Saturday, October 31, 2015

Beli breakfast

Pagi nih aku malas nau nak keletang keletung masak untuk breakfast.. heheh.. so aku ajak hakim pi beli breakfast kat luar.. teringin nak makan laksam.. eerrmmmm sedapnya...! Aku scroll facebook ternampak status kawan aku makan laksam.. hahah terus aku pun macam teringat ingat macam dah lama aku tak makan laksam nih..! Dan aku memang tahu kat mana laksam yang sedap ada dijual kat kajang.. 

♡ siyes sedap.. ^_^

Aku beli sekali nasi lemak dengan lauk ayam rendang dengan sambal sotong,  sekali tapau untuk makan tengahari..malas nak pikir dah..hikhik..



Sebelum balik.. aku tengok car wash clear takde orang..awal pagi lagi agaknya.. terus aku masuk.. kasik mandi kereta dulu..lama dah aku tak basuh kereta..ada lah dalam dua tiga bulan.. kekekeke.. tak nampak berhabuk pun kereta aku.. bukan pakai pi mana sangat pun.. setakat hantar ambik hakim sekolah.. pergi poslaju.. alahai.. tak lalu kawasan berhabuk.. maka kurang la kotornya tu..



Settle basuh kereta.. terus balik umah.. makan..! Lepas nih aku nak siap kan packing barang sikit.. Alhamdulillah walaupun aku tak aktif macam dulu tapi setiap minggu ada je yang watsap aku tanya stok yang ada.. aku rasa hari nih lepas settle pos barang aku nak ajak anak aku teman aku pi carik stok baju skirt baru.. top up sikit sikit stok yang ada tu..
Oklah.. tu jer nak cerita.. babai..

Tuesday, October 27, 2015

Bila anak nak periksa

Setiap kali anak aku nak periksa.. mesti aku yang rasa nervous kekekeke sejak dia kecik dulu lah... seingat aku sejak dia nak periksa time tadika dulu pun aku rasa macam ada rama rama terbang dalam perut heheh dulu ku sangka kan bila anak aku dah besar hilang lah rasa nervous aku tu... tidak bhaiiii tidakkkk... perasaan itu tidak hilang malah semakin meningkat kadar peratusan nervous tu lebih tinggi dari peratus kenaikan tol silk highway baru baru nih... bahahahah.. tetiba terkait pulak pasal tol kan...

Tapi memang gila lah...silk highway dari singgit jadik singgit lapan posen..huhu.. Ok..nak cerita pasal anak aku nak periksa..bukan pasal kadar kenaikan tol ^_^



So biasanya dua tiga hari sebelum periksa satu satu matapelajaran tu aku akan ajak anak aku ulangkaji.. biasalah kan budak sekarang nko tanya pasal kartun ke pasal main ke lajuuuu je nko akan dapat jawapan..cuba tanya nama cikgu mata pelajaran english...hahah aku rasa ramai je yang terkial kial nak jawab terutamanya budak budak lelaki.. jangan kan cikgu.. anak aku tu kadang aku tanya nama kawan dia yang itu yang ini pun selalu dia selamba jawab "hakim tak ingat nama kawan tu" hahaha nko ghase? Aku rasa cam nak pangggg kan je anak aku tapi tak sanggup pulak..kesalahan kecik je pun tak ingat nama orang kan..



Yang buat aku bakal naik hanginnn yelah bila aku tanya.. hakim ingat tak macam mana bundarkan nih belajar awal tahun nihhhh dan anak aku jawab.. "tak berapa nak ingat lahhh ibuuu" haaaaaa memang memang memang lah aku geram pasal dah lah aku sendiri tak berapa nak ingat hahahaha tak pasal pasal aku pulak nak kena dok ulangkaji sama ngan anak aku... hahah siyes lah aku geram tau aku nih dah lahhh lemah maths..huhu.. sampai watsap watsap lah dengan adik badik aku dalam grup kat watsap tu..sekali dengan mama joined menjawab soalan ulangkaji matematik tahun tiga..!



Mujur juga sekali dua tunjuk kat anak aku dia mula ingat semula dan tahu cara nak bundarkan nombor nombor tu semua.. aku siap buat soalan extra la nak tengok betul ke anak aku paham.. soalan last sekali dia jawab salah dan sungguh unexpectedly mama aku yang perasan jawapan tu salah kekekeke tak cukup rajin je aku nak screen shot segala persembangan kat watsap grup tu.. heehee kalau rajin memang aku tepek dah sekali kat entry nih.. esok besar besar biar hakim baca sendiri..heheh.. Tapiiiiiiiii ku tak cukup rajin lah nak scroll balik watsap semalam tu huhuh..



