Thursday, August 20, 2015

gigi susu kepada gigi kekal


satu satu gigi susu anak aku goyang...Alhamdulillah.. bahagian atas semua dah selamat tukar kepada gigi kekal.. tinggal bahagian bawah je yang belum habis..  macam macam pengalaman aku lalui dengan anak aku nih sepanjang masa dia nak tukar gigi tu... dulu masa kecik sikit.. kerap jugak dia merengek sebab sakit gigi tu... dah besar sikit nih kurang sangat aku dengar rungutan dia.. habis kuat dia mengadu sakit gigi berdenyut dia tak larat nak mengunyah makanan...dia mintak aku masak kan bubur... biar nasi tu lembik.. senang dia nak mengunyah... 



antara bubur nasi yang aku masak ikut suka... yang penting aku pastikan sedap.. aku nak anak aku berselera makan...yelah..gigi tengah sakit...aku paham lah memang otomatik selera makan hilang.. kan..? 




macam macam bubur nasi aku pernah try buat... bubur nasi letak ayam , letak ikan bilis , letak daging letak telur pun pernah.... ha.... letak petai pun pernah anak aku request tau..! hahah anak aku request nak makan apa....aku mesti sedaya upaya try masak sedap sedap...walaupun aku tak pandai sangat nak memasak nih.... aku cuba jugak lah penuhi kehendak anak bujang aku tu....

teringat memula aku masak nasi bubur..... anak aku punya banyak komplen... nasi tak cukup lembik lah...air kurang lah... tawar lah... takde rasa rempah... haaaaaaaa banyakkkkk lagi aku malas nak ingat heheh.... dalam hati aku memang dah rasa nak marahhhhh dah masa tu tapi lepas istighfar dua tiga kali tu aku insaf... memang aku tak berapa pandai masak pun kan...jadi belajar betul kan kesilapan tu.... lepas dua tiga kali buat bubur nasi tu........ahah...! pandai lah aku dah...! anak aku komplen tu masa umur dia lima tahun... heheh sengeh sorang aku teringat... masa tu gigi atas dia tengah sakit.. bila aku cerita balik kat anak aku... dia pun gelak mengekek... langsung dia tak ingat apa yang dia komplen... hihi.. 

yang penting sekarang bubur nasi yang ibu masak sedap..! kata nya.....


nih bubur nasi ayam extra lada hitam tak silap aku nih... sekarang gigi yang goyang semua dah jatuh..tinggal lagi dua belah bawah,hujung sekali... terasa betul dah besar anak aku... macam baru semalam perasaan eksaited gigi pertama dia tumbuh... sementara teringat nih aku saja nak hapdet pasal gigi dia... esok esok aku panjang umur...dah tua tua boleh lah aku baca balik...

gigi anak aku yang jatuh...semua aku tanam.

Wednesday, August 19, 2015

Letih nya aku hari nih..

last week anak aku tak sihat, sebagai mak mithali harus lah aku jaga dengan bersungguh sungguh kan.. maklumlah nak menang title mak of the year kan.. hahah.. hari hari doa biar lah anak aku sihat cepat..baki hari yang dia patut demam tu aku redha nak ganti.. hari hari mintak kat Allah..

sekali Allah makbulkan permintaan aku.. haaaaa terasa lesu habis tulang besi urat dawai aku... alhamdulillah aku bahagia betul anak aku sihat... takpelah aku bertabah makan ubat hari hari doa mohon pada Allah beri lah aku kesihatan yang baik.. ampuni dosa aku.. haaa habis pulak semua isi doa aku nak bagitahu orang kan.. perangai bajet good memang macam nih kekdah nya kot? :p

Hari nih alhamdulillah kesihatan aku beransur baik..demam dah takde..kepala tak berapa sakit cuma tulang temulang aku masih lagi rasa sedikit kebas kebas.. aku masih mencari orang yang pandai mengurut.. aku ada mintak tolong kat seseorang pasal nak mengurut ni.. beberapa kali juga aku minta tolong kat dia sebelum nih.. entah lah.. kali nih aku tak paham kenapa dia macam berat je nak tolong aku..

