah..


So.. gini lah rupa bilik aku letak kain baju.. ampai untuk kain baju aku je tiga.. haha tak kira lagi dalam bakul rak tu.. aku suka asingkan tudung yang aku dah pakai.. yang aku dah pakai basuh lipat sebab aku ada satu perangai.. bila aku pakai satu satu tudung tu aku boleh ulang yang sama berhari hari. Jangankan tudung baju seluar pun sama. Basuh sidai pakai. Basuh sidai pakai. Aku membesar bukan orang senang weihhh pakaian tak berapa banyak nak ada jadi dah terbiasa.. semenjak dua menjak ni tanpa aku sedar banyak pulak kain baju aku :p jadi aku terpaksa la buat inisiatif begini.. so senang untuk aku bezakan mana yang baru pakai mana yang dah lama tak berusik..gituh.. ^_^



Dalam tiga ampai dan rak bertingkat tu.. aku masih lagi ambik sikit space bahagian baju suami aku.. bahahah..! Takde tempat nak letak beg.. hihi.. bahagian pakaian suami aku semua aku reserved kan hanger warna merah.. untuk aku hanger semua warna hitam.. haaaa kekemasan tu penting gituh... ^_^



Tu lah almari baju umah aku. Takde perabot perabot kayu buat sementara ini. Fobia dan trauma aku belum nak hilang lagi.. kadang kadang ada jugak niat dalam hati nak beli set bilik tidur cantik cantik dengan almari yang besar gedang.. huhu.. no..cannot..not yet.. aku rasa hati aku memang belum cukup sedia. Cukup lah sementara ni dengan nikmat dan rezeki yang Allah beri.ada ampai macam nih pun dah besar nikmat dah.. Alhamdulillah.

Oklah.. tu jer nak cerita kot..! Simpan kenangan esok esok dah tua aku dah lupa agaknya semua yang aku lalui nih.. panjang umur insyaAllah aku baca balik segala coretan aku nih.. 

Kbye!

Tuesday, November 3, 2015

November ♡

Sekejap nau rasa masa berlalu kan.. ku rasa macam baru semalam je aku busy siapkan buku sekolah anak aku..balut segala buku teks dan hari nih.. aku dah sebok check segala buku masih dalam keadaan elok..packing cantik cantik esok dah nak dipulangkan dan lusa akan ambil buku teks untuk darjah empat pulak.. huhu.. tetiba macam sedih heheh.. yelah dah akhir tahun.. makin besar anak aku.. makin tua dah aku.. heheh..

November adalah salah satu bulan feveret aku.. sejak aku kecik kecik lagi.. selain sebab bulan birthday aku.. sebab dah akhir tahun kan cuti panjang... hikhik.. tapi tahun nih mungkin jadual hidup aku akan sedikit berubah dari tahun lepas.. genap tiga tahun aku meniaga online dan aku dah mula hilang semangat nak meniaga.. actually since last year masa umah lama terbakar tu.. yup ku rasa sejak tu aku macam a bit lost nak meniaga tapi aku cuba jugakkkk taknak cepat mengalah.. lama lama aku rasa sangat passion towards business tu dah takde..tak sama.. makin hari makin suram so aku mula pikir macam nak kerja balik... kekekeke.. aku tau aku tau pasti macam macam komen kalian kan... tapi hidup kita masing masing tak sama kan.. huhu.. aku rasa kalau aku nak kerja balik pun takde lah aku tinggal gituh je online shop aku.. maybe secara sambilan aku meniaga jugak... meniaga nih sebenarnya memang minat aku... hurmmm...

Entahlah.  Kang aku nih kata je nak keje balik... rasa rasa macam dari awal tahun aku nak kerja balik tapi sampai sekarang masihhhh lagi lepak lepak lepak.. huhu.. bukan apa.. dah syok hidup tak payah nak pikir pagi hadap jammed kat jalanraya tu dengan tol yang dah naik harga lagi.. lepas tu nak kena ikut masa kerja belum kira perangai diva bos bos serta politik opis...ohhhh I cannot lah.. cannot.. kena pikir masak masak sampai rentung masak lagi sampai jadik super rentung.. yes I think I have to consider like million times about this getting back to work heheh..