Semalam tapau habis ulangkaji untuk matematik.. moga moga tak banyak sikit yang aku dok ulangkaji dengan anak aku tu boleh buat dia ingat sedar dan tahu betapa ibu dia nih sayang kat dia hahah yelah sungguh daku tak suka maths ntah kenapa sampai tingkatan lima aku hadap add maths aku pun tak tahu hahah.. tapi aku memang tak suka matematikkkk.. kalau "kira kira" duit tu aku suka lahhh hahah orang meniaga lah katakan.. ^_^


Dari meja bilik ke meja depan tv sampai ke tilam.. takdelah aku kisah anak aku tu nak meniarap nak duduk ke asalkan dia nak belajar nak buat homework nak ulangkaji kalau dia rasa nak berdiri dua jam atas bangku sambil buat kerja pun aku tak kisah.. yang penting anak aku tu nak belajar dan dia rasa selesa..hikhik..

Lapar  pulak rasa..malas nau nau pulak rasa nak masak.. uwaahhh..
Babai!

Monday, October 26, 2015

Habiskan mee

Hari tu aku beli mee tu paket besar, separuh dah goreng.. tinggal lagi separuh tersorok dalam petiais..mujur aku teringat.. dok pikir pikir nak masak apa breakfast nanti.. aku memang dah pikir dah nak buat cengkodok atau bahasa sedap dengarnya cucur lemak manis hikhik.. tengah tengah goreng tu lah aku dok teringat ada baki mee lagi dan kalau aku tak goreng jugak..risau nau nau expired.. mee bukan boleh tahan lama sangat kan kan kan..

So aku goreng jugak lah mee.. top up telur goreng sekali.. kira heavy jugak kan breakfast cenggini... elok lah sarapan kenyang kenyang nak buat kerja seharian pun senang hati je kan..kan.. Bukan selalu pun aku rajin nak masak banyak cenggini pagi pagi :p sesekali sesekala je nih.. "terpaksa rajin" heheh.. tak rela pulak daku kalau mee tu expired rosak begitu saja..terasa sangat membazir nya.. huhu..



Settle breakfast nih..banyak keje nak buat nih.. biasalah..senin kan.. sikit banyak tu monday blues tu memang ada.. ^_^ kepala otak memang ingat nak sambung tidur je...hahah.. tak boleh lah.. anak sekolah dengan minggu periksa nih.. haaiisshhh gitu lah ya.. aku rasa "peperiksaan"nih memang akan sentiasa menghantui aku la agaknya.. aku ingat dulu aku dah habis sekolah merdeka takde periksa nak kena hadap dah.. sekali ada periksa anak pulak.. dua puluh tiga puluh tahun lagi agaknya aku nak berdebar kerana cucu aku pulak nak periksa... kekekeke begitu jauh aku memandang masa depan.. ^_^
Ok..sekarang aku nak pandang makanan dah.. 

kbai..!

Sunday, October 25, 2015

Aku dan kek

Heheh.. aku dengan kek memang kalah.. nafsu makan terhadap kek sentiasa ada.. tak tahu lah apasal... tak dapat banyak sikit pun jadik lah.. gituh..

Takde lah anak tekak dan selera makan aku nih memilih nak kek yang tahap superstar jer.. kek sponge kosong tu pun aku ok je.. asalkan ada.. memang dah biasa aku nak gudap gudap manisan manisan cenggini.. minggu ni aku hadap kek pisang dengan kek kismis.. aku beli kat mydin.. sedap giler lahhh kek pisang nya... memang tinggi sangat lah kebarangkalian aku akan hadap kek nih dua tiga minggu nih.. kek kismis yang manis nau nau tu dah selamat habis dah heheh.. kek pisang nih pun dah last pieces dah nih.. mujur je aku teringat nak hapdet blog..so aku ambik la gambar..



Risau jugak nak hapdet hapdet apa aku makan apa aku minum mengenangkan ada mata mata yang memerhati dan bukan semua mata mata yang memerhati tu suka dan gembira bila tengok kita nih happy kan.. hurmmm ada lah sesuatu berlaku yang buat aku kata cenggini.. tapi tu lah.. aku dah pikir masak masak.. aku nak hapdet apa aku buat apa aku makan mana aku cuti..tu semua sukati aku lah beli bayar pakai duit aku kan?

Yes..duit aku. Sukati aku nak buat apa. Boleh kot aku pikir macam nih sebab memang aku yang penat lelah berusaha kot untuk carik rezeki. Kadang aku memang tak paham dengan sesetengah orang yang sebok perhati nko buat apa makan apa pergi jalan mana.. ehhhh.. even suami aku pun tak campur hal duit aku.. hak aku..

Huh..! Jika nko adalah salah sorang yang baca blog aku sebab nak tahu aku buat apa pergi mana makan apa cuti kat mana lepas tu nko nak sakit sakit hati.. aku doa semoga Allah beri ketenangan kepada nko ye!

Kbai.

Saturday, October 24, 2015

Senang punya mee goreng

Ya...itu lah dia nya... senang punya mee goreng.. dengan kewujudan sos mee goreng yang dijual berlambak kat pasaraya tu haaaa...senang aku buat mee goreng sekarang.. lebih cepat dan mudah dan yang paling penting sedap..!

Hikhik..