Err.. aku bukan minta tolong dia urut aku.. aku minta dia tanyakan kakak kat area umah dia yang memang pandai mengurut.. dia kata nak suggest kat aku orang yang lebih pandai dan best mengurut nih tapiiiiiiiii tu lah.. sampai sekarang aku masih tunggu respon dia.. hurm.. anak dia tengah tak sehat jadi aku syak sebab tu lah dia terlupa kat aku tu..

Sementara tu aku masih lagi mencari.. makcik yang biasa aku cari kalau nak berurut takde.. dia balik kampung dia untuk raya..sampai sekarang tak balik balik lagi.. dah seminggu dah raya habis.. kampung dia memang jauh la.. nun kat indonesia... heeee ^_^

Dengan badan letih dari menjaga orang tak sehat hingga lah diri sendiri tak sihat.. urat yang dah rasa masuk angin.. tadi aku pi sental kasut sekolah hakim.. heeee ^_^ aku tak boleh tunggu tunggu tengok tengok kalau kasut sekolah dia hitam aku mesti nak sental terus.. ikut hati awal pagi aku nak buat dah.. tapi aku kena buat apa yang aku patut dulu kan.. lepas hantar hakim sekolah baru aku betul betul free.. so sental punya sental... siap kapur siap jemur baru aku terasa...

Letihnya...! Sakit pinggang pun ada.. adoi aiiii.. patut aku tunggu sihat sikit baru aku basuh kasut sekolah dia..bukan nya kasut tu hitam sangat pun...dan dia ada je kasut lain.... huhu... hal hal berkaitan dengan anak nih takde pulak penyakit suka bertangguh tu datang kan.. heheh..

Sayang anak lebih sangat aku nih.. tu la pasal kan..cuba sayang diri sendiri lebih.. kan bagus aku tidur je petang tadi..?? Hihi..

Yelah...aku kan nak rebut title mak of the year...harus lah jadik rajinnnnn sentiasa bila bab bab yang melibatkan anak.. nkorang nak tau tak aku rebut title mak of the year dari siapa? Len kali rajin aku cerita....

Ok lah... aku letih... nak tidur... ingat tadi belek blog.. nak hapdet entry raya ke..entry jalan jalan ke.. semua dah siap..tinggal nak susun atur gambar je.. tapi tak larat dah la aku nak hadap...

Oklah..babaiiiiii...

Wednesday, August 12, 2015

Hakim tak sihat :(

Hanya mak mak je yang paham ehhh perasaan ini... gundah gulana bila anak tak sihat.. susah hati dan memanjang berdoa anak cepat sihat Ya Allah, jika boleh biar aku je yang ganti anak aku tak sihat tu.. gituh la doa seorang mak..                                  
Kali nih demam anak aku mula pagi jumaat last week... aku dah nak halang dia pergi sekolah tapi dia nakkkk pergi jugak sebab ada jamuan raya.. dia dah janji nak bawak kek coklat.. okeh dengan berat hati aku bagi jugak lah anak aku pi sekolah.. siap aku hantar sampai depan pintu kelas dia..huhu..

































Balik petang tu patut nya aku nak gerak ke perak, ada majlis raya + kenduri kawen tapi dah anak aku tak sihat... cancel terus nak berjalan jalan tu.. maaf lah sedara mara.. yang paling penting dalam hidup mak mak nih memang anak, anugerah pinjaman Allah yang tak ternilai...

Masuk sabtu pagi tu... dia mula cirit birit.. adoyai... susah hati betul aku..! Masuk apa je dalam perut walaupun cuma air kosong.. mesti keluar balik.. sampai lembik gak anak aku.. ubat memang dah bagi dah... menjelang petang tu nampak dia kuat sikit... malam tu siap dia pi gelanggang silat dia macam biasa.. harus lah aku ikut teman.. elok pulak hujan turun.. lebat jugak.. suami aku kata takpe lah.. biar je kena hujan.. biar sejuk sikit badan dia.. maka aku perhati dari tepi je lah diorang bersilat tu...





















