Sunday, June 28, 2015

kelainan hari ahad pada bulan puasa

wahhh.... aku rasa title entry aku tu komersial sangat bunyi nya... so not me... hahah.. aku tanya kat hakim nak letak apa untuk title entry nih.... dan itu lah hasilnya... aku cuma nak membebel membebel sorang.. mengarut mengarut tak ketahuan.. hikhik..

hari nih aku bantai tidur tengahari... dalam sejarah jugak sebab biasanya kalau aku dah bangun.. susah nak tidur balik... maybe sebab hari nih lepas sahur baru aku tidur... sampai sekarang, lepas asar dah nih aku masih rasa mengatuk giler... sedap jugak tidur tengahari...dan aku rasa mesti lebih sedap kalau aku dapat lena petang petang cenggini....

biasanya hari ahad adalah antara hari busy memasak.. dari pagi sampai malam.. kalau tak masak.. keluar makan... kisahnya hari ahad selalu dipenuhi dengan makan makan.. memandangkan sekarang tengah bulan puasa... ada banyak masa terluang... bulan bulan puasa nih nak mengemas rumah siang siang memang tak lah... sat gi aku dahaga... punahhh mana dapat minum air siang siang kan.. maka aku memang menyapu mengemop sumer waktu malam sepanjang bulan puasa nih... mengemas sikit sikit tu ada lah... tapi heavy heavy takde.. aku nih mudah dahaga... dah tau kelemahan diri sendiri maka aku elak kan lah perkara perkara yang aku patut elak..gituh..

lipat baju pun aku malas buat walaupun duduk je...kihkih..

aktiviti aku sepanjang bulan puasa nih..

lepas sahur, solat subuh biasanya aku memang tidur balik.. suami aku awal pergi kerja bulan bulan puasa nih... lepas sahur siap siap pi kerja.. subuh pun kat tempat kerja dia.. dalam kul 7 lebih bangun.. kejut hakim then siap siap hantar hakim pi sekolah agama, lepas tu aku balik umah.. biasanya aku mengemas sikit sikit.. setakat masuk baju dalam mesin... basuh la dua tiga bijik cawan dan pinggan mangkuk kalau ada.. tuang makanan dengan air untuk kucing bukak tv.. kalau takde cerita best.. aku set alarm kat henpon.. lepas tu aku tidur... bahahah..

keji pulak aku rasa.. suami pi kerja anak pi sekolah..aku berdengkur..kekeke.. nasib lah anak dan suami..pasrah dan redha je lah isteri dan ibu anda jenis kategori wanita malas :P

sama ada aku tidur atau tengok tv, pukul 10pagi tu aku dah mula siap siap nak ambik hakim balik sekolah agama... biasanya dalam 1040 tu hakim dah habis mengaji.. oh ya.. sekolah agama habis pukul 1030 pagi lepas tu ada extra class mengaji.. lepas ambik hakim terus balik.... sebab anak aku tu kan puasa.... dia punya mengomel cuaca panas...letih dan lapar... umah aku dengan sekolah agama dekat je..naik kereta 5minit dah sampai... naik naik je umah terus budak tu bukak baju bukak aircond.... gitu lah ya... betapa beruntung nya sesetengah budak zaman sekarang.. huhu.. terkenang zaman aku sekolah rendah dulu.. puasa puasa balik sekolah tolong mama lagi kat umah tengok adik.. walaupun setakat tengok kan adik tetap lah penat kan untuk seorang budak kecik.. kehidupan setiap orang tak sama kan....

biasanya anak aku akan tengok tv.. melayan kartun tak sudah sudah atau main game.. aku akan siapkan baju sekolah beg sekolah semua.. lepas tu tengok tv... macam macam rancangan masak ada bulan bulan puasa nih kan... sambil sambil balas watsap customer.. aku dah slow down dengan online shop... tapi masih ada je customer yang watsap bertanya stok baju dan skirt.. tak seramai dulu..yelah aku sendiri yang slow down kan.. syukur Alhamdulillah customer sentiasa ada.. tak pernah putus rezeki dari Allah s.w.t.

dalam pukul 1230tgh hari cam tu.. aku akan suruh hakim siap mandi semua.. dalam pukul 1255 keluar umah.. sekolah anak aku masuk pukul  1.10 tgh hari.. sekolah kebangsaan dengan umah aku dalam sepuluh ke lima belas minit naik kereta.. biasanya aku sampai sekolah memang on time dan aku jarang hantar hakim pi sekolah awal..walaupun bukan bulan puasa.. aku akan hantar on time.. kadang kala terlambat jugak dua tiga minit.. hikhik tapi belum masuk kelas lagi la.. masih beratur kat dewan... aku tak berapa gemar anak aku pi sekolah awal... nanti dia main habih comot peluh peluh..

biasanya lepas hantar hakim... aku akan terus pi poslaju dulu.... sebab tak tentu keadaan kat poslaju nih...kejap ramai orang sampai sesak.. kadang langsung takde orang... biasanya lepas settle poslaju aku akan tengok jam dulu... anak aku balik pukul 5.30 bulan puasa nih jadi dalam pukul 5petang tu aku mesti nak ada kat sekolah dah... kena pikir nak buat apa dan adjust masa betul betul sebab bulan puasa nih jalan jammed tak menentu..

setakat nih ada ketika lepas pos aku terus pi sekolah hakim sebab kat poslaju ramai orang dan aku settle pos pukul empat lebih.. baik aku gerak pi sekolah terus kan..? setakat singgah isi minyak tu boleh lah... ada hari yang aku balik umah terus sediakan barang barang untuk masak lauk berbuka.. kadang aku masak terus awal pukul 4 dah habis masak.. aku rileks sikit.. ada yang aku pi restok baju dekat kedai... yang nih memang terkejar kejar risau kalau aku terlajak masa kang tak sempat pulak ambik anak aku.. ada hari yang aku pi shopping tudung raya..! heheh.. biasanya apa je yang aku nak buat...aku akan ambik kira masa.... sebab tak sampai hati nak ambik anak aku lambat.. dah la dia puasa..dengan cuaca panas...

biasanya lepas ambik anak aku... terus balik.. kadang aku singgah kedai aceh beli ais batu.. ada jugak setakat nih sekali dua beli lauk terus kat kedai... tak sempat nak masak... ada jugak yang balik cepat cepat terus masak... kalau time yang aku dah siap masak tu... biasanya aku akan lepak dengan anak aku tengok tv.. layan kucing sambil tunggu suami aku balik bawak ais batu.. kadang aku pesan belikan kuih... ada jugak yang aku beli sendiri tapi bukan setiap hari ada kuih.. tengok lah kadang anak tekak aku nih gatal gatal gak nak ada kuih..kurma memang wajib ada..

air minum untuk berbuka biasanya aku tanya hakim nak minum apa.. bagi lah budak kecik tu decide nak minum apa... tahun nih memang aku niat nak buka puasa secara sederhana.. nak jimatkan bajet sebanyak yang boleh.. aku nak jimat sebanyak yang boleh.. nanti wang baki untuk belanja dapur bulan nih aku nak bantu orang lain pula.. kalau boleh rezeki lebih tu aku nak derma untuk kutipan anak yatim kat surau tempat aku selalu pi terawih..

oh ya... malam malam pulak lepas buka.. makan..aku selalu basuh segala pinggan dulu.. dalam kul lapan tu settle kemas meja dah.. sempat lah aku siap..maghrib.. lepas tu gerak pi surau... isyak terawih dan witir.. antara aktiviti berjemaah yang kita semua umat islam  rindui kan... dalam bulan ramadan nih lah hampir semua masjid dan surau meriah dengan jemaah yang ramai... merapatkan silaturahim juga kan..