So.. semalam setelah sekian lama.. aku rasa macam hampir sebulan pun ada...kot?  Aku dah lama tak hapdet apa apa pun kat instagram tu..aku haplod la seketul gambar syok sendiri ala ala ootd heheh.. masih ada sikit lagi stok baju dan skirt..tapi tu lahhh..perasaan dan hati tidak ada buat masa ini maka tak meniaga lah daku..huhu.. ada lah juga sales sebab ada lima enam tujuh lapan orang regular customer yang rajin watsap aku tanya stok apa yang ada..aku reply juga lah..rezeki kan.. itu je lah yang aku buat.. hari hari masih ke pejabat pos cuma dulu bawak dua tiga beg besar.. sekarang cuma dua tiga bungkus aku pegang tangan je lah..huhuhu..

Semalam aku sempat pi mydin top up sikit sikit barang dapur..awal awal aku dah ingatkan diri sendiri cuma beli barang kering je.... barang basah segala ayam ikan itik nak beli kat pasar sebab lebih segar.. dalam pada beringat ingat nak beli sikit nak bajet bajet tu terlajak jugak 200++ huhuh jenuh aku beringat masa membeli tu..kalau boleh aku nak kurang 200. Heheh.. siyes bulan nih aku nak limit kan segala perbelanjaan.. save kan sebanyak mungkin duit dari membeli barang yang tak perlu. 



Dalam nak bajet bajet tu terlajak jugak 200 lebih...ggrrrr...pppfffttt... takkan aku nak letak balik barang yang dah beli tu kan... hahah giler aku pun reti segan jugak.. terlebih 40 ringgit macam tu... eeeeee aku geram betul dengan diri sendiri hahah yelah aku betul betul betul nak simpan duit lebih sikit bulan nih.. dah terbeli tu takpe lah.. aku nekadkan diri untuk lrbih beringat minggu minggu akan datang.. aku berazam untuk tidak akan terbeli barang yang tak perlu.. okeh.. nekad..! Kena ingat nak simpan duit lebih sikit bulan nih.. hehehe.. ada lah benda aku nak.. dan biasanya bila ada benda yang aku nak aku mesti usaha sampai capai target..huhu..

Lepas membeli tu cam biasa balik umah kemas kemas barang.. haaaa tengah mengemas tu lah aku dok belek sekali apa yang aku beli... kenapa lebih bajet.. dan tadaaaaaa salah satu yang aku beli.. koko tok abah si boboi boy nih... hahaha.. memang bukan keperluan kan..tapi nak merasa la konon.. nasib baik berbaloi sedap manis dan aku puas hati lah.. sebb anak aku suka koko tok abah nih.. selalu beli kat tesco tu secawan rm3.50 nih ada sachet kat umah nih... boleh lah anak aku bancuh sendiri.. 



Oklah.. penat pulak aku rasa pom pang pom pang.. nak tidur lah..! Dah malam. Kbai..

Saturday, October 31, 2015

Beli breakfast

Pagi nih aku malas nau nak keletang keletung masak untuk breakfast.. heheh.. so aku ajak hakim pi beli breakfast kat luar.. teringin nak makan laksam.. eerrmmmm sedapnya...! Aku scroll facebook ternampak status kawan aku makan laksam.. hahah terus aku pun macam teringat ingat macam dah lama aku tak makan laksam nih..! Dan aku memang tahu kat mana laksam yang sedap ada dijual kat kajang.. 

♡ siyes sedap.. ^_^

Aku beli sekali nasi lemak dengan lauk ayam rendang dengan sambal sotong,  sekali tapau untuk makan tengahari..malas nak pikir dah..hikhik..



Sebelum balik.. aku tengok car wash clear takde orang..awal pagi lagi agaknya.. terus aku masuk.. kasik mandi kereta dulu..lama dah aku tak basuh kereta..ada lah dalam dua tiga bulan.. kekekeke.. tak nampak berhabuk pun kereta aku.. bukan pakai pi mana sangat pun.. setakat hantar ambik hakim sekolah.. pergi poslaju.. alahai.. tak lalu kawasan berhabuk.. maka kurang la kotornya tu..



Settle basuh kereta.. terus balik umah.. makan..! Lepas nih aku nak siap kan packing barang sikit.. Alhamdulillah walaupun aku tak aktif macam dulu tapi setiap minggu ada je yang watsap aku tanya stok yang ada.. aku rasa hari nih lepas settle pos barang aku nak ajak anak aku teman aku pi carik stok baju skirt baru.. top up sikit sikit stok yang ada tu..
Oklah.. tu jer nak cerita.. babai..

