Monday, October 24, 2016

saja nak cerita, lepak makan kat luar

orang perempuan macam aku nih.... bila kehidupan asyik keluarga kerja keluarga kerja keluarga kerja.... sampai satu masa emosi tu boleh rasa nak meletup... hahah... sebagai orang perempuan yang penat , dapat tengok dunia luar umpama ubat dan terapi minda... yeah... mungkin nko wanita solehah dan muslimah dan aku tak capai tahap nko... maka.... memang aku sangat perlu tengok persekitaran yang lain.... persekitaran... bukan orang... aku rasa buat masa nih aku tak perlu tengok orang lain sebab Allah dah bagi pinjam suami dan anak yang hensem.... but still... i need to change the enviroment... ahaaa... 

satu satunya alasan kukuh yang sering digunakan oleh kaum sejenis aku ialah...

nak pergi beli barang dapur..! ahahahaha...



walaupun bukan ada apa sangat nak beli pun.... akan timbul jugak barang barang yang nak dibeli... akan ada jugak barang yang sebenarnya  kalau tak beli pun takpe.. kekekekeke... tapi nak keluar ubah angin punya pasal... masa tu lah nak beli biskut la.. nak beli cekelat la... nak beli snek la.... segala jenis makanan ringan je lah... takde la nak beli ayam udang ikan ye... dasar nak keluar sebab nak terapi minda... kalau beli segala jenis barang dapur kang balik kang jenuh pulak nak mengemas... sumpah malas... otak aku dah hujung hujung bulan memang masuk peringkat penat yang maksimum... nko kerja account and hr deparment, baru nko paham kenapa hujung bulan tu otak jadik letih yang amat amat... sebab tu aku ajak jugak jugak pi beli beli barang sikit sikit tu... huhu...

yang lebih nya , serious nak tengok dunia luar..



bila dah keluar tu... memang gantung kuali la kekdahnya...

ehhh... kalau tak keluar pun aku rasa kuali aku selalu bergantung jugak..hihi... kebelakangan nih macam jarang memasak pulak rasanya.... sesekali makan luar satu keluarga macam nih... perasaannya mesti lah happy ye dak..? especially when our man around... dia selalu busy jer... most of the time memang aku selalu berdua je dengan anak aku... no...no..no...

aku tak merungut...tak bersungut...
aku paham suami aku lelaki.... selain tanggungjawab pada kami.. dia ada banyak lagi tanggungjawab lain nak dilaksanakan sebagai seorang lelaki didunia ini... gituh...


selfie sikit dengan anak bujang aku nih... ehhh... selfie ke wefie..?
lantokkk...

tak lepak lama pun...  mengelakkan lah jadi makhluk dapat betis nak peha... hahah.. lepas makan kita balik... takde la nak merayau sana sini lagi... dapat tengok dunia luar kejap..... dah seronok sangat dah... 


susun susun barang yang beli tadi...

wash up... tidor..

tidor pun terapi minda jugak tu...heheh..

kbai!

Friday, August 5, 2016

bukan sekadar makan kambeng

semalam ... ke kelmarin.. haaa ntah la ku dah lupa... heheh... anak tekak aku nih teringin sangat nak makan kambeng.... aku tak tau la apasal..... maybe sebab nak period... memang cenggini la kekdah nya... teringin nak makan itu ini ngalahkan orang mengandung... nkorang kalau nak period ada tak jadik macam aku..? huhu...

balik keje aku bagitau kat suami aku teringin nak makan kambeng.. then dia kata dia balik gym nanti kita pergi.. wahhh pucuk dicita ulam mendatang gituh... biasanya weekdays aku memang malas nak keluar.. belum masuk pukul sepuluh pun aku dah mengantuk... tapi malam tu aku bertabah tahan mata mengantuk tunggu suami aku habis gym..

terus pergi bangi..

austin steak house kot.... tak silap aku lah .. ntah lah lupa pulak nama kedai... kitorang sebut austin je... antara port feveret suami aku jugak lah kalau  teringin nak makan western tu.. harga makanan semua mesra poket.. makanan pun sedap sedap... 


masa sampai tu orang dah tak ramai.. dah pukul sebelas lebih kan.. kalau sampai awal.. dinner time tu biasanya pack... yang aku suka makan kat sini ialah walaupun peak hours makanan sampai cepat..! heheh.. 

walaupun aku teringin nak makan kambeng... aku tak order pun... 

dah malam malam lewat macam tu... nafsu makan aku dah tidur... kot.? ahahah sudahnya yang order cuma anak dengan suami aku... aku ambik sikit coleslaw dengan wedges kat anak aku.. kambeng pulak merasa jugak la sikit pasal suami aku suap... takkan nak tolak ye dak...? lagi pun dia order kambing tu double... banyak kot... 

suami dengan anak aku nih memang pemakan daging kambeng.. ehh.. hampir 99percent makanan kegemaran suami aku tu turun kat anak aku lah.. bukan kambeng je... huhu..

sesekali makan kat luar macam nih... ubah angin... 
bagi aku ia bukan sekadar "makan kambeng" 

omputih kata...

"bonding time"

kalau nko nak tau orang melayu kata apa.. nko gi google translate eh.. hihi :P


okeh..
tu jer nak cerita...
bye!