Pagi ahad... Alhamdulillah badan hakim dah tak panas.. cirit birit masih ada.. masa breakfast aku cuma bagi dia makan roti kosong, tengahari nasi dengan lauk telur je.. sayur bayam pun tak boleh pedas.. aku nak masak ayam ke daging ke.. anak aku kata xmau..takde selera... huhu.. baiklah.. seharian makan ikut selera anak aku je.. takkan kami mak ayah nak makan sedap sedap ayam rendang daging rendang sedangkan anak tengah tak berapa sihat perutnya kan..?



So ahad tu satu open house pun aku tak pergi..elok lepas zohor suami aku suruh siap.. pergi shah alam nak ziarah kubur arwah kawan sekerja dia..meninggal sebab kemalangan, Allahuakbar.. terus aku siapkan anak aku.. bagi ubat sesiap..bawak baju seluar spare.. double check lagi ngan anak aku..larat tak nak teman ayah nih...

Anak aku pun gigih kata larat..yelah.. aku rasa dia pun nampak kot kat mata ayah dia sedih dengar berita kawan dia kemalangan tu.. aku rasa anak aku pun paham satu keluarga saling beri sokongan antara satu sama lain.. sedar tak sedar je petang ahad tu aku dah sampai shah alam.. jalan tak jammed langsung.. suami aku tak lalu federal highway.. memang cepat sangat sampai.. sepanjang perjalanan tu aku fokus kat anak aku jer.. risau dia nak terbeyak ke.. sakit kepala ke.. huhu..

Sampai je tanah perkuburan.. jenazah arwah pun baru sampai.. sempat suami aku tolong sama uruskan jenazah arwah.. huhu...teringat pulak muka suami aku yang nampak sedih..mengikut cerita suami aku, arwah kawan dia nih sangat baik orangnya.. dah selamat selesai semua urusan, tengah baca yaasin tu anak aku mintak izin nak turun, katanya tak pernah tengok situasi pengebumian.  Hurm.tarik nafas panjang aku.


Memikirkan anak aku kurang sihat. Dan permintaan dia. Dan sungguh lah aku mungkin sayang anak aku tak ber tempat.  Aku pun turun kereta teman dia pi tengok apa yang dia teringin nak tengok. Aku tahu lah nih mak aku kalau tahu mampuih aku kena bebel nih.. dah budak tengah tak sihat aku lagi bagi dia jejak kaki kat tanah perkuburan kan... tak kuat hati aku nak menghalang anak aku dari melihat salah satu proses pembelajaran dalam dunia..

boleh tak kalau mak aku bebel nanti aku jawab , my son my rules..? hahah tetiba kang elok setakat kena bebel PANG penampau jepun naik kat muka.. baru ada akaiiii.. hahah..tergelak sorang pulak aku tengah menaip nih..

selesai segala urusan , terus suami aku bawak pi seksyen 7, pi surau solat asar.. siap siap bawak hakim pi toilet suruh dia kentut siap siap, tengah cirit birit nih biasanya kentut tu kan sekali nak terbeyak.. sebagai mak bapak kita lahhh nak kena ingat hal cenggini ye.. jangan anak terkentut pakej terbeyak sebab cirit birit..nko pi marah pulak anak nko.. haiihh no good..no good.. okeh?!


Settle anak aku lepas hajat kecil dan hajat besar, terus dia ajak makan ayam penyet alang alang dah sampai shah alam... jom..!

Alhamdulillah,  anak aku dah  ada selera nak makan nasi banyak.. maybe memang dia pun dah lapar betul.. dah membuang ye dak..?


Balik dari shah alam, terus pi singgah klinik lagi sekali, saja aku nak doktor check anak aku.. ubat semua ada lagi.. aku bukan apa..risau demam dan cirit birit kan antara simptom denggi.. susah hati aku pikir.. aku bukan pandai sangat hal medic nih.. so biar doktor yang check.. ye dak..?