Tuesday, October 27, 2015

Bila anak nak periksa

Setiap kali anak aku nak periksa.. mesti aku yang rasa nervous kekekeke sejak dia kecik dulu lah... seingat aku sejak dia nak periksa time tadika dulu pun aku rasa macam ada rama rama terbang dalam perut heheh dulu ku sangka kan bila anak aku dah besar hilang lah rasa nervous aku tu... tidak bhaiiii tidakkkk... perasaan itu tidak hilang malah semakin meningkat kadar peratusan nervous tu lebih tinggi dari peratus kenaikan tol silk highway baru baru nih... bahahahah.. tetiba terkait pulak pasal tol kan...

Tapi memang gila lah...silk highway dari singgit jadik singgit lapan posen..huhu.. Ok..nak cerita pasal anak aku nak periksa..bukan pasal kadar kenaikan tol ^_^



So biasanya dua tiga hari sebelum periksa satu satu matapelajaran tu aku akan ajak anak aku ulangkaji.. biasalah kan budak sekarang nko tanya pasal kartun ke pasal main ke lajuuuu je nko akan dapat jawapan..cuba tanya nama cikgu mata pelajaran english...hahah aku rasa ramai je yang terkial kial nak jawab terutamanya budak budak lelaki.. jangan kan cikgu.. anak aku tu kadang aku tanya nama kawan dia yang itu yang ini pun selalu dia selamba jawab "hakim tak ingat nama kawan tu" hahaha nko ghase? Aku rasa cam nak pangggg kan je anak aku tapi tak sanggup pulak..kesalahan kecik je pun tak ingat nama orang kan..



Yang buat aku bakal naik hanginnn yelah bila aku tanya.. hakim ingat tak macam mana bundarkan nih belajar awal tahun nihhhh dan anak aku jawab.. "tak berapa nak ingat lahhh ibuuu" haaaaaa memang memang memang lah aku geram pasal dah lah aku sendiri tak berapa nak ingat hahahaha tak pasal pasal aku pulak nak kena dok ulangkaji sama ngan anak aku... hahah siyes lah aku geram tau aku nih dah lahhh lemah maths..huhu.. sampai watsap watsap lah dengan adik badik aku dalam grup kat watsap tu..sekali dengan mama joined menjawab soalan ulangkaji matematik tahun tiga..!



Mujur juga sekali dua tunjuk kat anak aku dia mula ingat semula dan tahu cara nak bundarkan nombor nombor tu semua.. aku siap buat soalan extra la nak tengok betul ke anak aku paham.. soalan last sekali dia jawab salah dan sungguh unexpectedly mama aku yang perasan jawapan tu salah kekekeke tak cukup rajin je aku nak screen shot segala persembangan kat watsap grup tu.. heehee kalau rajin memang aku tepek dah sekali kat entry nih.. esok besar besar biar hakim baca sendiri..heheh.. Tapiiiiiiiii ku tak cukup rajin lah nak scroll balik watsap semalam tu huhuh..



Semalam tapau habis ulangkaji untuk matematik.. moga moga tak banyak sikit yang aku dok ulangkaji dengan anak aku tu boleh buat dia ingat sedar dan tahu betapa ibu dia nih sayang kat dia hahah yelah sungguh daku tak suka maths ntah kenapa sampai tingkatan lima aku hadap add maths aku pun tak tahu hahah.. tapi aku memang tak suka matematikkkk.. kalau "kira kira" duit tu aku suka lahhh hahah orang meniaga lah katakan.. ^_^


Dari meja bilik ke meja depan tv sampai ke tilam.. takdelah aku kisah anak aku tu nak meniarap nak duduk ke asalkan dia nak belajar nak buat homework nak ulangkaji kalau dia rasa nak berdiri dua jam atas bangku sambil buat kerja pun aku tak kisah.. yang penting anak aku tu nak belajar dan dia rasa selesa..hikhik..

Lapar  pulak rasa..malas nau nau pulak rasa nak masak.. uwaahhh..
Babai!

Monday, October 26, 2015

Habiskan mee

Hari tu aku beli mee tu paket besar, separuh dah goreng.. tinggal lagi separuh tersorok dalam petiais..mujur aku teringat.. dok pikir pikir nak masak apa breakfast nanti.. aku memang dah pikir dah nak buat cengkodok atau bahasa sedap dengarnya cucur lemak manis hikhik.. tengah tengah goreng tu lah aku dok teringat ada baki mee lagi dan kalau aku tak goreng jugak..risau nau nau expired.. mee bukan boleh tahan lama sangat kan kan kan..