Monday, August 1, 2016

ogos,beli barang dapur


dah masuk bulan lapan.........!

betul betul terasa cepat masa berlalu.. kadang aku rasa macam baru semalam je aku beli barang dapur untuk puasa... sedar tak sedar je puasa dah berlalu...raya tinggal lagi tiga empat hari je.. dah penghujung syawal..entah ada entah takde kesempatan untuk aku bertemu ramadan dan syawal tahun depan..huhu...

macam kehidupan orang orang lain jugak... setiap kali minggu hujung bulan tu adalah minggu untuk top up barang dapur... top up apa yang patut...maka semalam ahad... ke tesco la daku.. paling penting nak beli segala sabun... lepas tu milo kopi susu dan sedikit snek untuk gudap gudap... barang basah tu aku memang nak carik kat pasar malam... tapi semalam tergoda tengok udang kat tesco... hihi... sementara tunggu suami aku pilih udang... aku usha usha papedom dengan keropok keropok yang ada.. 

anak bujang aku memang pantang nampak transparent plastic bag tu.. dia mesti merengek nak selai.. lepas tu dia tiup.. lepas tu dia letupkan...! lepas tu dia gelak kekekekekekek sementara aku tahan geram... tak bagi merengek macam budak kecik.. dah dibagi buat pulak perangai nakal...!

dan orang yang bertanggungjawab ngajar anak aku buat macam tu ialah...........

---> bapak dia... pppfftttt...

sebab tu la aku tak koser nak marah... hahah.. lantak situ..


haaaaaa suami aku dah habis pilih udang masa nih... aku tak habis lagi belek keropok... ada macam macam jenis keropok packig kecik kecik tu... saja nak goreng bila makan nasi.. aku perhati je gambar nih... aku rasa macam betapa jelasnya suami aku hensem je... aku comot je... huhu..

sebab tu lah kot peminat dia berderet-deret kan...

#pasrah
#redha


petang sikit pukul enam lebih kot... aku ajak anak aku pergi pkns bangi... ada barang nak beli.. terlalu sebelah kedai jual barang tupperware... terus anak aku ingat kan aku nak beli botol air... haaa.. sekali lagi pasrah dan redha perasaan nya bila membeli... tahun nih dah tiga kali anak aku hilangkan botol air... nak naik angin tak sampai hati... tak marah pun aku rasa tak boleh jugak sebab nanti anak aku membesar tanpa rasa tanggungjawab tak kisah tak jaga barang tak hargai apa yang dia ada...

achaner...?

aku sumpah serba salah tau...! actually masa balik kampung time raya hari tu pun aku terdengar dah orang mengata aku nih terlebih manja kan anak... aku jawab jugak harus lah aku manja kan anak takkan aku nak manja kan nko pulak... ahahaha tapi aku jawab tu dalam hati je kekekekeke tak terkeluar kat mulut... malassss nak panjang panjang cerita...

yelah yelah... aku manja kan anak...

sebab aku sayang anak aku... maka lantak lah orang nak kata apa pun kan...

hari hari aku doa moga anak aku jadik insan cemerlang dunia dan akhirat, semoga dia jadik anak yang solah, semoga Allah sentiasa beri petunjuk jalan yang lurus kepada anak aku insyaAlah aamiin..


tengok anak aku happy senyum manis manis macam tu... aku pun jadi happy..

of course la aku pesan juta juta kali jangan hilangkan botol air lagi... of course la anak aku pun janji ok ok ok dia akan jaga botol baik baik hahahah... seperti janji janji sebelum ini... 

tapi kan... geram pulak aku dengan tupperware nih... botol nih rm25 je dah sekarang.. awal tahun dulu aku beli rm45 kot... pppfftttttt sangat perasaan tu... heheh.. maybe ada keluar design baru kot sebab tu harga turun... entah lah... tapi aku tetap rasa geram ahahah..

demi anak aku belikan jugak lah...


lepas tu kitorang lepak minum minum kejap... sembang sembang dua beranak.....

ohhhh kalau suami aku ada...... anak aku kurang nak bercerita kebelakangan nih... entahlah.. angin budak lelaki kot... aku nih sejak anak aku baby aku memang dah nekad takmau bila anak lelaki aku membesar...dia semakin jauh dari ayah dia... macam dalam kebanyakan drama melayu tu.. hihi...

nih lately nih nampak pulak ciri ciri nak terjadi perkara macam tu..

anak aku rasa ayah dia garang...

hhuurrrmmm....

actually aku lagi garang kot..!

heheh..entah lah...

yang penting sebagai seorang ibu... sedaya upaya aku akan tanam dalam jiwa anak aku supaya sayang ayah dia okeh..?

bye bye..!

Friday, July 15, 2016

cerita raya 2016



sungguh aku tak sangka aku akan terbuat entry nih.. heheh.. gara gara baca entry orang lain... tetiba rasa macam nak hapdet jugak... asyik teringat ingat ingat nak hapdet sejak dua tiga hari lepas tapi setiap kali bukak blog... rasa malassss... malassss sangat... heheh.. lepas tu terleka tengok blog orang lain...

raya tahun ni rasa macam pendek pulak sebab tengah tengah minggu hari rabu kan raya tu.. sekejap raya kedua dah khamis raya ketiga dah jumaat kalau hari sabtu tak gerak balik ahad pengsan la hadap jammed dari utara ke selatan kan....? jenuh jugak kitorang suami isteri ni bincang hari apa yang sesuai balik kampung hari apa nak balik umah hari apa nak elak jammed.. huhu.. 