Lama jugak doktor bagi anak aku mc. Sampai rabu. Katanya demam memang panas.. dan biar rehat betul betul.. makan kat umah boleh control kalau sekolah nanti tak tau anak aku macam mana.. baiklah... aku kalau doktor tak bagi surat mc pun memang selagi anak aku tak sihat..takde nya aku nak bagi anak aku pi sekolah.. selain sebab nak jaga anak depan mata.. sebab aku taknak terjangkit kena anak orang pulak..naya! Macam aku suri rumah.. boleh lah tengok anak.. yang ibu ibu bekerja..achaner..? Jenuh nak amik cuti pulak nanti kan..

Yup..aku tak mau anak aku boleh menjadi punca masalah kepada orang lain pulak.. so selagi boleh cegah dan elak.. aku cegah. Aku elak.


malam tu lepas maghrib suami aku suruh siap.. dia nak bawak anak pi darul syifa, jumpa ustaz kat sana, amik air bacaan ruqyah dan air bacaan yaasin... gituh.. bagus tul suami aku nih.. perubatan moden dia boleh, perubatan islamic pun dia boleh.. huhu..

Nih dah tiga hari dah.. Alhamdulillah demam memang dah surut.. cirit birit je masih tinggal saki baki.. aku memang on time bagi anak aku ubat.. terutamanya ubat cuci perut tu.. harap harap menjelang esok pagi anak aku sihat sepenuhnya.. dah tiga hari tak pi sekolah.. banyak jugak tu tercicir pelajaran kan..?


Tetaplah....selagi anak aku tak betul betul sihat..selagi tu aku tak bagi dia pi sekolah.. biar sihat dulu ye anak..?

nih nak menunggu gigi tumbuh pulak... satu satu gigi susu anak aku nih luruh.. ada yang tengah goyang goyang.. ada yang mula nak goyang...kadang ada hari yang dia rasa tak tahan sakit gigi tu dia request lah kat aku masak bubur je... rasa macam baru semalam aku eksaited gigi pertama dia tumbuh...sekarang dah tunggu masa gigi susu semua jatuh.. sekejap nau masa berlalu..

hurm..

Ibu sayang anak tau!

ok..bai..!

Tengok tak cerita pengantin gila?

Hari ahad hari tu.. best giler cerita tu.. santai je... aku rasa dah lama tak tengok cerita yang best cam tu.. kalau nkorang terlepas.. pi lah carik balik kat tonton.com.my yer heheh..



Sambil tengok cerita tu..sambil habis kan carrot cake.. carrot cake secret recipe sedap.. selain carrot cake aku suka brownies kat secret recipe tu.. super sedap..! Kan..?
Cenggini lah hari ahad aku biasanya... lepak lepak umah tengok tv sambil anak aku depan mata.. boleh je aku nak suruh dia pi main dalam bilik..

entahlah..

aku lebih suka nampak anak aku tu depan mata... biarlah mainan dia bersepah kat depan.. mainan boleh kemas.. sementara anak aku masih kecik nih je aku rasa masa yang ada untuk hadap dia depan mata.. tak lama je lagi anak aku akan ada dunia dia sendiri.. masa tu aku tentu tak dapat nak tengok dia selalu.. huwahhh.. kalau ikutkan hati..walaupun anak aku kelak dah ada anak isteri...aku nak dia dok serumah ngan aku jugak... heheh.. cam keji pulak aku rasa tamak kasih sayang anak aku..hikhik..


Dan dah kenapa lahhhh tetiba aku citer pasal anak pulak nih kan..? Okey lah.. babai!

simpan duit raya dalam asb & mydin

sekejap nau nau masa berlalu kan...rasa macam baru semalam puasa.. tup tap tup tap dah raya......dah nak habis hari raya dah..huhu..pejam celik pejam celik je tak perasan masa berlalu ye dak..