balik terawih... anak dengan suami aku akan sambung makan... biasanya lauk untuk berbuka tu memang akan habis licin... untuk sahur biasanya aku goreng telur makan nasi tuang kicap.. hikhik itu lauk paling win la kan.. aku rasa turun temurun setiap kanak kanak itu lah yang paling sedap tambah tambah awal pagi kan.. baru sekali je aku buat kuew tiau dan roti telur.. biasanya untuk sahur aku memang akan tanya mereka nak makan apa..Alhamdulillah tak pernah lagi suami dan anak aku mintak pelik pelik untuk sahur... tak tau lah aku kalau satu hari tetiba diorang kata nak makan rendang hahahah pengsan aku..!

malam biasanya aku tengok tv,sambil balas watsap customer... lepas tu siap siap packing barang untuk pos... lepas tu aku lipat baju..menyapu sikit sikit... lately nih aku rajin sikit belek belek blog.. bila ada mood aku mengarang...takde mood aku baca je blog orang..setakat baca je lah.. nak mengomen malas nau nau..

weekdays...itulah aktiviti siang ke malam aku..

hari nih lain sikit... settle sahur aku tidur.. terbangun pukul lapan lebih aku settlekan kain baju.. basuh dan lipat..settlekan kasut sekolah anak aku..gosok baju sekolah agama dia.. lepas tu... krik krik krik.. semua orang tidur lagi... heh... maka aku pun join sekali tidur balik... bangun balik tadi rasa macam... wahhhh rileks nya hidup aku kihkih..

hari nih aku memang bercadang nak beli je lauk berbuka..

kiranya seharian hari nih memang aku rileks je... setakat watsap watsap dengan customer.. lepas tu packing sesiap baju dengan skirt...senang esok terus pi pos kan..

lepas tu aku ngadap blog nih... mengarang panjang panjang...

dah lah satu hari ni aku lepak je...dapat pulak pom pang pom pang pepanjang cenggini... rasa lega jugak perasaan aku hahah...entahlah...memang setiap kali kita meluah perasaan... kita akan ada satu perasaan lapang dada tu kan..?

okeh...

sekian kenangan berpuasa aku , seminggu lebih dalam bulan ramadan 2015.hari nih hari ke 11.. cepat nya masa berlalu kan.... tak lama je lagi ramadan akan berlalu pergi..sobsss..

ok lah..babai..

Saturday, June 27, 2015

pasar malam sebelum ramadan

dah lama sebenarnya aku tak jejak kaki pi pasar malam..... kadang pergi pasar malam tapi aku tunggu dalam kereta je goyang kaki heheh.. malas kan nak bersesak sesak langgar bahu kat pasar malam sejak dah tua nih.. walaupun barang basah kat pasar malam jauh lebih murah kat pasaraya.... aku dah tak sanggup nak berlaga dengan orang asing kat pasar malam tu sebenarnya... lambakan pekerja asing kat malaysia nih.... hew hew hew... bukan lah aku nak marah orang luar datang carik rezeki kat negara aku yang tercinta nih....

jadik aku anggap diri aku sendiri yang gedik...selain faktor usia... yeah.... acik dayah tak sanggup nak bersesak sesak kat pasar malam dah....

^_^

so last week sebelum mula ramadan, anak aku ajak pi pasar malam..... actually aku yang mula cakap pasal dah lama tak pergi pasar malam.... biasanya bulan puasa kat pasar malam takde orang meniaga makanan...cuma ada barang basah je... so hakim tanya kenapa takde orang meniaga makanan.. aku jawab la semua orang yang berniaga makanan nih biasanya akan masuk bazar ramadan..

tu yang anak aku terus ajak aku pi pasar malam..beli makanan...jadi dinner tak payah nak masak dah... mengenangkan yang aku pun dah letih beli barang barang dapur , nak kemas nak simpan lagi segala barang tu.. maka aku pun okeh.. jom kita pi pasar malam...


nasi ayam
bihun sup

ayam bakar
keropok lekor



suasana kat pasar malam sama je... sentiasa penuh dengan orang.. dan memang banyak pilihan makanan.. setiap kali ke pasar malam memang akan beli makanan yang sama je... kita dah tau tempat yang sedap kan..memang kita tuju kat situ je lah.. 


kuih penderam.. all time feveret anak aku... sesetengah orang panggil kuih telinga eh...? yang nih pergi mana mana pun... kalau ternampak je... mesti anak aku nak beli... tapi kat pasar malam nih memang paling win..paling sedap yang kami pernah makan... dan harga dia agak mahal sikit... biasanya kuih nih seketul harganya sepuluh sen.. tapi dengan makcik nih dia kira singgit 7ketul.. kalau bajet lima posen, tak dapat la nko merasa kuih nih.. makcik nih cuma jual minimum singgit..


cendol... feveret aku nih... heheh... dah penat jalan kat pasar malam tu, kita beli lah air cendol satu... singgit je secawan... family yang jual air cendol nih memang meniaga kat pasar malam nih sejak aku kecik lagi.. sejak aku sekolah rendah lagi... walau cemana malas pun ku jejak kaki kat pasar malam... aku mesti kirim kat suami aku ke.... atau adik aku... belikan air cendol nih...  rasanya sama je dengan mana mana air cendol kat malaysia nih.... yang lain nya ialah aku membesar dengan air cendol nih.. heheh... teringat pulak zaman kanak kanak...zaman remaja... hhaiissyyyhh..




dah beli air... jom balik..! heheh.. entah bila lagi aku nak jejak kaki kat pasar malam nih kan... sepanjang bulan puasa dah tentu dah tak pi pasar malam... mujur gak anak aku ngajak pi beli makan malam kat sini.. at least sepanjang bulan puasa tu takdelah teringat sangat kat feveret feveret food nih semua kan..

walaupun boleh je carik mereka kat bazar ramadan... diri aku lah yang tak koser nak pi carik kar bazar ramadan tu... yang dah tentu sesak luar biasa..penuh dengan orang kan..

dah aku memang bercadang puasa tahun nih... aku nak lebih banyak masak daripada membeli.. wish me luck ya..! hikhik.... tahun nih aku kurang aktif meniaga online mahupun offline... awal awal aku dah niat nak fokus lebih kat keluarga tahun nih.. tak mau pikir pasal nak meniaga..  ^_^

eehhh... nak tersembang pasal hal lain pulak..
padahal nak sembang pasal pasar malam je kan.......

okeh la.. bai..!

berbuka puasa di restoran jemari

sejak setahun yang lepas, restoran jemari yang terletak di seksyen 9 bandar baru bangi nih menjadi restoran feveret kami sekeluarga... selain sebab makanan yang sedap , restoran ni selesa.. bahagian dalam kedai sejuk ber aircond  dan disebabkan tertutup maka takde lah pencemaran asap rokok.. hewhewhew... nak smoking pi dok luar :P

layanan pekerja pun baik, walaupun ada ketika mereka ambik order tu dengan muka masam dan kelat, it`s okay maybe diorang penat kan.. kita kena memahami jugak tenaga manusia nih kan.. dan tak salah rasanya berlebih kurang sesama insan nih...

heheh..kemain lagi aku bersabar dengan restoran jemari ni.. mentang mentang restoran feveret kan.. kalau kedai lain tu pantang ada hal sikit aku jerit dah "mana bos.. mana bos" gituh..

                   

suami aku cukup suka ikan masak asam boi kat restoran nih... anak aku pulak suka daging masak merah... aku pulak suka sebab suami dengan anak aku suka makan kat sini... takde makanan specific yang aku suka... tempat nih sangat selesa tak kisah la nko nak makan tengahari sampai makan malam.. harga memang sedikit mahal... yup... tapi sedikittttt je... bukan mahal kaw kaw..

untuk aku, nak makan istimewa sikit...maybe nak celebrate something... atau saja nak have a nice dinner with family and friends.. tempat nih sangat sangat okeh... mahal sikit je dari harga luar.. sikitttt je... tapi berbaloi, tak pernah lagi aku datang makan kat sini dan makanan nya tak sedap.. tak pernah lagi... dan jika berlaku begitu.... sebelum bayar nko pergi la komplen kat manager restaurant tu.. 