sumpah dress aku cantik giler eheheh.. actually masa anak aku kata nak baju kaler oren.. aku ada sikit gundah gulana pasal kulit aku jenis hitam rentung..suami dengan anak aku jenis kulit putih cerah gebu pakai warna apa pun mereka tetap hensem.. sayang punya pasal aku turutkan juga la kaler orennnnn.. tengok gambar raya aku sekeluarga dah macam air oren dalam satu jag.. ahahaha :P 
baju raya semua lebih kurang dua minggu sebelum raya aku dah mula pack sikit sikit... asingkan sikit sikit... tahun nih baju raya hakim cuma beli baju melayu je.. baju kasual dia terlalu banyak sangat jarang pakai aku rasa membazir sangat kalau nak beli baru.. memula macam tak sampai hati jugak sebab budak kecik kan mesti nak ada baju baru... aku acah-acah punggah almari baju anak aku lepas tu test satu satu kat dia..lepas tu aku cakap baju hakim banyak lagi ni cantik cantik... ibu risau jugak kalau beli baru tahun depan hakim makin tinggi ke.. tak sempat aku nak susun ayat manis manis tetiba anak aku cakap takpelah ibu... tahun nih ibu belikan hakim baju melayu je baru.. yang lain pakai je lama tahun depan baru ibu beli baru mana tahu hakim jadi tinggi sikit akhir tahun nanti rugi beli sekarang..

alhamdulillah..

suami aku jenis makhluk handsome...dia pakai baju apa pun nampak handsome... tak pakai baju lagi hensem... ahahah :P
memang anak bujang aku nih sangat menyenangkan hati... betul betul raya tahun nih aku cuma belikan dia sepasang je baju melayu.. ehhh suami aku pulak yang ehem ehem... ada beli baju kasual baru.. heheh tapi anak aku tak tau.... kalau aku bagitahu anak aku memang rapuh iman dia.... yelah dia punya baik mengalah tak beli baju kasual baru sekali ayah dia boleh pulak shopping shopping kan... hahah sebenarnya ketahui lah wahai anak... ibu yang paksa ayah beli dua tiga helai baju kasual yang boleh pakai jalan jalan sebab sejak rumah terbakar hari tu... ayah kamu takde beli pun baju baru yang sesuai dipakai jalan jalan...semua baju derma kilat je.... kalau ada baju baru yang ayah kamu beli pun semua tshirt silat je.... juling biji mata ibu nih nengok baju silat tak sudah sudah... ok... ketahuilah ye anak... one day jika kamu terbaca cerita ini... jangan lah rasa tak puas hati pulak terhadap ayah... ^_^

poyo poyo selfie kat jalan tar... heheh...hakim tinggal kat umah opah dia masa nih.. merasa la dating berdua buat sekian kali nya.. ^_^  orang memang ramai giler.. nak carik tudung aku je.. mujur jugak jumpa kalau tak terasa gak membazir masa tenaga wang ringgit ke sana tu tau..  
bab biskut raya pulak langsung tak buat....semua beli je...... tahun ni aku adalah sangat letih... memang tak terfikir nak buat apa apa biskut raya... 

mula mula plan nak balik kampung suami aku tu sehari sebelum raya... nak gerak lepas zohor macam tu.... sembang sembang risau jammed pulak.... maka gerak la awal sikit lepas subuh...... oooooo ada satu insiden berlaku masa nak gerak balik kampung nih tapi tu cerita tak best nanti rajin aku buat satu entry lain.. huhu...

aku selalu rasa suami aku seksi sebab lekuk lekuk kat tangan dia.. actually lekuk lekuk kat tangan dia memang dah ada sejak belas belas tahun yang lalu... cuma dua tiga tahun ni bila dia agak aktif pergi gym.. kegagahan kat lengan tu makin ketara..

actually sepanjang perjalanan balik kampung suami aku tu...... aku langsung tak sedar apa... punya la letihhhhhhh sungguh.... tau  tau je suami aku kejut dah sampai kat depan pintu rumah kampung suami aku....rumah pusaka arwah opah ngan arwah atuk dia.. bukan rumah mertua.. sebab suami aku nak pi singgah bersihkan kubur dulu...

lepas tu baru gerak pi umah mertua ku... siyes letih sangat ikut hati aku memang pikir nak tidur jer... heheh... bukak  puasa hari terakhir dengan family mertua aku... suami aku buat rendang ayam...

p/s: suami aku memang seorang yang pandai masak..dia masak apa pun sedap...

lepas tu petang sikit pergi bazar beli kuih dengan air...

malam raya tu suami aku yang banyak ke dapur... aku hanya tolong tengok je sebab tangan aku sakit... bengkak................adalah insiden yang berlaku kan tadi aku kata nih kejadian tak best maka nanti rajin sikit aku up entry lain lah cerita...huhuuu..


malam raya aku tak ingat pukul berapa aku tidur... pagi raya lepas tolong apa yang patut kat rumah mertua aku... suami aku ajak keluar pi kubur..pi umah pusaka arwah opah dan arwah atok dia... lepas tu dia ajak aku raya kat umah cikgu silat dia..