Breakfast pagi nih buat mee goreng, bancuh milo.. kenyang sampai tengahari insyaAllah.. tengahari aku belum pikir lagi nak masak apa.. harus pukul dua tiga baru aku mula masak.. mee goreng ada banyak.. takpe.. kan kan kan.. malas malas sangat kang aku goreng je ayam.. top up kat mee..huhu..

Aku rasa kenkadang surirumah cam aku nih memang boleh hilang idea nak masak apa..dan sampai satu satu masa tu kadang rasa macam "penatnyaaaa" masak... cuma yang akan buat penat dan segala keluh kesah tu hilang bila tengok apa yang dimasak habis licin..! Heheh ^_^ terasa lah dihargai gituh..

Ok.. last lepas makan nih aku nak teman anak aku hafal bahasa arab... minggu depan periksa kan.. patut minggu lepas dah settle tapi minggu lepas direct sekolah tutup dari senin sampai khamis sebab jerebu..huhu..

Ok..babai..!

Wednesday, October 21, 2015

Tidur awal?

Itu je yang aku dok pikir sekarang.. huhu.. berdenyut denyut rasa sakit kepala.. sejak tengahari tadi.. aku keluar kejap je rasanya pergi kereta.. ambik barang masuk je dalam rumah start rasa nyut nyut nyut kepala aku nih.. huhu.. first time sejak jerebu aku rasa cenggini.. memang tadi bukak je pintu umah bau asap kuat.. aku dah ada rasa tak sedap hati tapi barang yang aku nak ambik dalam kereta tu memang agak penting..nak tak nak mesti ambik jugak.. hurmmm penyudah nya nih lah aku menanggung sakit kepala.. pedih hidung dan anak tekak toksah cakap lah.. aku telan air dah bergelas gelas masih terasa perit anak tekak nih..

Settle je dinner, aku cuma letak pinggan mangkuk segala cawan kat sinki, air panas pun aku tak masak lagi.. nih mata aku memang berat nak lena je dah.. memang aku lebih suka settle semua yang patut malam malam supaya esok bangun pagi tak serabut mata nengok dapur sepah..tak terasa sangat letih nak masak nak buat breakfast semua.. tapi dah cenggini sakit kepala berat mata.. aku mengalah lah.. memang jarang sangat aku tidur awal.. selalu dua tiga pagi kot baru aku settle semua yang patut..baru senang hati nak tidur.. berat hati aku teringat ingat kerja rumah tak habis siap..tapi kang kalau aku paksa diri kang buat nya esok makin tak sihat.. lagi payah kan.. aku tahu mata aku berat nak lena pasal aku telan ubat..huhu.. kalau tak aku paksa jugak diri aku siapkan apa yang patut dulu baru tidur..huhu..

Siapa yang jenis sebelum tidur mesti nak siap kerja supaya bila bangun tidur pagi dengan senang hati..mesti boleh paham perasaan gundah gulana yang aku rasa sekarang.

Memang jerebu tahun nih teruk melanda malaysia nih.. sedih aku rasa bila tengok alam sekeliling  samar samar je.. payah nak nampak tumbuhan hijau yang segar.. bangun pagi awal pukul lima pun tak dapat nak hirup udara segar.. menitik air mata aku mengenangkan betapa Allah ambil sikit je nikmat yang dipinjamkan selama nih.. manusia dah huru hara hidup.. sedangkan selama nih.. aku tak rasa kita manusia menghargai alam sekitar..udara segar semua tu.. betapa kita manusia nih banyak je lakukan pencemaran...kan..?

Ya Allah, tuhan yang Maha Pemurah, Maha Penyayang lagi Maha Mengasihani, ampuni dosa kami semua yang lalai dan leka dalam menjalankan kewajipan kami Ya Allah. sesungguhnya kami hamba yang lemah,ampuni dosa kami Ya Allah.. aamiin..
aamiin ya rabbal alamiin..

Tuesday, October 20, 2015

Mudah sangat, cara buat cengkodok pisang

Siyes aku tak pandai buat cengkodok pisang.. bukan cengkodok pisang je..actually segala jenis cengkodok aku tak berapa pandai nak buat.. kalau makan tu iye aku expert.. behehhehheh..

So..aku nekad nak fokus belajar buat cengkodok pisang..banyak kali aku google tapi tak jumpa blog yang dapat ajar aku cara buat cengkodok pisang yang simple.yang mudah.yang lazat.

Satu hari tu aku cuba usha kat you tube.. sekali aku nampak kat channel inspirasi 111 ada video dapur bujang ramadan..ajar cara buat cengkodok pisang dan memang nampak macam betul betul mudah.. so one day aku try buat sendiri cengkodok pisang yang sedap itu..

Memang sangat sangat mudah.



First,  lenyek pisang sampai hancur.



Kemudian, masuk kan tepung perlahan lahan dan gaul sebati..


Lepas tu, masuk gula dengan garam. Gaul lagi bagi betul betul sebati.