^_^

okeh..

aku berbuka puasa kat sini masa ramadan keempat..dengan family mertua ku... dalam pukul 5 kot aku sampai restoran nih... booking meja dan terus order... ikut pengalaman aku restoran jemari nih selalu penuh time dinner... puasa tahun lepas pun selalu full house... maka sebab itu lah kami buat keputusan booking sesiap...

settle order makanan, aku terus pi singgah masjid hijau...heheh.. nama rasmi masjid hijau ialah masjid al hasanah bandar baru bangi... suka hati aku je kan masjid hijau... itu kerana aku orang tempatan yang membesar disini lebih tiga puluh tahun......gituh...so bahasa yang dah biasa diguna pakai bertahun tahun ialah masjid hijau....

aku pi masjid hijau jap...jumpa kak jie dengan intan... dua awek yang aku sayang nih.... lama sikit tak jumpa mereka..aku mesti rasa rindu... entahlah... hati aku rasa rapat dengan mereka... sejak rapat dengan kak jie.. jika aku buntu atau kenkadang tak tau nak buat keputusan atas sesuatu perkara..aku suka tanya pendapat kak jie... kak jie selalu jujur beri pandangan dan banyak bagi nasihat kat aku.. so aku sayang mereka.. mereka keluarga yang baik baik..

^_^

aku ajak kak jie join buka puasa sekali...tapi kak jie kata segan sebab ada family mertua aku... berat betul hati aku petang tu...teringat ingat sampai sekarang.. huhu... nak desak kak jie aku tak berani... sat gi kena cili naya.. hikhik :P hopefully ada rezeki berbuka sekali dengan keluarga kak jie satu hari nanti..

lelaki tu angah.. anak bujang kak jie...



dapat jumpa kak jie kejap sesangat petang tu... tapi cukup lah buat hilang rasa rindu..

lepas jumpa kak jie, terus patah balik umah... hantar kucing balik... hehehe... saja bawak kucing hakim, debuk dan kucing aku,debik... jalan jalan naik kereta pusing pusing bangi... sian tengok kucing asyik terperap je kat umah kan..asyik tengok kitorang nih keluar masuk umah... dok miau miau miau depan pintu nak ikut... so petang tu bawak la pusing pusing kejap...

tak pernah lagi cerita pasal debuk dengan debik kan...?

nanti kita buat satu entry untuk kucing kucing gemok yang comel nih... abih penuh satu kereta dengan bulu kucing.. takpe... boleh vacuum balik kan... :) 

#sayangkucing



lepas hantar kucing kucing balik umah, terus berdesup pi jemari balik..dekat pukul 7 kot family mertua aku sampai.... sebelum waktu berbuka tu sembang sembang lah tanya kabar... mertua aku baru balik dari aussie so aku leka membelek gambar mereka bercuti kat sana..

berbuka hari tu kami order ikan siakap dua ekor , sayur kangkung belacan , telur bungkus daging dengan sotong goreng kunyit.... semua super sedap..Alhamdulillah... first time sebenarnya ajak mertua aku makan kat jemari nih... 

lebih kurang pukul lapan.. habis makan.. terus pi masjid hijau solat maghrib... malam tu kali pertamanya untuk tahun ini kami terawih sendiri kat umah.. tak pi masjid sebab lepas solat mahrib, konvoi pi umah kakak ipar aku... saja melawat mereka... 


lebih kurang pukul sepuluh malam.... gerak balik... ehh.. aku tak terus balik... aku request kat suami aku nak singgah jalan tar , nak tengok kemeriahan malam dan keadaan waktu malam kat jalan tar.. heheh..saja gedik aku nih kan macam tak pernah tengok jalan tar waktu malam..

well..suasana bulan puasa kat jalan tar tu memang lain.. meriah lain macam.. tapi aku tak turun kereta pun... tengok je orang punya ramai...terus aku cakap kat laki aku, takpelah kita balik je..

hheheheh... tak koser sangat aku nak hadap sesak.. tengok selautan manusia berlanggar bahu kat situ pun dah buat aku picit picit kepala urut dada mengenangkan jika itu berlaku kat aku... errr.. sejak dah tua nih aku memang sedikit tidak berdaya nak hadap kesesakan..

oh ya...

gambar tu...acah acah semua orang tengok gajet.. heheh.. padahal bukan semua orang tengah tengok henpon... aku yang saja request nak ambik gambar macam tu sebab nak masuk kat dalam instagram...
jelas jelas adik ipar aku tengah tahan senyum,,, dan mummy masa nih tengah nak keluarkan powerbank cas tepon dia.. hikhik.. 

sekian la kisah aku pada ramadan yang keempat tahun nih..

okeh..babai..!
:)

Friday, June 26, 2015

resepi mudah udang masak lemak cili api,kari daging dan sayur campur


ramadan ketiga, aku memang happy sesangat sebab anak aku puasa... heheh.. siyes aku tak jangka yang dia dapat puasa penuh, sebagai ibu mesti lah aku sangat bangga dengan anak aku , syukur Allah hadiahkan zuriat yang manis nih kat aku... sungguh aku sangat bersyukur..moga Allah pinjamkan anak ku ini sehingga akhir hayat ku di dunia dan pertemukan kami semula di syurga kelak..aamiin..

^_^


so aku tanya anak aku dia ada rasa nak makan apa apa ke..? nak kari daging dan nak udang.. tak kisah lah ibu masak apa pun asalkan ada udang.. hurm.. okeh.. disebabkan barang semua ada.. so aku tunaikan lah permintaan anak aku..

mari masak kari daging..


bahan-bahan:
bawang merah,bawang putih,halia semua blend satu kali
serbuk kari.bancuh dengan air sikit kacau jangan bagi berketul
ubi kentang potong ikut suka
santan
air
daging
garam dan gula
minyak masak

cara masak:
panaskan kuali,tuang minyak..bila minyak dah panas masuk kan segala bawang yang dah blend tadi, tumis sampai naik bau.. lepas tu masuk kan serbuk kari yang dah dibancuh tadi.. tumis sekejap masuk kan air.. lepas tu masuk daging dengan kentang.. dah separuh masak tu masuk kan santan.. kalau boleh api tu sederhana je besarnya.. sebab nak daging bebetul empuk,kentang bebetul lembut dan nak santan tu bebetul masak.. agak agak dah nak masak tu masuk garam dengan gula sikit..

sepanjang ramadan ni aku memang masak letak sikit je gula dan garam.. biar tawar aku boleh tambah garam atau gula tu lepas buka.. kalau terlebih garam kang payah... tapi setakat nih Alhamdulillah tak pernah tawar lagi apa yang aku masak.. maybe sebab dah biasa memasak..kita boleh agak dah gula dengan garam tu nak letak banyak mana kan..


next, aku masak udang masak lemak cili api , dengan nenas..
sedap weihh.. heheh.. aku masak memang simple simple.. bahan setakat ada rencah asas.. dah cukup..

bahan-bahan:
bawang merah,bawang putih,cili padi dengan halia blend sekali
serbuk kunyit sikit, dalam satu sudu makan
nenas potong ikut suka
sedikit air asam jawa
air
santan
garam dan gula

cara masak:

okeh, setiap kali aku buat gulai masak lemak cili padi, aku memang tak guna minyak.. aku akan panaskan kuali, lepas tu masuk kan santan.. api keci... kacau santan tu sampai tu sentiasa, takmau santan pecah.. dalam lima ke sepuluh minit , baru aku masuk segala bawang yang dah di blend tadi.. lepas tu masuk serbuk kunyit.. kacau habis dengan api perlahan.. sampai mesra... sekata.. aku masuk air asam jawa sikit , biasanya aku guna asam keping tapi asam keping takde..