Minggu lepas hantar je hakim sekolah... aku terus pi pejabat asb kat presint 3 putrajaya.. nak buat buku asb baru..sejak tragedi tahun lepas... aku tak buat buat lagi buku baru untuk akaun asb,tabung haji..passport pun tak apply baru...huhu..hati masih rasa berat...hurmm.. nih pun sebab aku nak simpan duit raya anak aku.. tak ingat nombor akaun dia..nak tak nak aku kena jugak lah pi jejak pejabat asb.. buat buku baru dah alang alang nak buat buku anak aku...aku buat lah buku aku sekali.... nkorang ada tak akaun asb..? aku bukak akaun asb tahun 2005.. dah sepuluh tahun dah... adalah sikittt simpanan untuk hari tua..menabung sesikit..

walaupun raya belum habis..... aku tetap membuat keputusan nak simpan separuh duit raya hakim.. awal awal... sebelum "terguna" hehe lebih baik diasingkan kan kan kan.. raya tahun nih hakim dapat banyak gak duit raya.. rezeki dia lebih tahun nih.. sebab tu aku rasa aku patut simpan terus... separuh aku tinggalkan biar lah dia nak beli apa apa yang dia nak...biasanya dia mesti belanja kami ibu ayah dia nih makan... ^_^ 


pejabat asb kat putrajaya tak ramai sangat orang..dalam setengah jam je aku tunggu... settle semua urusan... aku terus gerak balik..singgah mydin beli barang dapur sikit... sejak balik dari kampung suami aku last  week.. asyik tapau lauk je..peti ais kosong.. tak tersempat aku nak pi beli barang dapur.. setakat makanan ringan ringan tu ada lah.. yang berat berat dan betul betul mengenyangkan perut..nan hado.. kalau tak beli lauk...mesti pi makan umah mak aku... hikhik... banyak makanan raya raya nih.. umah mak aku dengan umah aku tak sampai setengah jam naik kereta...dekat sesangat... alhamdulillah raya tahun nih awal awal aku dah puas hati ngadap segala rendang ayam,daging,kuah kacang.. mi kari... ohh mi kari mak aku masak adalah paling win dalam dunia ini... memula ingat aku tak merasa lah mi kari air tangan mak aku.. yelah seminggu kot ikut suami aku balik kampung dia... huhu.. mana mana anak pun... raya raya nih masakan istimewa air tangan mak kita lah yang kita paling rindu nak hadap kan....


okeh... sampai mydin dekat pukul 4.. orang tak ramai...dah tak macam bulan puasa dulu...mydin tu aku rasa sesak memanjang heheh sangat sangat bagus aku rasa happy betul beli barang dapur tadi.. dapat bernafas dengan tenang..takde  terlanggar troli orang dan yang paling penting..tak laga laga bahu dengan orang yang tak ku kenali... yeah...tu lahhh antara pengalaman aku beli barang dapur masa bulan puasa.. kalau terlanggar bahu dengan perempuan tak pe lagi... masalah nya di dunia luar tu wujud je lelaki lelaki keji yang walaupun dalam bulan ramadan mereka masih lagi mahu cuba mencabul kehormatan wanita..! walaupun sekadar tergesel gesel.. banyaakkk kali jugak aku naik angin masa beli barang bulan puasa hari tu...selalu jadi time aku membeli sensorang lahhh..dua tiga kali dan lepas tu aku serik..! setiap kali nak beli barang dapur lepas tu memang aku pergi dengan suami aku je lahhh.. takde istilah nak jadik indipendent woman dah kekdahnya.. well membeli barang dapur dengan "lelaki" tak lah berapa best sebenarnya.. orang perempuan nih ada perangai suka membelek itu membelek ini..jika pergi ditemani lelaki.. nko rasa ada ke peluang nak belek belek benda yang tak perlu tu.. hahah..! memang tak lah kan.... tapi daripada menjadi mangsa lelaki gila seks yang bodoh super dungu... lebih baik lah shopping ditemani lelaki..