Settle tu, cuit sikit tepung tu..rasa.. sedap ke tak sedap. Cukup tak garam. Cukup tak gula..kalau ada rasa kureng kat mana mana tu adjust la tambah tepung ke..tambah garam ke..tambah gula ke..  dah puas hati segala tadi tu.. panaskan kuali tuang minyak masak.. mula lah menggoreng...! Sekejap je.. siap..!



Senang sangat. Mudah sangat.
Nkorang pun patut cuba.. hehe..
^_^

Saturday, October 17, 2015

Aku nak update semua kisah holiday

Yeah begitu bersemangat aku taip title entry kekekeke tapi sungguh lahhhh aku tengah belek belek draft nih.. entry yang dua tiga tahun lepas pun ada terperap lagi.. ada yang aku dah masuk gambar takde apa cerita.. ada yang aku dah mengarang berjela jela satu gambar pun takde..hahah.. jenuh gak nak edit gambar... aku risau je lama lama sikit lagi aku langsung lupa segala pengalaman yang ada... haaishhh padahal itu lah tujuan asal aku buat blog.. aku nak cerita dan simpan kenangan nih untuk anak aku supaya dia boleh baca bila dia besar nanti.. kot kot aku dah arwah.. dia rindu kat aku.. kan..

Ok.. memula aku kena pesan lah nih.. anak..jika anak baca ni memang ibu dah arwah dan anak rindu ibu.. hadiah kat ibu alfatihah dan doa ok? Lepas tu rajin sikit baca yasin, lepas tu boleh lah sambung baca.. hehe.. terpikir pulak kan.. mesti anak rindu ibu yang garang nih pom pang pom pang kan...? Huhu..

Ok sementara hidup nih haaaaaa aku kena lah kuat semangat sikit nak kongsi cerita nih.. kadang semangat kemainnn lagi nak hapdet..lepas tu ternampak blog orang tu title entry menarik..singgah baca jap.. lepas tu nampak blog ni pulak.. lepas tu kang boleh sangkut baca entry lain.. hahah kadang aku leka baca blog orang last last blog sendiri tak jugak update..

Nih aku tengah habiskan cerita pasal pi cuti kat bukit gambang hari tu.. rasa nya tu la last aku pi cuti cuti malaysia tahun nih.. akhir tahun nih cuti sekolah aku ingat nak bawak anak aku jalan jalan jugak.. cam tak sempat pulak.. dengan aku nak buat majlis khatan dia.. dengan family aku ada nak buat majlis kenduri.. dengan aku nak balik kampung sebab musim buah..heheh..

So... next year jika panjang umur insyaAllah cuti cuti malaysia... boleh lah aku kumpul duit banyak sikit kan.. tak payah tidur kat hotel bajet kalau dapat kumpul duit banyak sikit boleh lah tidur kat hotel bintang bintang kannnn.. :p

Ok lah.. aku nak sambung perabih makan... Alhamdulillah rezeki Allah bagi... ^_^


Thursday, October 15, 2015

Cara buat puding roti yang mudah

Meh lah daku share sikit cara cara buat puding roti yang mudah yang senang yang simple yang tak penat pun yang penting kena rajin kalau tak berapa rajin kang bersepah lah dapur...  heheh..

Hari tu kan anak kesayangan aku teringin nak makan puding roti kan.. dan memang dah lama sangat pun aku tak buat puding roti.. sampai aku lupa cemana nak buat nya.. kena lah aku usha pulak resepi mujur google ada.. huhu.. so aku rasa nekad lah nak share kat blog sendiri so next time kalau lupa aku  bukak je blog sendiri.. hikhik..



Mula mula,aku sapu semua roti tu dengan mentega. Lepas tu aku tabur kismis dengan gula..susun susun roti dalam kuali ajaib kepunyaan mak aku...ye aku guna kuali serbaguna yang konon "ajaib" tu..... nak beli mahal so aku import dari umah mak aku je.. ngeee ^_^ boleh je letak dalam loyang kalau nak bakar dalam oven atau dalam mangkuk pun boleh kalau nak kukus cuma kalau kukus tu make sure tutup dengan foil sebab tak mau air wap menitik dalam mangkuk tu..huhu..

Settle susun susun roti letak kismis dengan gula, masukkan susu yang telah dicampur dipukul pukul sampai sebati dengan telur. Memula aku guna segelas susu dengan dua biji telur, tuang tu nak bagi resap ke dalam roti dulu..

agak agak roti tu dah kembang semua susu dan telur tu.. aku tambah pulak susu yang aku dah tambah dengan satu sudu kecik tepung custard dan sedikit garam.ye..... aku masak apa pun memang suka letak garam sikit... ^_^ aku buat teh pun aku letak dua tiga biji garam tau.. hehe.. ^_^



Ok tuang susu tu ngam ngam.. segala bahan yang cecair cecair tu betul betul ngam ngam, tak boleh lebih lebih sangat kang kembang lain macam pulak puding roti tu... make sure semua tu ngam ngam roti tau!