kuatkan sikit api , masak dengan api sederhana.. lepas tu masuk nenas.. sikit gula dengan garam.. masa nih aku selalu usha warna kuah tu.. kalau kuning tu nampak pucat.. biasanya aku tambah sikit serbuk kunyit untuk dapatkan warna gulai lemak cili api tu kan.. 

agak agak aku puas hati kuah tu dah masak.. baru aku masuk kan udang... heheh last sekali dalam lima minit.. pasal udang sangat cepat masak.. dan udang aku memang kupas kulit sesiap.. sebab suami aku suka makan udang begitu sahaja.. demi orang tercinta nko memang sanggup buat apa je kan.. walaupun ramai orang memasak tak mampu nak buang kulit udang tu sesiap.. aku sanggup je.. dulu bila aku masak udang selalu kena kritik dengan orang bila dapat tahu aku kupas sesiap kulit udang tu.. macam aku buat salah pulak... padahal aku tengah kumpul pahala tu memasak dengan penuh kasih sayang kan....

sekejap je siap..!
dah boleh hidang dah..
yelah..aku masak small portion...memang sekejap sangat lah..


sayur campur

bahan-bahan:
bawang putih dengan halia potong nipis nipis
brokoli potong ikut suka
lobak merah potong ikut suka
kacang panjang potong ikut suka
fishball potong ikut suka
sedikit garam dan gula
satu sudu minyak masak
setengah cawan air

cara masak:
panaskan kuali , tuang minyak , masuk kan bawang putih dengan halia yang dihiris halus.
dah naik bau tu, aku masuk kan carrot dulu, lepas tu aku masuk kan air pasal aku nak carrot tu lembut. lepas tu aku masuk kan brokoli dengan kacang panjang, masak dengan api sederhana.. lepas tu masuk kan fishball,garam dengan gula... 

masak sayur campur nih sangat sangat senang.. sayur sayur tu sentiasa boleh je ditukar tukar ikut lah apa jenis sayur yang ada dalam peti ais kan.. fishball tu kadang aku ganti dengan ayam,daging,udang..  dengan sotong pun pernah... 

gaul atas kuali tu dengan api sederhana.. dalam sepuluh minit air mula kering.. biasanya aku akan masak dan gaul atas kuali tu sampai air kering.. dah boleh hidang dah..

masak sayur nih setakat secubit garam dan secubit gula tu dah cukup dah.. insyaAllah tak tawar..


sampai dua pinggan sayur campur aku..terlebih potong...hikhik..  masa tu rasa cam banyak pulak lauk nih.. aku siap request belikan kuih sikit kat suami aku.. haaaa.... memang masa tu fikir kalau tak habis.. forward ke sahur la lauk lauk nih kan..

takde maknanya..

balik je terawih.. suami dan anak aku bantai makan bagi habis..licin..

air sirap bandung... entahlah... anak bertuah aku tu dok request lagi... padahal baru je minum masa first day puasa kan... tapi aku turutkan aje.. 

Alhamdulillah... berbuka puasa secukup nya..

okeh..babai...

Wednesday, June 24, 2015

resepi mudah sotong bakar dan sambal telur

ramadan yang kedua, aku kekurangan masa nak masak banyak banyak... aku pi restok baju dengan skirt lepas hantar hakim pi sekolah.. hari jumaat sekolah masuk lambat kan..pukul 2petang so dekat pukul 3 baru aku sampai kedai... laju laju restok, sebab nak kejar masa..nak ambik hakim pukul 5.30petang...dengan jalan yang konfem lah jammed.... 

so awal awal memang aku dah plan dah... beli lauk sikit lepas tu masak yang simple simple untuk buka puasa... memang dalam kepala aku dah set dah masak lauk yang goreng goreng atau bakar... kalau nak masak yang berkuah atau berempah mesti ambik masa nak kupas segala bawang... huhu..


sambal tauhu dengan sayur nih aku beli dekat kedai makan, bukan kat bazar ramadan.. malas nak pikir sesak kat bazar ramadan..dengan nak carik parking... pppfffttt memang tidak lah.... so aku nampak ada kedai makan yang jual lauk, aku singgah beli...... sambal tauhu tu rm4.50 sayur tu rm4.... mahal...................! heheh.. pasrah dan redha je aku beli baru sayur dengan sambal tauhu dah dekat rm10...belum beli lauk macam ayam ke ikan ke... huhu.. maka nekad lah aku nak balik cepat lepas ambik hakim sempat lah masak kot.............

sebelah kedai tu ada kedai cool blog, aku beli smoothie choc untuk anak aku.. lepas tu ternampak ada orang jual kuih... aku beli la kuih sikit..support akak tu tu meniaga... nampak kegigihan akak tu dengan anak dia melayan customer tu... aku beli jugak sikit... tak mampu nak beli banyak kang tak habis membazir kan.. semoga kuih muih yang akak tu dengan anak dia jual habis setiap hari, aamiin..

sempat lah masak...! hikhik..

hakim balik sekolah kan 5.30petang.........lepas ambik je anak aku..terus aku berdesup pi kedai aceh beli lauk...dalam peti ais memang ada macam macam lauk tapi semua beku.... nak tunggu ais tu mencair ambik masa... aku kalau boleh sampai je umah nak terus masak kan..

so aku beli sekor sotong besar gak, lapan hengget... balik terus masak.. sotong bakar ^_^

bahan bahan:
sotong potong ikut suka 
serbuk kunyit
sikit gula dan garam
bawang merah,bawang putih,halia,cili merah blend semua sekali
daun bawang dan bawang goreng, kalau takde pun takpe...
minyak masak sikit

cara masak:
gaul mesra sotong dengan serbuk kunyit,gula dan garam.ketepikan kejap
lepas tu panaskan kuali, tuang minyak sikit je...dalam satu sudu je.. ratakan satu kuali sebab taknak nanti bila masuk sotong tu melekat lekat pulak.. agak agak minyak dah panas,masuk bawang semua yang dah blend tadi...lepas tu masuk sotong... masak kejap je seafood nih..tak lama pun keletang keletung atas kuali tu.. dalam 5minit.. 8minit.. masak dah..! nak bagi ada warna kat lauk yang mudah nih aku masuk la daun bawang dengan bawang goreng.. supaya lebih berselera bila nak makan tu... 

dah siap satu lauk yang aku rasa kalau aku pi beli kat kedai.........maybe harganya cecah 15hengget.


tengah aku basuh basuh kuali senang hati dah siap masak tu... anak aku request nak  telur.. nak sambal telur..... hewhewhew.... mana mampu nak kata tidak pada anak nko yang berpuasa kan.... maka laju laju la aku cuba sedaya upaya masak... sebelah rebus telur sebelah masak sambal.. gituh... kejar masa punya pasal.. aku tengok masa tu jam 6.50petang dah..huwahhh..

bahan bahan:
bawang merah,bawang putih,halia,cili kering dan blend semua sekali
sikit air asam jawa
gula dan garam
tomato , kalau takde pun takpe
minyak
telur yang dah direbus, aku suka goreng bahagian luar tu..

cara masak:
panaskan kuali , masuk minyak , minyak dah panas masuk kan bahan yang blend tadi. dah naik bau bawang tu masuk kan air asam jawa.. masa nih aku masak api kuat sikit sebab nak sambal cepat masak... nampak sambal dah berubah warna sikit aku masuk gula dengan garam.. sebab dah selalu masak sambal telur nih.. memang aku tak rasa susah nak buat.. bila sambal dah masak aku masuk kan tomato pasal aku suka makan tomato so aku suka suka hati lah tambah tomato..

masuk telur rebus, siap..! aku masak portion sikit... memang kejap sangat..siap..



alhamdulillah...habis semua lauk... takde apa apa pembaziran.. untuk sahur memang aku masak lain... simple simple telur dadar makan dengan nasi letak kicap...sedap..!

aku sempat kemas meja clear, sempat solat maghrib lepas tu pi terawih...

oh... hari kedua puasa...aku tak bancuh air, aku bukak je botol twister tu... tuang air dalam cawan.. heheh.. kejar masa kan... gituh lah kekdahnya..


hhaaiihhh..orang lain semua dah habis makan.. tunggu dia je....
tapi aku tunggu dengan penuh kesabaran... sampai sempat la aku curik curik ambik gambar dia hahah.. kalau dia tau mesti dia bebel kat aku kekeke..

anak aku dah besar.. dah pandai nak ambik gambar dalam mood standby.. nak nampak hensem.. ^_^

okeh... bai!