siyes emosi aku tak stabil bila cakap pasal isu ini.. nko bayang kan lah.. makhluk yang gemok tak berapa manis macam aku nih pun boleh jadik mangsa lelaki gatal... apa lagi kalau perempuan cantik berpakaian seksi kan..? entah cemana agaknya jadik mangsa raba dalam orang ramai dan sesak tu.. huhu..! tu lah dia tu lah dia tu lah diaaaaa pengalaman tak berapa best aku shopping barang dapur masa bulan ramadan hari tu.. yeah aku rasa meluat tahap maksima... dengan jantans jantans yang tak cukup ajar nih semua... huhuh..!

sebab orang tak ramai dan tak sesak...aku dapat selesai dengan cepat.. aku tak beli banyak pun barang basah...setakat nak cover sampai jumaat sebab sabtu ahad nih memang dah tahu jadual untuk open house pack gegiler.. ikut mama dengan abah beraya umah saper saper saper heheh aku tak ingat nama lahhh yang aku tau setiap tahun pun mesti mama dengan abah akan pergi umah mereka dan kami adik beradik akan ikut... jumpa lah ramai orang yang memang jumpanya setahun sekali hapdet la segala cerita dan bergambar bagai tiada hari esok...hikhik.. ini kan raya..gituh..

habis beli barang siap bayar semua...aku tengok jam dah dekat pukul 6 petang... wwhhoaahhh laju laju aku sorong troli masuk segala barang dalam kereta pecut pi sekolah anak aku..heheh dekat je mydin tu dengan sekolah anak aku dalam sepuluh minit je..yang aku nak rebut kan parking kereta tu hihi.. nak dapat port yang cantik...senang anak aku masuk je kereta boleh terus jalan tak tersangkut dengan kereta orang lain yang nak ambik anak jugak... masuk je hakim dalam kereta aku terus hulur buku asb dia.. heheh.. kemain happy lagi muka dia...


 aku memang dah ajar anak aku menyimpan dari dia kecik.... aku belikan tabung... aku ada bawak dia untuk buka akaun tabung haji... sedaya upaya aku ajar dia tentang erti berjimat cermat dan aku harap sangat budaya menyimpan nih masuk dalam jiwa raga anak aku... bukan senang nak mendidik nih apa lagi bila diri aku nih pun bukannya pandai berjimat cermat..well... sebagai ibu..aku akan sentiasa cuba jadi lebih baik setiap hari demi anak aku.. heheh.. senyum sendiri pulak bila mengenangkan yang anak aku nih..

dah tidur dah dia waktu aku menaip nih.... kalau ikutkan hati  aku pun rasa nak pi tidur je... ntah kenapa malam nih ada rasa rindu kat blog kudus aku nih... ^_^ maka aku gigihkan jugak diri aku membebel ikut sukati hikhik.. 

rasa itu je lah setakat nih... lapar pulak rasa....hurrrmm... 

Sunday, August 9, 2015

nko pernah rasa hilang semangat?

aku rasa macam tu la kot sekarang...

rasa hilang semangat...... yeah..aku tau sebagai orang islam kita ada pegangan... sebab tu lah perasaan hilang tu tak terbawak ke tahap melampau... alhamdulillah aku masih dipinjamkan ingatan untuk mengucap, banyak ber istighfar..

agaknya lah... sebagai manusia memang akan ada masa masa rasa macam nih kot... ke aku sorang je dalam dunia rasa macam nih..? atau perempuan nak monopos memang rasa macam nih.. huhu.. rasa serba tak kena , rasa marah , rasa nak menangis , rasa sunyi , rasa hilang keyakinan diri , segala rasa yang negatif je yang menghambat aku nih... ntah lah...!

segala feeling feeling negatif nih buat aku rasa malas..malas nak buat apa pun.. dan berakhir dengan aku rasa macam aku nih tengah dilanda sindrom hilang semangat.....huh.....! 