So aku goreng jugak lah mee.. top up telur goreng sekali.. kira heavy jugak kan breakfast cenggini... elok lah sarapan kenyang kenyang nak buat kerja seharian pun senang hati je kan..kan.. Bukan selalu pun aku rajin nak masak banyak cenggini pagi pagi :p sesekali sesekala je nih.. "terpaksa rajin" heheh.. tak rela pulak daku kalau mee tu expired rosak begitu saja..terasa sangat membazir nya.. huhu..



Settle breakfast nih..banyak keje nak buat nih.. biasalah..senin kan.. sikit banyak tu monday blues tu memang ada.. ^_^ kepala otak memang ingat nak sambung tidur je...hahah.. tak boleh lah.. anak sekolah dengan minggu periksa nih.. haaiisshhh gitu lah ya.. aku rasa "peperiksaan"nih memang akan sentiasa menghantui aku la agaknya.. aku ingat dulu aku dah habis sekolah merdeka takde periksa nak kena hadap dah.. sekali ada periksa anak pulak.. dua puluh tiga puluh tahun lagi agaknya aku nak berdebar kerana cucu aku pulak nak periksa... kekekeke begitu jauh aku memandang masa depan.. ^_^
Ok..sekarang aku nak pandang makanan dah.. 

kbai..!

Sunday, October 25, 2015

Aku dan kek

Heheh.. aku dengan kek memang kalah.. nafsu makan terhadap kek sentiasa ada.. tak tahu lah apasal... tak dapat banyak sikit pun jadik lah.. gituh..

Takde lah anak tekak dan selera makan aku nih memilih nak kek yang tahap superstar jer.. kek sponge kosong tu pun aku ok je.. asalkan ada.. memang dah biasa aku nak gudap gudap manisan manisan cenggini.. minggu ni aku hadap kek pisang dengan kek kismis.. aku beli kat mydin.. sedap giler lahhh kek pisang nya... memang tinggi sangat lah kebarangkalian aku akan hadap kek nih dua tiga minggu nih.. kek kismis yang manis nau nau tu dah selamat habis dah heheh.. kek pisang nih pun dah last pieces dah nih.. mujur je aku teringat nak hapdet blog..so aku ambik la gambar..



Risau jugak nak hapdet hapdet apa aku makan apa aku minum mengenangkan ada mata mata yang memerhati dan bukan semua mata mata yang memerhati tu suka dan gembira bila tengok kita nih happy kan.. hurmmm ada lah sesuatu berlaku yang buat aku kata cenggini.. tapi tu lah.. aku dah pikir masak masak.. aku nak hapdet apa aku buat apa aku makan mana aku cuti..tu semua sukati aku lah beli bayar pakai duit aku kan?

Yes..duit aku. Sukati aku nak buat apa. Boleh kot aku pikir macam nih sebab memang aku yang penat lelah berusaha kot untuk carik rezeki. Kadang aku memang tak paham dengan sesetengah orang yang sebok perhati nko buat apa makan apa pergi jalan mana.. ehhhh.. even suami aku pun tak campur hal duit aku.. hak aku..

Huh..! Jika nko adalah salah sorang yang baca blog aku sebab nak tahu aku buat apa pergi mana makan apa cuti kat mana lepas tu nko nak sakit sakit hati.. aku doa semoga Allah beri ketenangan kepada nko ye!

Kbai.

Saturday, October 24, 2015

Senang punya mee goreng

Ya...itu lah dia nya... senang punya mee goreng.. dengan kewujudan sos mee goreng yang dijual berlambak kat pasaraya tu haaaa...senang aku buat mee goreng sekarang.. lebih cepat dan mudah dan yang paling penting sedap..!

Hikhik..



Breakfast pagi nih buat mee goreng, bancuh milo.. kenyang sampai tengahari insyaAllah.. tengahari aku belum pikir lagi nak masak apa.. harus pukul dua tiga baru aku mula masak.. mee goreng ada banyak.. takpe.. kan kan kan.. malas malas sangat kang aku goreng je ayam.. top up kat mee..huhu..

Aku rasa kenkadang surirumah cam aku nih memang boleh hilang idea nak masak apa..dan sampai satu satu masa tu kadang rasa macam "penatnyaaaa" masak... cuma yang akan buat penat dan segala keluh kesah tu hilang bila tengok apa yang dimasak habis licin..! Heheh ^_^ terasa lah dihargai gituh..

Ok.. last lepas makan nih aku nak teman anak aku hafal bahasa arab... minggu depan periksa kan.. patut minggu lepas dah settle tapi minggu lepas direct sekolah tutup dari senin sampai khamis sebab jerebu..huhu..