tempat jatuh lagi dikenang.... suami aku dengan cikgu amin... suami aku cukup cukup cukup sayang dengan cikgu amin nih... cikgu silat dia yang pertama...  
lepas asar balik umah mertua ku... tertidur ZZZzzzZZZzzz letih sangat la aku rasa... rasa tak sihat tambah dengan tangan aku yang sebenarnya bengkak kaw kaw sakit denyut denyut tapi aku tahan je wat lek wat peace dalam hati aku menangis nangis sakit mengenangkan hari raya takmau suami dengan anak aku susah hati.... aku betul betul bertabah bertahan..

tak banyak gambar raya tahun nih... nih mujur adik ipar aku yang cantik jelita tolong amik gambar.. 
lepas maghrib suami aku ajak keluar pi raya sana raya sini raya raya raya tapi beraya ekxpress.. singgah kejap kejap salam salam mintak maaf bagi duit raya kat anak orang tu lepas tu orang tu bagi balik duit raya kat anak aku... sebelum balik umah mertua aku tu suami aku singgah lagi rumah pusaka arwah atok ngan arwah opah dia... maklumlah ramai mak pak sedara serta sepupu sepapat dia kat sana... anak  aku pun happy berlari sana sini main kat situ... masa ni la aku bertahan dan bertabah sekali lagi... ahahahah gelak gelak join happy happy padahal tangan sakit denyut denyut huhuhu...


























outfit of the day dua lelaki handsome...
Allah saja yang tahu betapa sayang nya aku kat mereka nih..

balik umah mertua aku malam raya pertama tu..jam dah pukul berapa pun aku tak perasan...tak tengok jam langsung... aku rasa masuk dalam kereta pun aku dah tertidur...

raya kedua nih je gambar yang ada.. betul betul tak teringat nak bergambar banyak banyak tahun ni.. i is kurang sehat..huhu..
raya kedua.

pagi raya kedua ikut mertua aku pi open house bff mummy... umah ni memang best pergi sebab ada unlimited kambing... makan lah sepuas puasnya sementara stok masih ada heheh... tapi aku tak lama join mertua aku... suami aku ajak gerak awal.. pi umah pusaka arwah opah ngan arwah atok dia sebab malam raya kedua tu kat situ ada buat majlis tahlil dan makan makan besar sempena raya... suami aku ajak tolong apa apa yang patut...masa makan makan kat sini ada insiden tak best terjadi... aku asyik terfikir fikir nak up story buat pedoman tapiiiiiiiiii risau pulak ia akan mengAIBkan orang....so............fikir lagi masak masak lah...


sepanjang hari raya kedua tu dari tengahari sampai ke malam aku kat umah pusaka tu je... tolong apa yang boleh....

poyo tak poyo la kan... nak jugak dia tayang lengan tu... kekdahnya orang yang tengok gambar macam nih... kalau seketul hati nko busuk nko akan tengok dengan perasaan menyampah... tapi kalau seketul hati nko wangi... nko takkan rasa apa malah akan tumpang happy bila sedara sesama islam nko happy...  
basuh pinggan , sapu sapu, mop, potong memotong sikit sikit tolong tengok makanan atas dapur.. gitu lah keadaan bila buat makan makan sendiri masak... aku happy dapat sinsing lengan baju membantu.. lepas maghrib mula majlis tahlil lepas tu sedara mara mula datang tapi aku tak berkesempatan nak pi berkenalan mesra mesra dengan mana mana sedara mara pun.. busy kejap kejap kedapur membasuh pinggan yang sebenarnya aku tak paham kenapa boleh wujud dalam sinki sebab ada sediakan pinggan mangkuk cawan kertas.. takde lah aku merungut ku tabahkan hati memahami tetamu patut di rai cuma sebagai manusia biasa kannnn haruslah aku pikir pikir hal hal macam tu.. habis majlis baru aku betul betul makan, dan masa tu baru terasa letih yang amat.. lewat malam gerak balik umah mertua aku... balik tu memang tak pikir apa dah ingat nak tidur je... ZZZzzzZZZZzzzz...

actually malam raya kedua, something came up... cerita sedih yang aku malas nak ingat... tapi sampai sekarang aku tak jugak lupa.. entahlah... raya tahun ini Allah beri ujian kesabaran kat aku... unfortunately i`m failed.. aku tak cukup kuat bersabar.. huhu.. 

orang barat kata, a picture can tell a thousand story.. ehem.. suami aku langsung tak tau pasal kewujudan gambaq nih..
raya ketiga.

jatuh pada hari jumaat jadik awal awal suami aku dah pesan...lepas solat jumaat terus gerak beraya dan plan nak pi taiping...maybe nak pi gerik... penang.....  wahhh plan kemain lagi.....

baru lepas solat jumaat....

selfie gedik gedik sikit..
sepanjang perjalanan ke taiping tu... aku tidur je... heheh... mengantuk sangat sangat... letih semalam tak hilang lagi... Alhamdulillah sakit bengkak kat tangan aku tu dah kurang sikit... sampai je taiping suami aku kejut aku tengok dia siap dah tukar baju...


















sekali dia singgah dulu umah cikgu silat.... segala plan pun terbang macam burung pulang ke sarang ye... ahahahah... ikut hati memang aku nak geram tapiiiiiiii aku sayang suami aku separuh mati bhaiiiiii ... takdelah sebab dia tak bawak aku jalan raya aku nak masam muka.... aku redha je duduk bersimpuh sebelah dia dengar cerita silat...... dari kata sekejap je.... sampai la maghrib..... huhu...