paling tak syok , dalam banyak banyak perasaan negatif nih , aku akan memanjang rasa tak sedap hati.... sampai nak tinggal sorang pun aku naik takut..! aku tak tau lah pasal aku dilanda trauma yang menikam nikam jiwa nih haaaa....

dah penat hidup agaknya....?

huwahhh.. aku sedar bunyi aku nih macam orang putus asa pun ada........kan..?

feeling feeling tak bagus nih semua aku sorok jauh jauh dalam diri aku.. sejak ramadan lagi tapi aku abaikan saja... yelah... kalau aku layan perasaan jiwa kacau nih... apa pun tak jadik kang.. hidup kena diteruskan kan kan kan....

dah nak habis syawal...so aku decide nak simpan perasaan gundah gulana tak bersebab aku nih dalam blog manis aku nih... mana tahu kot perasaan sengal nih boleh hilang..kan?

^_^


Friday, August 7, 2015

Nasi lemak mengantuk tu wujud

Haluuuu... lama giler tak hapdet sebarang cerita.. last hapdet awal awal bulan puasa... lepas tu aku mula malasssss... leka baca blog orang...time nak hapdet blog sendiri..malassss..malassss...malassss..

Nih.... tengah menunggu air panas masak... belek belek gambar dalam phone aku nampak gambar nasi lemak aku makan petang semalam.... kemain sedap nasi lemak itu.... sungguh aku tak sangka.... makcik yang jual nya kat tepi jalan je.. pakai pun biasa biasa.. bangku meja payung pun nampak nau dah lama.. aku singgah beli dengan satu niat, nak support makcik tu meniaga..

So aku beli dua bungkus nasi lemak, satu untuk aku nasi lemak sambal sotong satu lagi untuk hakim nasi lemak ayam masak merah.untuk suami ku yang diet aku belikan mihun goreng dengan ayam rendang..makan sesuap nasi...wahhh..! Sedap...! Terus aku nak ambik gambar kenangan..! Satu pun jadik lah..untuk mengingati sungguh sedap tul nasi lemak nih... sambal sotong sesangat sedap.ayam masak merah nya lagiiiiiiii sedap. Mihun lupa nak rasa sikit heheh jadik ayam rendang tu je tak tau sedap ke biasa biasa ke...hikhik.. Tapiiiiiiiii mesti sedap jugak tu kan.. huhu.. harus singgah beli lagi next time nih..

Yang tak boleh blahhhhh nya yelah...

Boleh pulak lepas aku kenyang tu... dalam setengah jam lepas tu.. aku rasa mengantuk giler giler..! Aduhai.. siyes mengantuk kaw kaw... terpejam pejam mata aku nih... sampai aku cakap kat anak aku... apahal ibu mengantuk sangat nih.... ! Lepas tu anak bertuah aku cakap.. ibu ingat tak ayah selalu cakap dulu makan nasi lemak boleh mengantuk..??

Bahahah..! Betul lah...! Selama nih tak pernah jadik kat aku pun... aku selalu dengar je orang cakap makan nasi lemak nih boleh mengantuk... huwahh..! Aku basuh muka lapan belas kali siap lompat setempat selama sepuluh minit... hahah tak jalan..

Aku tertidur jugak..! Giler lah..!

Next time aku tetap nak beli nasi lemak acik tu sebab sedap nyum nyum.. cuma aku siap siap bancuh kopi lahhhh.. jarang aku tertidur petang petang.. jadi aku anggap lah tertidur semalam tu sebagai rehat......... heheh..

Tu je lah nak cerita...

Jumpa port baru untuk nasi lemak sedap.. payah kan nak jumpa orang meniaga makan makan yang sedap nih kan..

Aku pun rasa happy... niat aku nak support makcik tu...rezeki aku pulak jumpa port nasi lemak best..

Sebab aku suka makan nasi lemak. Agaknya sebab tu aku gemok kot?

Eh..?

Kbai!