Monday, June 22, 2015

Powerbank penting bukan saja untuk telefon

Power bank jadik penting sejak aku tahu ada torchlight attached kat dia.. heheh.. yelah.. aku nih jenis seram dgn kawasan gelap.. walaupun dalam umah sendiri.. sejak tau powerbank pineng ada torchlight terus aku pasang keinginan untuk ada sebijik.. dapat yang paling kecik pun jadik lah...

Harga powerbank boleh tahan mahal jugak.. dan disebabkan aku bukan jenis manusia yang sering habiskan bateri handphone.. powerbank memang bukan keutamaan.bukan satu keperluan.ia cuma kehendak.menyebabkan aku tertangguh tangguh membelinya sebab aku tak rasa ia benda penting.walaupun aku nak sebab ada torchlight. Harga yang berpuluh puluh tu buat aku rasa lebih baik aku beli torchlight kecik je.. tak sampai sepuluh hengget dah boleh dapat torchlight kecik dah..

Dalam pada aku seram dengan kegelapan..aku selalu jugak beranikan diri aku..selalu ingat Allah ada.. heheh.. cam klise je bunyi nya.. tapi aku yakin itu lah yang setiap kita yang beragama islam ni akan ungkapkan dalam hati kan.. selalu ingat Allah ada..

Jadi akhirnya torchlight pun jadik tidak penting. walaupun aku rasa aku perlukan nya.. mana tau ada kecemasan kan..


Hurmmm..

Penat mencari duit buat aku berhati hati ketika nak belanjakan nya.. untuk keperluan sendiri lah.. cuba kalau aku fikir beli tu untuk laki atau anak aku.. selalu laju je aku beli tak pikir dua kali.. hikhik.. aku yakin ramai kaum ibu dan golongan isteri yang berperangai macam aku.. heeee ^_^

Until one fine day.. aku terlihat elok je powerbank atas katil... oh.. rasa nak melompat dua tiga kali sebab happy.. powerbank pineng dan memang ada torchlight attached sekali... alahai..Dah tentu laki aku yang belikan.. mana ada orang lain boleh masuk umah aku suka suka hati kan.. memula tu aku sorok gak perasaan aku.. yelah kang aku dah tunjuk gedik lompat lompat sekali laki aku kata tu powerbank dia.. haaa tak malu nko dua belas hari..? So aku wat lek wat peace je bila nampak powerbank tu..

Eehhh.. actually aku buat buat tak nampak.. hahah.. aku buat buat busy.. sidai baju.. lepas tu pi tengok tv...Dan akhirnya laki aku mengalah.... dia cakap gak la kat aku "tu powerbank saya beli untuk awak" wahahah.. masa tu aku dah nak lompat bintang dah tapi aku tahan lagi hati aku..

Walaweihh dapat barang idaman hati.. saper tak happy kan..? Tak payah la kalian tau apa aku buat untuk berterima kasih.. sah sah lah aksi sensored sedikit terlampau *tett* tapi bagusnya aksi tu membunuh setan tau..! 

#eh

:p

Ok.. sekarang.. powerbank nih dah beberapa bulan berkhidmat untuk aku.. dan harus lah aku sayang barang yang laki aku bagi.. so aku sangat kedekut untuk bagi sesiapa pun pinjam hahahahah.. tetiba sempat aku selit bahagian kedekut nih kan... tapi yup.. aku kedekut sesangat nak bagi orang pinjam barang aku... bukan lah sampai tak pernah langsung bagi orang pinjam.. ada lah jugak bagi... dengan berat hati.. ^_^ takde lah aku nih jenis kedekut sangat.. aku pun sedar segala yang aku ada cuma pinjaman sementara di dunia ini..

Dan semalam... tengah tengah aku lepak dalam bilik... tetiba black out..! Pap! Sempat tangan aku capai powerbank pineng aku dannnnn.. zass.. kali pertama torchlight tu berkhidmat secara rasmi.. yelah selalu dok main main je setiap kali on torchlight tu.. Alhamdulillah.. dalam panik panik tu.. elektrik elok balik..

Tak sampai satu minit pun.. tapi khidmat torchlight powerbank aku itu sangat lah ku hargai... terasa betul berbaloi siapa siapa yang beli powerbank tu.. betul betul boleh guna waktu kecemasan bila tetiba electric out.

Tu je lah yang aku nak cerita.. heheh..
Ingat tak sekolah sekolah dulu cikgu suruh buat karangan...
Inilah karangan aku.
Aku dan powerbank.
Gituh..

resepi mudah ayam masak merah,bendi goreng dan cendawan masak lada hitam

haaaaa... amik nko... sekali tapau title aku tu heheh.. memudahkan diri aku sendiri nak carik resepi lain kali.. hari pertama ramadan tahun nih.. aku cuma beli kuih je.. tu pun bukan beli kat bazar ramadan, aku beli kat kedai tepi jalan je.. masa ambik anak aku balik sekolah.. air pun buat sendiri.. hari pertama puasa so aku bagi hakim pilih nak minum air apa... dia mintak air sirap bandung.. gred A punya air sirap bandung aku buatkan.. air memang standby awal.. bila dah dekat waktu buka puasa baru aku masuk kan ais dalam jag..


cendawan masak lada hitam

aku nih bukan pandai sangat masak.. aku cuma rajinkan diri mencuba dan terus mencuba.. tak pandai masak takpe.. jangan malas masak... haaaaaaa itu payah lah... so aku belek belek buku resepi.. aku rasa macam nak try la masak cendawan dengan lada hitam.. tapi ikut buku kat resepi.. pepaham la bahan bahan dia kemain berderet deret dengan segala rencah rempah..hewhewhew..

last last aku decide untuk hentam sajalah... aku just masak bahan bahan simple je..

bahan-bahan:
bawang merah. bawang putih dengan halia seulas seulas seinci gituh..aku blend bagi hancur.
cili hijau aku potong ikut suka, biji cili semua aku buang.
cendawan
serbuk lada hitam
kicap manis
garam
minyak masak

cara masak:
aku tuang minyak masak sikit je, lepas tu tumis bahan yang aku blend tadi. bila naik bau bawang tu semua aku masuk kan cili hijau, dalam seminit je aku masuk cendawan, agak agak cendawan dah nak masak aku masuk kan serbuk lada hitam, ikut firasat la sebab cendawan aku tak banyak sangat.. last aku masuk kan kicap manis dengan garam sikit.. sekejap je masa yang aku guna untuk masak cendawan masak lada hitam nih.. sebab bahan pun dah teramat simple.. sepanjang masak tu bau memang sedap tapi aku tak tau la rasa apa.. aku malas nak try try sikit sikit dibulan ramadan nih.. mau aku test seketul dua cendawan tu kang... hahah.. so aku tawakal je lah.. kalau tak sedap atau tak jadik.. lepas buka puasa tu boleh je masak lain adjust balik lauk tu kan...

kalau ikut resepi asal...... pphheewwwww...bulan depan pun belum tentu siap cendawan masak lada hitam aku..hikhik..


bendi goreng

ini senang je nih... aku tingkatan 1 dah belajar masak sayur nih dah... tingkatan 4 aku habis belajar... hahah.. punya lama nak khatam ilmu masak sayur nih....