dah maghrib tu aku rasa macam letih nau nak jalan lagi dah... suami aku ajak pi makan mi udang... alang alang dah kat taiping kan.. yes..yes... sebab aku memang suka udang maka jom..! 

kemain lagi anak bujang aku posing kan... heheh... 

actually aku masuk kan dalam plan nak makan mee udang nih pada raya haji nanti... since dah merasa time raya puasa nih... nampaknya plan raya haji tu aku kena pikir adjust balik la kot.. tapi suami aku kata takpe je... nanti raya haji singgah je lagi taiping tapi dia akan bawak aku makan mee udang kat tempat lain pulak...

heheh...tetiba muncul pulak rasa bersalah..macam aku nih ambik kesempatan pulak terhadap suami aku kan... honestly, i could not  thank him enough bab makan nih.. suami aku selalu berusaha beli kalau aku teringin nak makan sesuatu.. :)

selfie gedik satu kali
aku ngan suami aku order mee udang, anak aku order kuew tiau goreng penuh udang.. lepas tu suami aku order lagi udang goreng tepung.. udang memang besar besar... puas hati sangat la menikmati tambah tambah lagi suami aku sangat sangat prihatin... dia siap kupaskan kulit udang tu untuk kitorang... tengok ehhh gambar... aku curik curik ambik gambar suami aku sedang kupas udang hakim.. tersentuh hati seorang isteri..seorang ibu bila nampak kasih sayang seorang ayah tau..!

sedap..! suami aku kata ada satu tempat lagi sedap.. tapi dah malam tempat tu tutup..
gambar nih anak aku ambik lepas tu masuk kat instagram dia... masa nih makanan baru sampai... kitorang suami isteri tengah rancak borak pasal hal silat.. masa makan tu takdelah kitorang ni gedik gedik jugak nak duduk sebelah sebelah makan bercinta.. sedar ada anak nak kena layan..nak kena jaga...hihi.. 
fikir fikir balik aku rasa happy je jalan jalan tukar angin macam nih... selera nak makan makanan raya tu tak berapa nak ada..tak sihat dan sumpah tangan aku sakit giler ... balik dari taiping sempat singgah kuala kangsar kejap.. lepas tu aku tidurrrrr.. sedar sedar dah sampai umah mertua ku.. tengok atas meja eh..eh.. mak mertua aku ada masak sambal udang petai... ehhh pukul dua pagi aku dengan suami aku makan lagi walaupun sebenarnya dah kenyang...heheh.. mak mertua aku masak sedap tau...!  kadang menyampah gak aku rasa dia masak apa pun sedap ahahah.. apasal aku masak tak sedap macam tu ... :P hahah #ampunMummy

sabtu tu bangun je terus kemas kemas beg..... aha.... aku tak tau nak kata antara happy dan sedih masa tu... sedih pasal dah nak balik ntah bila jumpa lagi mertua aku kan...macam ada satu feeling sayuuuu jer.. happy sangat pasal tengahari tu dah janji dengan family aku nak jalan jalan umah sedara-mara sebelah aku pulak..heheh..rindu betul kat family sendiri ooiihh..!

layanan papa dengan mummy sangat baik terhadap kami sekeluarga... sungguh aku sangat bersyukur dapat mak pak mertua baik dan sporting macam tu..! terima kasih papa ngan mummy..!

kisah jalan-jalan dengan family aku pulak.

aku kan giler...! adik badik aku pun giler gak lah ahahahah... seronok jalan ngan adik badik dan family sendiri memang tak sama la dengan family mertua... hehehe.. 

#haiiiPapa&Mummy :P

risau pulak aku buat statement macam nih kekekekekeke...

jadik aku rasa macam nak stop cerita pasal raya.... ahahahah bab raya dengan family aku tu....... aku simpan kemas kemas dalam hati sendiri dah lah kan... kang anak aku baca ke bakal cucu cucu aku baca ke...boleh jadik salah faham ke fitnah ke kan....

singgah makan kat bubur perak..!

boleh tak aku selit sekali story nih...? heheh... on the way balik dari lumut ke ipoh, ada satu kedai yang jual macam macam jenis bubur... sedap sedap bubur kat sini.. kalau nkorang ada kesempatan tu singgah la ehhh cuba try test rasa tengok sendiri....






kitorang kongsi-kongsi je makan bubur tu pasal dah kenyang... sekadar nak merasa... singgah jugak la makan.. aku order bubur pulut hitam,anak aku order bubur jagung.. 

acah acah ambik gambar sweet..ahahah :P

kesimpulan nya... raya tahun ni aku happy...

ehhhh setiap kali raya pun aku happy je... asalkan orang yang aku cintai dan sayangi happy...

cuma..............................................................................

penat time raya tu.......................................................................

bila nko seikhlas hati membantu...... yelah raya kan...... bukan untuk makan je... tetap la umah nak kena sapu pinggan nak kena basuh nak kena tolong sama masak.... bila ada tetamu datang tu nak kena siap rumah... then ADA orang yang DUNGU nak jadi mem besar ala ala pwincess taknak menolong taknak buat kerja.... tahu nak lepak je hadap henpon.... halooooo aku tangan sakit betul betul lebam pun sedar diri nak membantu tau.... tak kuat iman aku bila tengok kita nih ia ia menyumbang tenaga tapi ADA orang rilekkkk je... heeiiiiiii kalau nko jenis buat kerja macam aku nko paham lah perasaan aku..!