Lepas tu aku letak atas dapur gas..  aku saja guna periuk ajaib, saja nak try test cuba tengok.. aku ada hati nak beli segala kuali periuk ajaib nih.. tengok mak aku masak guna perlu kuali tu macam best je..tapi tu lah.. mahal sikit harga nya tu.. aku tengah himpun duit lagi nih.. harap harap minggu depan order baju skirt banyak sikit lah.. dah minggu gaji kan.. huhu.. bulan nih aku memang nak kena beringat nih tak boleh beli itu beli ini suka suka hati.. kena simpan duit sikit untuk beli baju buku sekolah semua akhir tahun nanti..huhu..

Kan best kalau br1m dapat setiap bulan... hahah tetiba cakap pasal brim.. :p

Ok.. balik pasal puding roti.. sebab aku guna kuali ajaib tu.. so dalam sepuluh minit ke lima belas minit ke.. aku akan usha usha bukak penutup tengok check.. first time buat cara macam nih..risau jugak tak jadik.. dekat 40 minit jugak la puding roti aku tu duduk atas api..aku bukak api sederhana je..tak kecik sangat tak besar dan akhirnya siap jugak...

Alhamdulillah menjadi jugak eksperimen kecik aku hikhik.. memang periuk ajaib nih sebenar nya memudahkan.. dengan non stick dengan cepat.. huhu.. makin kuat semangat aku nak himpun duit nih nak jugak beli kuali periuk ajaib nih sendiri...huhu..



Ok... dah siap masak, sejuk kan sekejap.. sementara tu sempat la aku bancuh milo untuk anak aku.. petang petang  makan puding roti tu dengan susu cair...Pergghhh.. memang merecik lah kan bak kata kata budak zaman sekarang.. 
hikhik..

Ok.. itu je nak cerita.. tapi tu lah..dalam nak cerita pasal resepi tu..boleh pulak aku sesat barat sembang pasal hal lain kan..?Hahah..gini lah makcik makcik macam aku nih.. membebel tu memang satu kepakaran semula jadi.. :p

Ok babai!

Wednesday, October 14, 2015

Nak buat puding roti

Selamat menyambut tahun baru untuk umat islam, semoga tahun yang datang nih adalah tahun yang lebih baik dalam hidup kita semua ^_^ selamat maal hijrah..!

Cuti sekolah je memang anak aku punya perangai sekarang akan bangun lambat... sejak sejak dah jadik kanak kanak lelaki nih anak aku nih memang dah pandai bangun lambat...dulu dulu kalau hari cuti awal pagi dia bangun sebab nak kejar tengok kartun..huhu.. satu satu berubah kat anak kesayangan daku ini.. ^_^ yeah dulu masa dia baby aku teringat betapa aku selalu rasa tak sabar nak tunggu anak aku boleh berjalan.. berlari.. membesar.. sekarang sekarang bila dia dah mula membesar dengan baik aku pulak yang "ala ala" memendam rasa menjeruk perasaan.. hikhik.. betapa sebenarnya aku sedang belajar untuk perlahan lahan melepaskan anak aku.. berat macam mana pun dalam hati aku sedar anak kesayangan aku tu akan semakin dewasa setiap hari..♡



Lepas lunch tadi anak aku tetiba kata dah lama tak makan puding roti.. dulu ibu selalu buat..alahai hai hai.. dia yang sebut aku yang jadik teringin kekekeke so lepas zohor aku ajak anak aku pi beli barang untuk buat puding roti.. alang alang dah ke mydin tu aku ajak anak aku singgah cimb..anak bujang aku tu dah mula belajar beli barang secara online.. masa dia nak beli tu dok tanya kat aku boleh ke tak boleh ke tak.. aku bagi je lah beli..biar lah bagi sedikit pendedahan kat dia.. bayar pun pakai duit sendiri tu.. heheh.. mula mula aku ada jugak niat nak bayarkan barang yang dia nak beli tu.. tapi anak aku kata takpe..pakai duit belanja sekolah dia ada simpan.. ok.. aku rasa dapat ajar dia sesuatu kat sini..so aku bagi dia beli barang yang dia nak dan biar dia belajar buat bayaran.. nanti barang yang dia beli sampai,  aku hapdet dalam blog.. ^_^




Lepas settle bayar..terus masuk mydin. Sebelah menyebelah je cimb dengan mydin.. aku pesan jugak kat anak aku, ibu bajet ada rm20 je. Cukup cukup beli roti telur susu cheese untuk buat puding.. ye ye je anak aku tu kata tak mintak apa apa barang sekali masuk dalam dahhhh dia nak itu dia nak ini.. hahah aku kalau mengenang hal nih memang geram je... nak tolak tak sampai hati.. tak tolak cemana aku nak didik anak aku berbelanja ikut bajet..Hew hew hew.. merecik peluh di dahi mengenangkan betapa aku sepatut patut patutnya lebih bertegas dengan anak bujang aku nih..