bahan-bahan:
bawang putih,bawang merah,halia,cili padi ikut selera sendiri nak pedas atau kurang pedas sendiri decide nak berapa banyak guna cili padi tu dan udang kering atau ikan bilis, semua blend satu kali..
bendi , nak nampak cantik potong serong
gula
garam
minyak masak

cara masak:
tuang minyak masak, masuk bahan yang dah blend tadi.
bila dah naik bau bawang semua tu, masuk bendi goreng sekali..
masuk gula dengan garam
agak agak nampak bendi tu cam dah layu sikit..
boleh angkat dah tu..
siap..!

kenkadang aku masuk gak telur , udang , atau ikan bilis goreng.. masak sayur nih memang ikut kreativiti je bagi aku.. yang penting ada bahan asas nak masak tu..ye dak..?


ayam masak merah

bahan-bahan:
bawang merah,bawang putih,halia,sedikit udang kering (kalau takde pun takpe), cili kering blend semua sekali.. bahan bahan asas nih semua sendiri adjust nak pakai banyak mana , ikut ayam banyak mana.. cam aku ayam ada lima enam ketul je jadik bawang semua aku guna lima enam ulas..halia dua inci aku tak makan pedas jadi cili kering aku guna tujuh ke lapan tangkai je..kalau nkorang suka pedas boleh je blend sekali dua tiga biji cili padi..
cili sos dalam setengah cawan, kalau nkorang nak lebih pun boleh.. aku guna sos cili sebab nak dapatkan kuah yang berkrim... 
ayam
garam gula
sedikit air asam jawa
minyak masak

cara masak:
tuang minyak masak, agak agak la jangan banyak sangat jangan sikit sangat.. bila minyak dah panas masuk segala bawang dengan cili kering yang dah blend tadi...cam biasa bila dah naik bau bawang tu.. masuk kan ayam dengan air asam jawa, masak masak dalam 15minit~20minit sampai ayam masak, tambah cili sos tadi.. kalau kuah tu nampak pekat sangat tambah air sikit.. 
biasanya aku masuk kan serai time nih.. tapi hari tu serai takde..
kenkadang aku masuk daun sup saja nak naik bau wangi..

simple je ayam masak merah nih.. bila ayam tu dah masak, baru aku adjust masuk garam dengan gula.. agak agak je.. kalau bukan bulan puasa dah boleh rasa kan.. dah konfiden ayam tu dah masak, angkat..! tinggal nak makan je..huwahhh.. sedap tau!

hallo gambar goyang goyang.. lantak kan.. haplod je..

tiga lauk yang memang sangat mudah.. sedap.. dan jimat kos... ^_^

bagi isteri sepenuh masa yang ada kerja lain nak dibuat macam aku nih... berjaya masak lauk simple telur dadar tu pun dah bangga tepuk bahu sendiri okeh... memasak tu memang tak penat... tapi masa nak sediakan bahan memasak.. belum kira nak cuci nak basuh nak mengemas segala periuk belanga lepas selesai masak, nak hidang lagi... sedar tak sedar kadang dekat dua jam berdiri kat dapur tau..!

nko ingat tak letih keletung keletang kat dapur sensorang..?

kebanyakan kami para isteri dan ibu ni tak merungut pasal kami masak untuk orang yang kami sayang.. perasaan memasak tu adalah bahagia.. ^_^

oklah..bai..!


lauk untuk berbuka pada hari ramadan pertama..!
alhamdulillah , habis semua tak sempat nak bawak ke sahur..
sahur kena masak lain...  ^_^

Tuesday, June 16, 2015

pasar malam brinchang, cameron highlands

musim cuti sekolah, pasar malam brinchang , cameron highlands bukak setiap malam.. kalau bukan musim cuti sekolah, ia cuma dibuka pada hari jumaat dan sabtu.. lama sesangat dah aku nak pi pasar malam brinchang nih.. kali terakhir pergi dah lebih sepuluh tahun lepas.. ingat ingat lupa dah pada pengalaman yang lepas.. tak silap aku pasar malam brinchang , cameron highlands yang aku pergi sepuluh tahun lepas, dekat kawasan parking, masa tu aku menginap kat salah satu bajet hotel kat brinchang tu.. jadik jalan kaki je turun.. saki baki memori tentang pasar malam brinchang yang ada dalam otak aku ialah , pasar malam tu best.. banyak barang makanan yang sedap sedap dan ada jual banyak pokok cantik cantik..
huii lupa nak watermark gambar nih.. takpe..saper curi gambar aku, aku akan buat report polis dan dakwa kat mahkamah. pedulik hapa aku kalau nko nak rasa aku kejam.. bahahah..

pengalaman yang aku lalui sepuluh tahun lepas, apa yang aku ingat dan bayangkan dalam kepala hotak aku tentang pasar malam brinchang cameron highlands, sangat sangat jauh dengan pengalaman aku kali nih.. kami sampai ke brinchang cameron highlands lebih kurang pukul 7.cuaca mula gelap dengan hujan rintik rintik, sejuk jangan cakap lah.. mujur kami semua memang pakai baju lengan panjang masa tu.. jaket dan baju sejuk ada dalam beg, malas nak memunggah.. takpelah.. bukan selalu nak merasa suasana sejuk macam tu kan..

aku tengok ada amoi amoi kat sana berseluar pendek paras peha, yang pakai mini skirt pun ada.. aku memang tak paham lah bila tengok amoi amoi berpakaian seksi dan sendat macam tu datang pasar malam..bukan pasar malam biasa..pasar malam kat brinchang, cameron highlands, sejuk kot oii.. lantak nko la ye amoi.. nko dah biasa pakai seksi seksi kot kan..

on the way ke brinchang, jalan tak jammed..sedangkan bila aku watsap family aku, dalam group semua pakat nasihat kat aku pikir masak masak, jalan kat cameron highlands biasanya jammed time cuti sekolah.. alhamdulillah, perjalanan kami dipermudahkanNya. jalan tak jammed dan kami jumpa parking dengan mudah, betul betul depan kawasan pasar malam brinchang cameron highlands tu..

kali terakhir aku pergi sepuluh tahun yang lepas, pasar malam kat tapak parking kereta.. sekarang kat kawasan tanah yang rata, jauh sikit daripada kawasan parking kereta yang aku sangka kan tapak pasar malam brinchang tu.. mungkin sekarang dah tak sesuai untuk buat pasar malam kat kawasan parking kereta tu lagi..

memang ramai orang, dan kawasan pasar malam tu pun agak luas.macam macam jenis sayur sayuran ada..tapi aku tak beli...tak jenguk dan tak survey harga pun..sejak awal lagi aku memang tak berniat nak beli apa apa pun..bukannya aku nih rajin masak pun hahah.. so aku banyak memerhati je.. yang bebetul menarik minat aku nak membeli cuma cactus je... hikhik..


ini je gambar yang aku ada kat pasar malam brinchang, masa ni baru beli madu, saja nak haplod kat instagram dengan fb, baru la teringat nak ambik gambar.. orang memang tak berapa ramai lagi masa nih.. tak la aku segan sangat nak berposing tengah tengah pasar tu hikhik..



selain cactus, aku beli makanan je.. tu pun cuma cendawan goreng yang sejuk macam baru keluar petiais dengan strawberi celup coklat, semata mata nak bagi anak aku pengalaman je tu.. kalau tak memang takde lah aku nak beli segala makanan tu..entahlah.. maybe aku letih sangat dah masa tu..letih main ai kat bukit gambang resort city.. jadi nafsu nak berbelanja tu pun dah takde..

