Saturday, June 27, 2015

berbuka puasa di restoran jemari

sejak setahun yang lepas, restoran jemari yang terletak di seksyen 9 bandar baru bangi nih menjadi restoran feveret kami sekeluarga... selain sebab makanan yang sedap , restoran ni selesa.. bahagian dalam kedai sejuk ber aircond  dan disebabkan tertutup maka takde lah pencemaran asap rokok.. hewhewhew... nak smoking pi dok luar :P

layanan pekerja pun baik, walaupun ada ketika mereka ambik order tu dengan muka masam dan kelat, it`s okay maybe diorang penat kan.. kita kena memahami jugak tenaga manusia nih kan.. dan tak salah rasanya berlebih kurang sesama insan nih...

heheh..kemain lagi aku bersabar dengan restoran jemari ni.. mentang mentang restoran feveret kan.. kalau kedai lain tu pantang ada hal sikit aku jerit dah "mana bos.. mana bos" gituh..

                   

suami aku cukup suka ikan masak asam boi kat restoran nih... anak aku pulak suka daging masak merah... aku pulak suka sebab suami dengan anak aku suka makan kat sini... takde makanan specific yang aku suka... tempat nih sangat selesa tak kisah la nko nak makan tengahari sampai makan malam.. harga memang sedikit mahal... yup... tapi sedikittttt je... bukan mahal kaw kaw..

untuk aku, nak makan istimewa sikit...maybe nak celebrate something... atau saja nak have a nice dinner with family and friends.. tempat nih sangat sangat okeh... mahal sikit je dari harga luar.. sikitttt je... tapi berbaloi, tak pernah lagi aku datang makan kat sini dan makanan nya tak sedap.. tak pernah lagi... dan jika berlaku begitu.... sebelum bayar nko pergi la komplen kat manager restaurant tu.. 

^_^

okeh..

aku berbuka puasa kat sini masa ramadan keempat..dengan family mertua ku... dalam pukul 5 kot aku sampai restoran nih... booking meja dan terus order... ikut pengalaman aku restoran jemari nih selalu penuh time dinner... puasa tahun lepas pun selalu full house... maka sebab itu lah kami buat keputusan booking sesiap...

settle order makanan, aku terus pi singgah masjid hijau...heheh.. nama rasmi masjid hijau ialah masjid al hasanah bandar baru bangi... suka hati aku je kan masjid hijau... itu kerana aku orang tempatan yang membesar disini lebih tiga puluh tahun......gituh...so bahasa yang dah biasa diguna pakai bertahun tahun ialah masjid hijau....

aku pi masjid hijau jap...jumpa kak jie dengan intan... dua awek yang aku sayang nih.... lama sikit tak jumpa mereka..aku mesti rasa rindu... entahlah... hati aku rasa rapat dengan mereka... sejak rapat dengan kak jie.. jika aku buntu atau kenkadang tak tau nak buat keputusan atas sesuatu perkara..aku suka tanya pendapat kak jie... kak jie selalu jujur beri pandangan dan banyak bagi nasihat kat aku.. so aku sayang mereka.. mereka keluarga yang baik baik..

^_^

aku ajak kak jie join buka puasa sekali...tapi kak jie kata segan sebab ada family mertua aku... berat betul hati aku petang tu...teringat ingat sampai sekarang.. huhu... nak desak kak jie aku tak berani... sat gi kena cili naya.. hikhik :P hopefully ada rezeki berbuka sekali dengan keluarga kak jie satu hari nanti..

lelaki tu angah.. anak bujang kak jie...



dapat jumpa kak jie kejap sesangat petang tu... tapi cukup lah buat hilang rasa rindu..

lepas jumpa kak jie, terus patah balik umah... hantar kucing balik... hehehe... saja bawak kucing hakim, debuk dan kucing aku,debik... jalan jalan naik kereta pusing pusing bangi... sian tengok kucing asyik terperap je kat umah kan..asyik tengok kitorang nih keluar masuk umah... dok miau miau miau depan pintu nak ikut... so petang tu bawak la pusing pusing kejap...

tak pernah lagi cerita pasal debuk dengan debik kan...?

nanti kita buat satu entry untuk kucing kucing gemok yang comel nih... abih penuh satu kereta dengan bulu kucing.. takpe... boleh vacuum balik kan... :) 

#sayangkucing



lepas hantar kucing kucing balik umah, terus berdesup pi jemari balik..dekat pukul 7 kot family mertua aku sampai.... sebelum waktu berbuka tu sembang sembang lah tanya kabar... mertua aku baru balik dari aussie so aku leka membelek gambar mereka bercuti kat sana..

berbuka hari tu kami order ikan siakap dua ekor , sayur kangkung belacan , telur bungkus daging dengan sotong goreng kunyit.... semua super sedap..Alhamdulillah... first time sebenarnya ajak mertua aku makan kat jemari nih... 

lebih kurang pukul lapan.. habis makan.. terus pi masjid hijau solat maghrib... malam tu kali pertamanya untuk tahun ini kami terawih sendiri kat umah.. tak pi masjid sebab lepas solat mahrib, konvoi pi umah kakak ipar aku... saja melawat mereka... 


lebih kurang pukul sepuluh malam.... gerak balik... ehh.. aku tak terus balik... aku request kat suami aku nak singgah jalan tar , nak tengok kemeriahan malam dan keadaan waktu malam kat jalan tar.. heheh..saja gedik aku nih kan macam tak pernah tengok jalan tar waktu malam..

well..suasana bulan puasa kat jalan tar tu memang lain.. meriah lain macam.. tapi aku tak turun kereta pun... tengok je orang punya ramai...terus aku cakap kat laki aku, takpelah kita balik je..

hheheheh... tak koser sangat aku nak hadap sesak.. tengok selautan manusia berlanggar bahu kat situ pun dah buat aku picit picit kepala urut dada mengenangkan jika itu berlaku kat aku... errr.. sejak dah tua nih aku memang sedikit tidak berdaya nak hadap kesesakan..

oh ya...

gambar tu...acah acah semua orang tengok gajet.. heheh.. padahal bukan semua orang tengah tengok henpon... aku yang saja request nak ambik gambar macam tu sebab nak masuk kat dalam instagram...
jelas jelas adik ipar aku tengah tahan senyum,,, dan mummy masa nih tengah nak keluarkan powerbank cas tepon dia.. hikhik.. 

sekian la kisah aku pada ramadan yang keempat tahun nih..

okeh..babai..!
:)

No comments:

Post a Comment

Note: Only a member of this blog may post a comment.