Selesai beli barang..ingat nak terus cabut balik.. konon konon nak terus buat lah puding rotinya...hikhik.. tapi... alang alang dah keluar tu... aku singgah beli tudung aidijuma jap.. heheh.. rasanya sejak bulan puasa hari tu.. aku takde beli apa apa tudung dah.. memang aku sedar tudung aku dah banyak.. membazir kalau beli tapi tak pakai kan..? Ntah lah.. daku terberkenan sangat dengan dua helai nih.. corak dan warna nya nampak cantik kat mata aku.. takpe lah kot kan reward kat diri sendiri sesuatu yang kita suka kan.. ^_^


Singgah beli sate ikan tu kat kedai aceh, cam teringat ingat dan sementara stok masih ada.. bukan selalu dapat jumpa sate ikan yang ada halal macam tu.. aku terbelek dan terbeli dua tiga empat hari lepas kot.. masa nak beli roti.. beli satu setakat nak lepas gian..feveret aku masa kecik dulu.. sekarang susah sangat nak jumpa sate ikan yang ada "halal" kan?



Sampai je umah..  laju laju ambik gambar, nak hapdet blog punya pasal..  :p
lepak kejap ambik nafas rilek rilek sambil tengok tv tunggu hakim siapkan "ntah apa benda" mainan yang ada kat solivite tu.. huhu..tau tau la strategy diorang nak tarik perhatian kanak kanak ni supaya beli air diorang..ikut kan aku taknak beli.. tak sampai hati pulak bila hakim kata kawan dia kat sekolah semua ada..
hhurrmmpphhhhhhh..



Dah.. aku nak habiskan air.. habiskan "cikedis" roller coaster nih.. lepas tu mula buat puding roti yeah yeah yeeehaaaa.. sedap weihh puding roti..! ♡

Kbai ^_^

Tuesday, October 13, 2015

Lama tak membeli kat ayamas

Lama giler dah ku rasa tak jejak kaki kat ayamas.. Tak ingat ntah dah beberapa bulan kot? Kalau dulu tu hampir setiap bulan.. mesti singgah kat ayamas.. ntah semenjak bila..ayamas macam dah tak berapa masuk dalam senarai kedai makan pilihan.. huhu..

Actually aku ingat dinner malam nih nak buat rendang daging.. sempena tahun baru kalendar islam nih.. sekali seharian banyak kerja.. dengan poslaju ramai orang..aku tunggu dekat 50 orang tadi.. heran gak aku..biasanya tengah tengah bulan macam nih poslaju tak berapa nak ramai orang.. hurmmm.. letih kot berjam jam menunggu giliran.. last last lepas ambik anak aku balik sekolah petang tadi aku cakap kat dia nak beli je lauk untuk dinner..
Memula aku ingat nak beli pizza je dah.. kira habis senang lagi simple la dah tu bagi aku.. sekali terpandang kedai ayamas.. eh..eh.. terus anak tekak teringat ingat biskut butter ayamas.. sedap hoii..! Lama giler tak makan.. terliur mengenangkan kesedapan biskut butter itu.. maka..terus aku tukar plan.. beli ayam seekor untuk dinner.. suami aku memang diet tak makan nasi..



tanya kat anak aku ok tak kalau malam makan ayam.. ibu tinggal masak nasi je untuk hakim? Boleh je dia kata tak payah nasi lah ibu.. hakim makan ayam je ibu buat balut dengan roti..wahhh.. senang hati aku dengar anak aku pun ala ala nak diet heheh ^_^

So..aku beli seekor setengah ayam.. banyak giler untuk dua dewasa satu kanak kanak tapi aku tahu.. esok cuti kan.. kebarangkalian sangat tinggi anak aku dengan ayah dia kang tidur lambat layan movie la..layan game la.. harus lah pukul dua tiga pagi lapar.. haaa aku tau sangat dah hal nih.. ehhh anak aku tu asyik cakap nak diet tapi kebelakangan nih selera makan dia tinggi..kuat makan mujur dia suka berlari tak tentu pasal jadi habis lah makanan berlebihan terbakar tak sempat jadi lemak yang boleh buat anak aku tu jadik gemok..huhu..



Sebab tak masak.. awal aku lunjur kaki tengok drama tv malam nih.. hiikhiik.. sambil layan biskut butter ayamas.. serius weihh sedap.. bertahun dah aku makan biskut nih.. awal awal keluar dulu murah je..tak silap aku rm 4.90 je... sekarang... :( mahal dan pack isi kat dalam dah sikit.. ehhh aku ada je hapdet pasal biskut nih sejak bertahun tahun yang lepas.. nanti aku nak carik balik entry tu.. nak tengok perbezaan gambar biskut butter tu dulu..buat perbandingan dengan biskut butter sekarang..

Tapiiiiiiiii tu lah... mahal mahal pun aku beli jugak sekotak.. sebab sedap yang tak mampu nak kata tidak hehehe.. ayat bahasa jiwa bangsa aku bagi nihhh.. aku tak mampu nak tipu diri sendiri.. memang walaupun mahal aku masih tetap rasa puas hati.. rasa berbaloi lah beli tu..