Saturday, August 1, 2015

Sehari sebelum puasa

Setiap tahun rasanya semua umat islam eksaited, penuh gembira menanti bulan ramadan. Termasuk lah kami sekeluarga nih.. biasanya seminggu dua sebelum puasa tu mesti nak kemas rumah kaw kaw, lepas tu segala barang dapur pun nak top up.. semangat lain macam memikirkan nak masak untuk sahur dan berbuka tu..kan..kan..

Hehe..


So sehari sebelum nak puasa hari tu, aku ajak hakim pi beli barang dapur sikit.. top up apa yang patut, anak bertuah aku tu pulak request nak potong rambut pendek sikit.. huuhuu.. terasa betul anak aku dah besar.. sekarang dah mula request nak potong rambut.. huuhuu.. so sebelum ke mydin tu aku singgah la kejap kedai gunting rambut orang lelaki.. kasik pendek rambut budak hensem nih.. ^_^


Settle potong rambut tu aku tanya dia dulu, nak balik mandi dulu ke atau nak terus pergi.. yelah kadang lepas potong rambut kan tak selesa.. ada rambut yang jatuh lekat kat baju ke..kat badan ke.. tapi anak aku kata tak mau balik nak terus pergi beli barang je.. maka berdesup lah aku terus ke mydin..

Musykil aku masa tu.. orang tak ramai.. aku ingat orang akan ramai semua berpusu pusu nak beli barang.. meleset jauh sangkaan aku tu.. yang best nya boleh lah aku membeli dengan aman damai tenang tanpa sesak sesak langgar bahu huhuhu..



Aku memang suka masak sayur lemak kobis. Sebab senang. Heheheh.. so setiap minggu mesti akan ada lauk nih.. sayur lemak kobis. Lagi satu sayur bayam..tapi hari tu tengok bayam semua layu kaw kaw.. huhu..


Masak lemak ni pulak kalau nak buat pedas sikit.. memang kena letak sekali cili padi kan.. aku suka ambik cili padi kampung.. selalu ada merah dan hijau.. aku selalu leka pilih cili padi tu.. seboleh bolehnya aku nak ada dua dua warna tu bila tumbuk atau blend masak buat kuah tu nampak cantik je warnanya.. tak kisah lah gulai lemak tu putih atau kuning.. bila cilipadi tu timbul mesti nampak cantik warna nya, merah dan hijau..


Dan ntah kenapa aku sembang pasal masak masak pulak kan.. heheh :p
Haaaaa maklumlah nak puasa kan.. habis segala barang mentah kat mydin nih.. terkejut daku.. ingat takde orang ada banyak la pilihan makanan.. sekali tengok.. huhu.. agaknya semua orang dah keluar beli awal pagi lagi kot.. aku  je yang lambat membeli.. tapi elok jugak.. takde lah aku membazir beli banyak banyak kan..


Haaaa.. kad raya..! Tak sampai hati la aku nak kata tidak.. hehe.. beli lah nak.. ibu pernah jadik budak sekolah.. ibu paham..


Haaaaaa yang bab bateri ni aku lemah sikit..nak beli aku risau kang salah saiz..tak beli tak sampai hati.. memang anak aku tu ada dua tiga kali request dah nak beli bateri yang boleh cas untuk kereta control dia.. last last aku beli jugak, lepas call suami aku dalam dua puluh tiga kali.. hikhik.. lagi pulak orang kat bahagian elektrik tu kata kalau salah saiz boleh datang tukar.. haaaa.. boleh lah boleh lah.. nak sambut ramadan tu.. aku sungguh tak sampai hati nak hampakan anak aku..


Settle bayar semua cepat cepat balik.. yelah.. nak unpack balik segala barang yang beli.. nak susun simpan semua ambik masa.. dan aku pulak taknak la terlepas terawih kan..
Balik tu memang tak tengok benda lain dah.. tengok dapur je lah.. heheh..
Gitu lah.. sehari sebelum puasa tahun nih..

^_^

Kbai!