bukan kita ungkit sebab kita buat untuk orang yang kita sayang kan....

tapi tetaplah sebagai manusia biasa.... tak kuat iman aku nak menahan diri daripada menyumpah manusia manusia yang perangai nya macam tu punya MALAS.

orang orang macam nih buat kan kemanisan hari raya tu tercalar.


belum lagi kira perangai yang malas.... ada pulak tak habis habis bagi alasan nak tengok anak nak kena pegang anak nak kena bagi anak susu sebagai alasan tak nak membantu... haloooo... kalau rasa nko busy sangat dengan anak len kali tak payah la jalan raya dok je umah jangan susahkan orang lain..

kepada manusia yang baca perasaan menyampah aku nih... sorry bagi aura negatif...


aku insan yang lemah...

puas bersangka baik..
tak lupa istighfar.

cuma aku tak mampu menahan diri bila lihat manusia manusia yang terlalu  lalu melampau ambil kesempatan nih... kes kes macam nih yang kadang kadang buat bukan saja aku...... tapi ramai lagi orang kat luar sana yang malasssss nak balik kampung beraya.. kan..kan..kan...?

ok lah
tu je lah kot nak cerita..


bye bye...!

Sunday, June 5, 2016

beli barang dapur sebelum puasa

Esok puasa...!

Esok nak puasa, baru hari ni aku sebok nak beli barang dapur.. dah beberapa minggu aku tak memasak.. "betul betul memasak" setakat goreng goreng tu ada lah.. yang betul betul masak memang takde.. jadik bawang dan rempah ratus pun takde.. mula mula ingat nak beli kat mydin.. lepas tu anak aku kata nak makan kfc... so terus pi tesco kajang..senang kat sana dah ada kfc..

actually aku sampai tu memang lunch time...orang punya lah ramai.... hewhewhew sangat sangat feeling tak tenteram tengok orang terlalu ramai kat food court tesco tu... memang anak aku nak kfc tapi bila dah sampai tesco tu dia kata nak makan nasi ayam..err...nasi ayam kat food court tesco kajang memang sedap... tapi tengok orang beratur kemainnnn panjang... hewhewhew buat kali yang ntah ke berapa.... last last ke kfc jugak...dah termaktub rezeki makan tengahari kat kfc...kan..?

seorang makcik comot dengan dua lelaki hensem.. ^_^

aku memang memanjang okey je kalau dengan kfc nih...heheh..

ada sentimental value dengan kfc... perasaan setiap kali makan kat kfc tu bukan sekadar memenuhi tuntutan nafsu yang tamak haloba... setiap kali menikmati hidangan kfc , ada rasa sayu jauh dalam hati aku... ada rasa keinsafan , ingatan dan dah tentu rasa kesyukuran ...

kenapa aku rasa semua itu setiap kali makan kat kfc......?

aku malas nak taip... malas nak cerita... buat masa ini lah.. heheh..

kalau tengok gambar cenggini...aku selalu fikir... adakah anak aku masih nak bergambar dengan aku bila dia dah besar nanti...? atau dia akan malu sebab ibu dia nih............ (comot) eheheh nih mesti anak aku akan mengomel marah kalau dia baca aku taip cengini..ahahah... 
settle makan...terus cepat cepat beli barang... aku takde la beli banyak sangat barang.. sekadar penuhkan dapur dengan barang yang patut patut ada... beli banyak banyak sangat risau ter membazir pulak... tak boleh nak agak sepanjang ramadan ni aku akan banyak memasak atau beli je kat bazar ramadan...

sempat jugak la aku gedik gedik suruh anak aku amik gambar seketul..lepas tu posing ala ala ratu kebaya..ahahah..

Alhamdulillah..

panjang umur kami sekeluarga, diberi kesempatan lagi oleh Allah s.w.t untuk sekali lagi bertemu dengan ramadan. syukur alhamdulillah. Rasanya ramadan memang bulan yang dinanti dan dirindui seluruh umat islam. Moga aku berkesempatan beribadat sebaiknya, moga ibadat aku dan keluarga ku diterima aamiin..

jika ada salah dan silap kami sekeluarga, harap dimaafi ya..!

bye bye!

Sunday, May 22, 2016

hey..! nko ingat aku perempuan gatal?

Peristiwa beberapa hari lepas dah... tapi perasaan marah geram naik angin tak puas hati masih kuat lagi ku rasa.. huhu... 



Makan sate sepatutnya sentiasa menjadi kenangan manis kat aku sebab sate tu feveret aku.. hari tu balik kerja aku dah letih sangat sangat.. memang tak la ku nak fikir masak masak huhu... terus aku tanya anak bujang aku nak makan apa.. biasanya dia nak tapau je kat kedai tomyam feveret dia.. hari tu dia tengok muka letih aku.. dia ajak aku makan sate.. heheh.. aku tau dia nak buat mood aku happy tu dia ajak makan sate tu.. mula mula nak pergi kedai sate paling feveret kitorang tapi terasa macam jauhhhh sangat walaupun sebenarnya tak sampai 20 minit pun kalau drive.. entahlah.. serius hari tu aku letih giler.. so akhirnya kitorang pi makan kat sate baung je.. bawak kereta 100km/j dalam lima minit aku sampai la.. dekat sangat dengan umah aku..