Ayamas patut bagi aku diskaun ten percent kat aku lepas nih sebab sejak dulu sampai sekarang aku rajin je promote biskut butter ayamas nih.. hihi..
Ok.. aku nak main online game jap dengan anak aku.. anak aku dah start dulu tu..ciskek betul budak bertuah nih lah..

Babai..!

Monday, October 12, 2015

Siap seminggu bergosok baik punya

Gituh sekali title entry aku.. heheh.. rasa habis jelas dah aku bagitahu aku gosok penuh kasih sayang, siap siap seminggu tu.. segala baju tudung skirt semua kasik settle habis..



Pasal aku nih last minute person.. untuk mengelak kan diri sendiri jadik kelam kabut.. aku ambik inisiatif gosok siap siap segala apa nak pakai.. awal awal fikir baju apa nak pakai nak match kan dengan tudung mana.. hari ahad kan panjang lain macam heheh.. takde hal sekolah anak nak pikir.. so aku luangkan sedikit masa kat "bilik baju" lagi pulak aku baca kat mana ntah antara tips jimat kan bil elektrik yelah gosok sekali semua baju sebab nak panas kan iron tu setiap kali tu akan tarik banyak elektrik menyebabkan bil jadik mahal..


Ye..aku pun tak tau kenapa aku nak sembang pasal tips jimat elektrik tetiba kan.. marah tnb ngan aku kang juta juta rakyat malaysia mengikut tips ini kekekeke.. sukati aku je syok sendiri kan.. hahah feeling macam enam juta rakyat malaysia baca blog aku bahahaha..


Okeh... itu lah antara aktiviti aku pada hari ahad semenjak dua menjak nih.. aku insaf sebab ada sekali tu aku ada tempat nak pergi... disebabkan aku tak siap gosok baju awal awal aku jadik lambat sampai.. dengan penuh penyesalan aku asyik terkenang KALAU LAH aku tak siap last minute... heheh.. so dah tau sendiri jenis macam mana..maka aku ambil lah langkah berjaga jaga..


Oh ya.. sejak umah lama terbakar.. aku masih fobia lagi nak ada perabot almari bagai.. sampai sekarang aku masih menggunakan ampai ampai besi je untuk gantung baju.. dan untuk seluar ke skirt ke aku guna rak dari ikea... entahlah.. dah setahun dah.. october last year dan ntah kenapa aku masih rasa macam semalam kejadian tu berlaku..huhu..


Meh aku share sikit rupa "almari" kain baju aku ehhhh heheheheh.. nko ternampak sepah sana sini tu nko buat buat tak nampak la ehhhh.. aku bukan mrs. perfect yang tak boleh nampak sepah sikit mesti nak kemas.. aku nih jenis kalau boleh buat lah sepah dulu dua tiga minggu sekali baru kemas..eh!



Gitu lah... aku nya bahagian.. bahagian suami dengan anak aku lain.. kalau rajin aku ambik gambar kenangan aku tepek lah kat blog simpan besar esok biar anak aku tengok.. dan anak kalau lepas kamu baca entry nih kamu tak nampak nampak rupa "almari" kamu tu maknanya ibu kamu nih pemalas sampai kamu dah besar panjang bahahahah.. 
Oklah..
Babai..

Saturday, October 10, 2015

Makan makan makan

Bila nak celebrate sesuatu tu.. biasanya aku mesti pi makan.. heheh.. so minggu nih ada satu hal yang aku rai kan.. pikir pikir nak makan kfc.. sekali anak aku ajak beli sate.. huwahhh sate kajang kan sedap sedap.. tak mampu nak tolak.. hikhik..

So semalam lepas ambik je hakim dari sekolah..terus pecut pi beli sate.. kat kajang memang banyak pilihan kedai sate yang best best.. banyak nama nama terkenal macam sate haji samuri dan sate willy.. tapi sate feveret aku tak de nama besar cuma jadi kegemaran kat local customer orang tempatan macam aku nih.. lokasi pun kat ceruk kampung je.. bagi aku sate nya masih lagi fresh sedap macam dulu yang paling paling penting home made, daily made .. rasa daging ayam atau lembu tu lain.. yeah aku pun tak tahu lah kenapa aku explain panjang lebar pasal sate nih kan.. heheh..



Macam biasa tekak aku gedik gedik hujung hujung minggu mula la nak kek kan.. memula memang ingat nak pi kedai beli tepung telur gula marjerin segala.. dah jejak dah kaki kat tesco.. sekali ternampak pulak blueberry tart nih.. alahai.. macam dah lama pulak tak makan.. cancel lah beli barang.. aku beli terus blueberry cheese tart nih dua box.. sedap tak hengat punya..