Ok..babai..!

Wednesday, October 21, 2015

Tidur awal?

Itu je yang aku dok pikir sekarang.. huhu.. berdenyut denyut rasa sakit kepala.. sejak tengahari tadi.. aku keluar kejap je rasanya pergi kereta.. ambik barang masuk je dalam rumah start rasa nyut nyut nyut kepala aku nih.. huhu.. first time sejak jerebu aku rasa cenggini.. memang tadi bukak je pintu umah bau asap kuat.. aku dah ada rasa tak sedap hati tapi barang yang aku nak ambik dalam kereta tu memang agak penting..nak tak nak mesti ambik jugak.. hurmmm penyudah nya nih lah aku menanggung sakit kepala.. pedih hidung dan anak tekak toksah cakap lah.. aku telan air dah bergelas gelas masih terasa perit anak tekak nih..

Settle je dinner, aku cuma letak pinggan mangkuk segala cawan kat sinki, air panas pun aku tak masak lagi.. nih mata aku memang berat nak lena je dah.. memang aku lebih suka settle semua yang patut malam malam supaya esok bangun pagi tak serabut mata nengok dapur sepah..tak terasa sangat letih nak masak nak buat breakfast semua.. tapi dah cenggini sakit kepala berat mata.. aku mengalah lah.. memang jarang sangat aku tidur awal.. selalu dua tiga pagi kot baru aku settle semua yang patut..baru senang hati nak tidur.. berat hati aku teringat ingat kerja rumah tak habis siap..tapi kang kalau aku paksa diri kang buat nya esok makin tak sihat.. lagi payah kan.. aku tahu mata aku berat nak lena pasal aku telan ubat..huhu.. kalau tak aku paksa jugak diri aku siapkan apa yang patut dulu baru tidur..huhu..

Siapa yang jenis sebelum tidur mesti nak siap kerja supaya bila bangun tidur pagi dengan senang hati..mesti boleh paham perasaan gundah gulana yang aku rasa sekarang.

Memang jerebu tahun nih teruk melanda malaysia nih.. sedih aku rasa bila tengok alam sekeliling  samar samar je.. payah nak nampak tumbuhan hijau yang segar.. bangun pagi awal pukul lima pun tak dapat nak hirup udara segar.. menitik air mata aku mengenangkan betapa Allah ambil sikit je nikmat yang dipinjamkan selama nih.. manusia dah huru hara hidup.. sedangkan selama nih.. aku tak rasa kita manusia menghargai alam sekitar..udara segar semua tu.. betapa kita manusia nih banyak je lakukan pencemaran...kan..?

Ya Allah, tuhan yang Maha Pemurah, Maha Penyayang lagi Maha Mengasihani, ampuni dosa kami semua yang lalai dan leka dalam menjalankan kewajipan kami Ya Allah. sesungguhnya kami hamba yang lemah,ampuni dosa kami Ya Allah.. aamiin..
aamiin ya rabbal alamiin..

Tuesday, October 20, 2015

Mudah sangat, cara buat cengkodok pisang

Siyes aku tak pandai buat cengkodok pisang.. bukan cengkodok pisang je..actually segala jenis cengkodok aku tak berapa pandai nak buat.. kalau makan tu iye aku expert.. behehhehheh..

So..aku nekad nak fokus belajar buat cengkodok pisang..banyak kali aku google tapi tak jumpa blog yang dapat ajar aku cara buat cengkodok pisang yang simple.yang mudah.yang lazat.

Satu hari tu aku cuba usha kat you tube.. sekali aku nampak kat channel inspirasi 111 ada video dapur bujang ramadan..ajar cara buat cengkodok pisang dan memang nampak macam betul betul mudah.. so one day aku try buat sendiri cengkodok pisang yang sedap itu..

Memang sangat sangat mudah.



First,  lenyek pisang sampai hancur.



Kemudian, masuk kan tepung perlahan lahan dan gaul sebati..


Lepas tu, masuk gula dengan garam. Gaul lagi bagi betul betul sebati.


Settle tu, cuit sikit tepung tu..rasa.. sedap ke tak sedap. Cukup tak garam. Cukup tak gula..kalau ada rasa kureng kat mana mana tu adjust la tambah tepung ke..tambah garam ke..tambah gula ke..  dah puas hati segala tadi tu.. panaskan kuali tuang minyak masak.. mula lah menggoreng...! Sekejap je.. siap..!



Senang sangat. Mudah sangat.
Nkorang pun patut cuba.. hehe..
^_^