Sampai sampai terus order sate.. lepas tu cakap kat anak aku.. ibu penat sangat sangat hari ni yayang.. kita tak sembang dulu boleh tak..? Simpan tenaga.. dengan tak sempat nak lunch.. dengan hadap jammed.. penat nya....!

So masing masing cuma ngadap gajet je... actually aku cuma busy ambik gambar anak bujang aku je... nak belek fb ke instagram ke.. memang totally out of mood. Sambil tengok sekeliling... perhati anak aku main game.. lepas tu makanan sampai..




Baca doa makan. Ngap..! Ehhh aku tak ngap dulu.. aku tunggu anak aku makan dulu.. bukan aku ada selera sangat nak makan.. ikut perasaan letih aku pikir nak tidur je dah sebenarnya.. biar lah anak aku kenyang dulu.. walaupun depan mata adalah feveret aku.. huwahhhh serius takde mood ooiitttt.. aku control jiwa raga fikirkan anak aku tak bersalah je hahah.. stress dengan hal lain.. jangan sesekali lepas kat anak weihhh..

Sudahnya aku makan dua cucuk je sate..kalau hari hari macam ni memang cepat lah aku kurus kihkih.. yeah... masalahnya aku bukan hari hari takde mood..  kannn...?

Settle makan aku nak pi bayar... haaaaa sampai dah part yang buat angin aku naik 88 tingkat... time nak bayar tu akak kat kaunter kata tak payah bayar.. orang kat meja sebelah tu dah bayar tadi...Tu diorang tengah hisap rokok tu..

Aku macam... &#_@*★●☆☆°@#
apakah..?

Terus aku usha meja sebelah dan kelihatan la dua makhluk sengeh sengeh... ehhh... nko ingat aku ni perempuan gatal ehhh bila orang belanja aku nak tersipu sipu malu pi cakap terima kasih kat nko??

Aarrgghhh nko tak tau aku punya dah membara..

Ikut hati aku memang aku nak naik angik sangat sangat... aku tarik nafas panjang panjang.. aku cakap kat akk kat kaunter tu.. aku nak bayar sendiri apa aku ngan anak aku makan.. duit yang diorang bayar tu sukati akak la nak bagi balik nak ambik atau nak derma kat masjid ye kak.. saya bukan nak menyombong ye kak orang belanja tapi tak terima..cuma saya rasa masih ramai lagi orang yang layak terima duit tu.. saya nih masih lagi isteri orang.. tak boleh hadam kak otak saya nih ada lelaki lain nak belanja makan macam nih.. diorang tak nampak ke saya makan dengan anak saya kak.. dan macam macam lagi aku membebel pom pang pom pang last last akak tu kira jugak aku makan apa dan lepas bayar aku terus jalan masuk dalam kereta yang kebetulan parking ngam ngam sebelah meja diorang..

Masa aku nak masuk kereta tu diorang punya sengeh kemainnnnn lagi lebar ingat aku nak dekat cakap terima kasih..? Ehhh aku nih menahan sangat sabar dah pikir aku dah cukup letih dah hari tu.. masuk dalam kereta terus cerita kat anak aku apa jadik.. anak aku pulak jadik geram.. ahahah daripada marah terus aku nak gelak.. anak aku memang pantang sangat kalau orang nak ngorat ibu dia ahahaha.. 

Tapi serius.. perasaan marah tu masih ada.. aku tak tau lah kenapa kali nih aku rasa susah nak let go.. bukan aku tak biasa kena ngorat kekekekek maybe sebab sate tu memang feveret aku.. so aku tak suka betul orang luar masuk campur nak belanja macam tu.. hello... aku bukan perempuan gatal ok..? Pantang orang offer belanja makan.. huh..!

Sekian lah. Moga moga kurang sikit perasaan sakit hati aku nih..
Kbai!

Monday, May 16, 2016

isy anak aku nih kan..ggrrrr...

aku tengah syok isi petrol,aku nampak anak aku ambik gambar...debak debuk kejap jantung aku.. bahaya kan.. masuk je kereta...start enjin jalan...start jugak la aku nya bebelan ikhlas kepada anak aku... heheh..
macam biasa setiap hujung minggu aku akan pi isi petrol... settle habis gosok baju semua tu.. masak air panas... aku ingat nak tidur awal.. rasa tak senang hati.. rasa macam nak isi jugak petrol siap siap.. taknak nanti pagi isnin kelam kabut nak kerja..nak hantar ambik anak aku sekolah.. 

maka aku keluar jugak lah dalam malas malas tu... aku ingat anak aku taknak ikut.. dekat pukul 10 dah...suami aku dah selamat zzzZZZzzZZzzzZZZZzzzZZzzz... aku pun pikir nak isi petrol tu kejap je lepas tu balik terus tidur senang hati... stesen petron tu dengan umah aku tak sampai 5 minit drive pun.. huhu... teringat pulak dolu dolu aku nih nak isi petrol tak reti..nak isi angin tayar tak reti.. sekarang Alhamdulillah banyak jugak la pasal kereta yang aku tau.. huhuhu..

tengah aku bebel bebel kat anak aku pasal bahaya guna henpon masa isi petrol.. bahaya on engine masa tengah isi petrol... tengah aku bebel bebel tu...anak aku tanya aku boleh tak bawak kan dia pi potong rambut... huwahhh aku dalam hati tu rasa macam gerammm sangatttt... aduhai... nak tolak permintaan dia memang tak sampai hati... maka ku bawak la jugak...