Lepas tu aku singgah beli char kuew tiau.. yelah umah aku ada dua perut lelaki yang kuat makan.. heheh risau pulak aku sate tu tak cukup.. aku memang dah pikir tak nak masak dah untuk dinner..hehe.. sesekali merehatkan diri takpe kan.. tapi tu lah.. aku beli 60 cucuk sate.. 30 ayam 30 lembu.. aku nih nampak je gemok :p tapi tak sampai 10 cucuk pun aku makan sebenarnya.. last last banyak baki tak habis sate tu..huhu masuk peti ais lah.. pagi tadi panas kan buat breakfast.



Haaaa meh la aku share sikit tips.. kalau nkorang ada nak panaskan sate macam aku nih.. sila jangan panaskan dengan microwave sebab sate tu jadik kering.. apa kata nkorang kukus sate tu.. yang ajar aku buat macam tu adalah makcik jual sate dah berpuluh tahun.. heheh.. aku kan regular customer yang banyak mulut rajin ajak makcik tu sembang.. banyak lahhhh tips pasal sate aku dapat.. makcik tu siap share dengan aku cara buat kuah kacang yang maveles... tapi aku tak pernah try kekekeke tak cukup rajin saja saja nak atau teringin baik aku beli je kan.. bukan aku nak makan banyak pun.. suami dengan anak aku bukan penggemar kuah kacang pun.. kalau makan sate jarang diorang ambik kuah pun..aku je yang balun semua kuah kacang.. mungkin sebab tu kot aku cepat kenyang kan...

Hari nih sejak pagi aku cuba buat cengkodok pisang... Alhamdulillah jadi dah pandai dah aku buat cengkodok pisang yang cantik.. 

Tak sabar nak share kat blog.. nanti aku share ehhhh..

Ok.. dah start dah cerekarama tv3 nih.. babai..
^_^

Thursday, October 1, 2015

Dah lama tak tukar handbag

Tadi aku belek belek gallery handphone.. nak delete gambar gambar yang dah tak perlu.. aku perasan dah dua tiga bulan aku pakai handbag yang sama je.. beg sandang belakang yang memang sangat aku sayang.. selesa pakai.. mudah segala macam perasaan yang best terhadap beg itu.. heheh.. sebab tu lah kot aku pakai lama tak terfikir nak tukar.. sampai raya pun aku usung jugak beg sandang tu walaupun nampak tak sesuai >_<
So aku decide lepas dinner..nak kemas cepat cepat segala pinggan cawan periuk belanga lepas tu nak belek handbag lain.. rasanya dah tiba masa beg sandang kesayangan aku rehat..cuti..hikhik..



Untuk dinner aku masak sambal telur dengan sayur bendi.. mula mula aku ingat sambal telur tu nak lenyek lenyek lepas tu makan dengan roti je.. sekali anak aku kata lapar sangat dia nak makan nasi jugak so nak tak nak aku rajinkan jugak lah diri masak sejenis sayur.. gambar nih aku rembat dari instagram hakim heheh.. masa bila dia selfie pun aku tak perasan.. tadi aku usha usha timeline nampak gambar nih.. anak bujang kesayangan aku dah tidur kalau tak memang aku tanya lah masa bila dia ambik gambar nih.. ibu dia nih tengah buat apa sampai tak perasan anak sendiri posing macam nih.. huhu..



Settle clean and clear dapur meja makan semua aku rasa letih.. heheh.. daripada nak belek beg aku terus lunjur kaki tengok tv.. tapi otak dok teringat jugak kat beg beg beg beg.. hoiii tak boleh jadik lah.. aku bawak jugak keluar semua beg yang aku ada..

Aduhai.. sayang semua beg aku nih.. setiap beg ada cerita sendiri..ada kenangan manis sendiri.. ^_^ ..



Leka lah sepanjang malam aku belek satu satu.. lap dengan kain lembap.. belek zip elok lagi tak..belek tapak beg.. huhu.. memang terasa sangat dah lama aku tak belek beg beg itu.. tetiba rasa macam diri aku tak hargai pulak barang yang aku ada.. beg beg tu semua bukan lah jenama yang mahal mahal ribu riban tapi tetap lah handbag yang dibeli dengan hasil titik peluh sendiri.. ada lah satu dua pemberian suami aku.. yang lain semua aku beli sendiri jadik aku memang sayang sangat lah kat beg beg nih semua..

Sorry lah beg beg sekalian.. lepas nih aku akan lebih beringat untuk gilir gilir pakai kalian semua ye.. heheh..



Nkorang pun.. kalau nkorang jenis ada beberapa handbag macam aku nih.. rajin rajin lah belek beg nkorang ye.. dulu aku ada satu beg je.. dah betul betul rosak baru ganti baru.. dulu selalu teringin nak ada dua tiga beg lain lain warna.. alhamdulillah Allah bagi rezeki merasa nak tukar tukar pakai beg macam nih..

Dalam masa setahun dua nih aku takde lah terfikir nak beli beg baru.. tapi kalau suami aku rasa nak bagi hadiah kat isteri dia nih.. kecil tapak tangan stadium perak aku tadahkan..
Hikhik..