aku beli bantal strawberi nih.. aku rasa bantal nih comel... konon takde niat nak beli apa apa.. hahah.. biasa lahhhh orang perempuan kan... kihkih... topi harimau tu memang dah lama aku carik... untuk anak aku lah.. sebelum nih aku ada belikan topi burung hantu... dua dua barang nih 25hengget... selepas aku bertekak pom pang pom pang dengan nyonya tu.... heheh.. kalau tak harga bantal strawberi tu je dia letak rm25, topi rm15. kalau tak tegar nak menawar.... memang boleh burst budget weihhh... aku nih memang nak berjimat selagi boleh dizaman gst berleluasa nih ha....


pokok cactus, satu 7 hengget... aku beli dua cukup lah kot kan... aku cadang nak letak kat dalam bilik air sebenarnya... konon nak bilik air ala ala hotel lima bintang lah kan... last last aku letak kat dalam bilik anak aku... heheh... aku rasa lagi lawa dan berseri bilik anak aku dengan adanya pokok cactus tu... aku beli jeruk strawberi... 5 hengget satu , madu tu pun 5 hengget.. first time aku try madu macam tu... sarang lebah ke apa ntah nama nya.. lupa pulak aku.. rasa dia cam jelly yang manis... sedap gak la tapi tak boleh nak sekali hadap la.. manis sangat... mujur gak aku amik yang kecik je... kalau amik bekas besar mau berbulan baru habis...huhu..




semua ni rm49, duit aku sendiri tau...! aku tak mintak laki aku belanja... heheh... perasaan bayar sendiri tu lain rupanya... rasa cam puas hati reward diri sendiri dengan hasil usaha penat sendiri... tapi.. ini je lah yang aku bayar sendiri... yang lain tetap la laki aku yang bayar... ngam ngam je bajet aku 50hengget nih.. ^_^

last last sebelum nak balik tu kami ada jugaklah beli strawberi dengan mempelam untuk keluarga kami dan opismate laki aku... aku tak tau la berapa hengget sebab aku tak bayar.. yang aku tahu, harga nya bagi aku lebih kurang je kalau aku beli kat kedai buah feveret aku kat umah aku...  heheh.. tapi tu lah.. kita membeli tu sebagai tanda ingatan ye dak..?


nih masa on the way naik... kereta tak banyak... sempatlah berhenti tepi kejap... ambik gambar... bagi hakim tengok rupa air sungai kat kawasan tanah tinggi tu cemaner rupanya.... hikhik... memang sama je kan tapi suka hati aku lahhhhhhh aku nak ajar anak aku pasal alam semula jadi... eehhh.. :P

pucat dan nampak sangat muka aku tu keletihan... tapi trip nih sangat sangat best..!

dari umah ke bukit gambang resort city , lepas tu ke kuala lipis makan nasi kenduri (selamat pengantin baru su!) terus naik cameron highlands then , balik tu turun ke ipoh....

heheh... memang cuti sekolah kali nih banyak berjalan jalan lah.. Alhamdulillah rezeki dari Allah.. couldn`t thanks my hubby enough for spending time with us and for this short gateway.. 

okeh...sekian lah pengembaraan aku kat pasar malam brinchang cameron highlands.. nanti aku rajinkan diri mengarang pasal cuti kat bukit gambang pulak lepas nih..

pendapat sejujurnya dari aku pasal pasar malam brinchang nih, 
yang best sebab sejuk je... ^_^ 
yang mahal dan tak ternilai ialah pengalaman peribadi...

jangan dengar cerita orang je,pengalaman setiap orang tak sama..!
kbai..

Monday, June 15, 2015

the lost world of tambun ipoh perak

kisah tahun lepas... dah berbulan bulan dah nih... aku ternampak gambar gambar nih dah upload dalam draft tapi ada gambar je... sepatah ayat pun takde.. ingat ingat lupa aku dengan trip ke lost world of tambun nih.. tak silap aku nih tahun lepas.. masa cuti hari raya haji.. kampung laki aku memang kat perak kan... so mengenangkan tak perlu keluar bajet lebih untuk hotel, kitorang try pi theme park kat tambun nih.. dari kampung laki ku dalam dua puluh minit naik kereta..lokasi lost world of tambun nih memang cantik.. kat kaki bukit... memang rasa sejuk je..


aku sampai awal jugak hari tu..parking kereta kosong lagi.. aku ingat lagi betapa gusarnya aku kot kot aku dah lewat.. lebih kurang pukul sepuluh.. tengah musim raya kan.. harus lah aku syak lokasi menarik di ipoh ni penuh sesak kan.. sekali lengang... memang sorga dunia  la bergambar heheheh.. aku nih ada satu perangai menyakitkan hati :p kalau nak bergambar kenangan seboleh bolehnya aku tak suka ada orang lain dalam gambar tu... kalau dah keadaan sesak harus la akan ada jugak muka muka orang luar sesat barat masuk dalam gambar kan...seboleh bolehnya aku tak mau.. tapi kalau takde peluang... aku lantak kan sajorrrr.. asal ada gambar kenangan dah... tua tua esok esok aku nak belek segala kenangan nih.. insyaAllah jika panjang umur.. aamiin..aamiin.. 


macam biasa...tag kalis air pakai kat tangan...mana mana theme park pun guna tag jenis kalis air cenggini kan.. tahan lasak tul tag nih.. tapi ada jugak aku nampak yang tercabut dari tangan tuan nya..banyak gak nampak tag nih dalam air kolam.. harga tiket masuk aku tak ingat berapa.. ala.. google je harga tiket masuk lost world of tambun dewasa dan kanak kanak,mesti keluar  info tu..hikhik.. laki ku bayar pakai debit card , maybank so ada diskaun sikit.. lupa lah berapa percent..dah lama nau nau kan. dalam ten percent kot..


lepas tu laki aku beli gelang duit.. hahah tak tau apa aku nak bagi nama kat gelang merah tu.. kat tangan laki aku kan... pergi kat kaunter bayar berapa ringgit yang nkorang nak, lepas tu dapat gelang. gelang tu ada bar kod so setiap kali nak beli apa apa pun kat dalam lost world of tambun nih.. hulur je gelang tu.. nanti duit akan ditolak.. dan akhir sekali kalau tak habis pakai, baki akan dipulangkan.. takde extra charge , tapi ada deposit untuk gelang duit nih.. ia memudahkan nkorang nak bergerak tak perlu nak usung beg duit kesana kemari..laki aku bayar lima puluh ringgit masa tu.. lepas tu, barang semua sumbat dalam loker.. loker boleh pakai all day bukak tutup bukak tutup masuk keluar masuk keluar barang sesuka hati.. sekali bayar tu sepuluh ringgit kalau tak silap aku.. loker nya ala ala peti untuk simpan barang berharga yang selalu ada kat hotel tu.. jenis picit picit masuk pin number..


uuuwwaahhhh...senyum sorang aku nengok gambar nih... warm up je nih... main main air gitu gitu je.. lost world of tambun nih luas.. ada banyak tempat nak explore sebelum kita berendam main air ye..


nih kat bahagian kolam kanak kanak... memang cantik sangat tempatnya... sangat sangat selamat untuk bebudak... sejak aku pergi tahun lepas.. aku asyik rekomen kat kenkawan aku yang ada anak kecik untuk datang sini.. actually berbaloi dengan harga tiket rm50 tak salah aku.. 


hahah tetiba boleh teringat harga tiket kan... :P sebab dia sekali masuk tu hadap la indoor ke outdoor ke.. tak sebesar sunway lagoon dan barang kat dalam nih tak sebanyak kat sunway lagoon tu.. bagi aku ok lah.... tak buat aku terkejar kejar dan rasa tamak nak main segala benda puas puas sebab pikir dah bayar.. hekhek..




ahah...! masih aku ingat lagi dengan roller coaster ini... heheh... masa nak naik tu bukan main lagi laki aku kata mesti tak mencabar sebab trek nampak pendek.. sekali bila mula pusing... aku rasa laki aku jerit lagi kuat dari aku..kekekekeke.. yelah diorang dok depan kan.. harus lagi gayat.. tak lah terlalu menggerunkan cuma ada waktu waktu membelok tu buat nko rasa jantung nak jatuh.. dan dia pusing dua kali.. maklumlah trek pendek kannnnn... dua dua kali pusing tu memang akan ada selekoh membelok yang buat nko jerit aaaaaaaahhhh gituh...laki aku ada rakam video masa nih... setiap kali tengok.. mesti gelak kan diri sendiri ^_^


itik nih ada kat bahagian belakang... kat tasik nih ada ikan..boleh bagi ikan makan.. nak mengayuh itik nih keliling tasik kena bayar rm5 seorang untuk 20minit kalau tak salah aku... disebabkan nak bagi hakim merasa mengayuh itik nih.. maka ibu ayah dia nih pasrah dan redha la bayar... sejujurnya... penat naik menatang nih...hahah.. tapi sesekali... kita pikir pikir yang positif je lah... bukan selalu merasa mengayuh dalam air kan... memang tobattttt tak mau dah aku naik itik cenggini lain kali heheh.. satu yang best... bila mengayuh ke tengah tasik.... pemandangan cantik sangat sangat... betul betul kat kaki gunung..! subhanallah .. cantik..



dalam lost world of tambun nih ada jugak super mini zoo... heheh.. ada beberapa ekor haiwan macam kucing hutan, anak kuda, ada ikan, ada angsa,ada itik, ada harimau.. haaaa... boleh lah setakat nak bagi anak pengalaman mendekati haiwan kan.... super mini zoo...haiwan nya tak banyak... kalau nak banyak pi la zoo negara ke zoo taiping ke zoo melaka ke... motif datang lost world of tambun ialah nak main air..... fokus..fokus... maka misi berjalan diteruskan...explore lagi apa yang ada kat dalam taman tema menarik ini..



tandas yang cantik dan selesa... heheheh... aku puas hati dengan kemudahan tandas awam kat lost world of tambun nih... kedudukan tandas tu tak jauh dan ada dua tiga disekitar kawasan water park.. yang penting selesa... dan bersih.. ^_^


papan gelungsur air yang super best...! heheh.. memang menjerit la masa turun tu... rasa jantung dah jatuh dah.. kejang urat saraf, lembik kaki tangan aku masa naik.. hahah... tapi best lah... dua kali gak aku ulang naik benda nih... papan gelungsur air kat dalam lost world of tambun nih ada dua jenis... dua dua pun best... dan yang lebih best pelampung tu free.. memang ada perkhidmatan sewa pelampung, tapi aku tak sewa pasal aku rasa tak perlu... hikhik.. lepas settle nko main gelungsur air tu.. pelampung tu terus pulangkan.. orang lain nak main jugak... ^_^ sewa pelampung bergantung pada keperluan... kitorang tak berapa rajin nak menjaga pelampung yang besar gedang tu... heheh..



eh...eh... ada lah gambar kat roller coster... heheh... aku dok belakang diorang masa nih... ^_^


haa.... ni papan gelungsur air yang lagi satu... yang nih papan gelungsur jenis bersilang silang panjang sikit... yang tadi tuh jenis straight je... dua dua pun best..! lepas settle main gelongsor air, terus simpan henpon.. mula main air kolam... haaaaaaa kolam besar cantik dan selesa... dan ada kolam air panas tapi semua takde gambar.... masa tu aku tak rasa rugi....sekarang ketuk ketuk kepala otak sendiri..apasal lahhh aku tak ambik dulu gambar kolam besar , gambar kolam kanak kanak, gambar kolam air panas... aaiissyy siyes lah lost world of tambun nih sangat cantik...sangat terjaga kebersihannya...

sampai aku lupa lah nak amik gambar makan semua.. dah puas main air tu.. memang perut lapar lah kan.. harga makanan kat dalam lost world of tambun nih bagi aku okeh lah... standard harga food court tapi laki aku kata mahal... makanan dan minuman luar memang tak dibenarkan masuk... so laki aku kata diorang patut jual lebih murah sebab diorang takde pesaing... aku sampai sekarang tak paham kenapa laki aku cakap harga makanan mahal.. mungkin sebab bukan duit aku yang membayar jadik aku tak rasa apa.. kihkih..

aku makan rojak masa tu.. harga rm5.50 kot.. entah lah...sumpah tak ingat... laki aku dengan anak aku memang makan nasi la... ada la choice nasi berlauk mamak, nasi ayam, rojak... lagiiiii.... aku tak dapat nak ingat dah lah.... yang aku ingat..... laki aku bayar rm50 untuk gelang duit tu kan.. masa nak balik ada baki lagi dua hengget setengah... maybe sebab tu aku tak rasa mahal.. sebab dah bayar untuk mengayuh itik , makan dan minum, masih ada baki... ok lah bagi aku...


masa nih lepas solat asar... dalam tu ada surau yang selesa.. kitorang sekali kan zohor solat waktu asar, musafir kan... lepas tu aku ingat malas dah nak main air balik.. sekali anak aku ajak main pasir pulak... hehehe... kat kolam besar tu ada pasir pantai yang sangat cantik.... aku join lah anak aku main pasir... kebanyakan masa aku punya perangai lagi kebudak-budakan daripada hakim :P







sudahnya lepak kat dalam lost world of tambun nih sampai malam...! hahah... lepas main pasir... kitorang masuk dalam air balik... permainan permainan lain kat outdoor dengan papan gelungsur tu semua tutup pukul lima setengah kot.. kolam kanak kanak tutup pukul 6.. tapi kolam air panas dengan kolam besar dia open boleh main air sampai kul 10...wahhhh orang lain dah mula balik dah... aku dengan anak aku dengan laki aku puas puas hati main air sebab kolam kosong hahah.. semua orang ingat pukul 6 tutup.. aku pun ingat pukul 6 tutup... sekali laki aku sembang sembang dengan life guard dapat info belah malam siap ada pertunjukan gelung api....wwwooaahhhh...

memang best sesangat pengalaman kali pertama ke lost world of tambun ipoh nih.. aku rasa berbaloi baloi sangat.... dengan pemandangan yang lain daripada lain... dengan segala kemudahan yang lengkap.. cuma laki aku complained harga makanan mahal... tu je lah... lain semua okeh. puas hati..


ok nak balik dah.... memang letih giler seharian main air... tapi tengok muka memasing... happy... ^_^



ada rupanya tersesat gambar maklumat tentang gelang duit tu... heheheh... haaa sila baca.. ^_^


ohhhh ini pemandangan kolam besar... sejam sekali kot air nih akan berombak..  lepas tu tenang balik... lepas tu berombak.. tenang balik dan selang seli dengan muzik yang best... aaiisshhh... siyes lah... tengok gambar nih buat aku rasa nak pergi lagiiiii...  ppfffttttt sangat kan..


ehh..ehhh.. adalah rupanya gambar harga tiket masuk lost world of tambun..  siap ada waktu operasi lagi haaaaa... sila lah belek.... dan rancang masa nkorang bebaik nak buat apa nak pergi mana bila dah masuk.. so tak la rugi bayar mahal mahal.. rm50 dewasa rm43 kanak kanak..  itu pun aku tak habis pusing sebenarnya... sebelah belakang lost world of tambun, kalau nkorang pergi dan berkesempatan naik tren, nkorang dapat lah round habis tempat menarik di ipoh nih.. aku tak kejar sangat nak pusing naik train tu..


eehhhh ada la gambar loker... heheh... tatap lah gambar loker nih sebagai penutup cerita seharian di lost world of tambun ipoh perak . pengalaman manis aku tahun lepas.. tak tau la kalau sekarang dah ada apa apa perubahan kan... aku harap kalau nkorang pi sini... nkorang pun berakhir dengan kegembiraan jugak.. ^_^

pengalaman setiap orang tak sama..
ini pengalaman aku..

okbai.