kedai nih memang port selesa untuk aku bawak anak aku potong rambut... bertahun tahun sejak anak aku tadika lagi memang ku bawak potong rambut kat sini kalau aku cuma seorang.. lama jugak tak datang sini sebab beberapa bulan kebelakangan ini suami aku selalu je nak bawak anak aku potong rambut kat bangi tu.. nak support bisnes salah sorang team silat dia la tuh sebenarnya..huhu..

kali terakhir anak aku buat hair cut masa sebelum cuti ke pangkor.. jadik dah hampir dua bulan lebih anak aku tak potong rambut...rambut dia memang dah agak panjang... lepas tu 16 mei nih... sambutan hari guru kat sekolah..aku paham mesti anak aku nak nampak hensem..kemas.. gituh...

settle potong rambut...dia datang kat aku tanya soalan cepumas..

"hensem tak ibu hakim dah potong rambut nih..?"

aku jawab , "anak ibu nih walau cemana pun rambutnya..tetap hensem..." ^_^

sengeh je anak aku dengar jawapan ibu dia nih..heheh..

settle potong rambut, aku ajak anak aku singgah tesco kejap.. aku nak beli roti,telur dengan makanan kucing... dah alang-alang dekat dah tesco nya dengan kedai potong rambut tu.. aku singgah la.. jam pukul 11 lebih dah.. malam...


plan nak beli tiga barang je... tapi dah alang alang kat texco tu..aku dengan anak aku ambik jugak la barang barang makanan lain.. aku rasa mujur aku capai bakul je  bukan troli sebab memang aku fikir cuma nak beli tiga barang nih je..kalau capai troli tadi aku rasa penuh jugak la troli tu..huhu..

terjebak jugak dengan sindrom terbeli barang yang tak dirancang..tau tau je barang dah ada dalam bakul..hehe..

paksa rela anak aku tolong bawak bakul tu... heheh..

sebelum pukul 12 malam aku dengan anak aku sampai kat rumah.. cepat cepat aku suruh anak aku siap siap mandi gosok gigi.. lepas tu pi tidur...sementara tu aku kemas simpan elok elok semua barang yang beli tu.. lepas tu lega......... aku pun dah mengantuk sangat weih...! pikir nak tidur je nih..huhu..

k bye..!



Sunday, May 15, 2016

lepak,makan kek lagi :P

sebulan dua tiga kali jugak aku makan kek kan.....? lepas tu merungut tak kurus kurus ahahahah... serius aku sedang mempertimbangkan untuk diet... nak kurus nak cantik..... errrr sekarang pun cantik :P nih nak jadik lebih cantik lagi lagi dan lagi... haaaaaaa gituh... (sukati aku lah nak perasan pun...)


pernah tak norang jumpa orang yang makan la apa pun berat badan maintain jerk...... menyampah giler kat orang macam nih kan...? ahahahahah kalau busuk hati sikit mula la nak carut kan orang tu kata dia ada bela antu raye.... kekekekekeke... tapi aku jenis manusia hati murni jadik aku tak pernah lagi carut kan orang walau macam mana pun heheh semoga hati aku maintain baik suci murni walau macam mana terbit rasa menyampah tu aku ssyyuhhhhh ssyyuhhhhhh kan jugak perasaan itu..huhu..


antara sebab aku pilih untuk lepak lepak makan kek kat sini ialah sebab selesa... aircond sejuk orang tak ramai sangat aku dapat spend masa dengan anak aku... dapat sembang sembang... seminggu aku busy kerja.. pagi sampai petang lepas tu malam letih takde langsung masa yang berkualiti untuk anak aku.. jadik dua tiga jam lepak macam nih aku fokus kat dia... sembang la hal kerja..hal customer.. hal kawan sekolah dia..hal cikgu...hal silat...errr....hal artis...hal drama kat tv.. hal cuaca... segala hal yang boleh sembang semua aku sembang dengan anak aku..

selfie tu harus lah...! hikhik..


saja syok syok nak selfie.. lepas tu kitorang bercadang kalau masing masing panjang umur.. kitorang nak selfie setiap minggu... sampai anak aku besar...sampai aku tua... nanti nak buat collage... untuk kenangan sendiri sendiri... sekarang pun aku cuma dapat selfie dengan anak aku je... suami aku taknak dah selfie dengan aku sebab aku isteri derhaka.... ^_^ so dia tak sayang aku dah... kalau keluar sama sama pun dia taknak amik gambar dengan aku... takpelah... aku sedang belajar untuk redha nih... doakan aku kuat semangat tau..! ^_^ aku serius nih... hehe..


sekarang setiap kali aku haplod gambar je.. aku memang nak letak watermark yang ada nama suami aku tu kat muka aku.... kadang kadang terlupa jugak... seram sejuk aku pernah nampak banyak gambar gadis melayu dieksploitasikan... banyak gambar gadis melayu yang di ambil kesempatan oleh orang yang tak bertanggungjawab... letak kat page yang lucah.. page yang seksi seksi tu... huhu.. serius aku seram sebab tu aku nekad walaupun muka aku jadik tak jelas takpe lah.. yang penting ada jugak kenangan tu.. nak ambik risiko muka aku jadik ikon kat page lucah memang tak lah..


well.. aku sedar yang kalau orang tak bertanggungjawab tu nak perdajalkan aku macam dia perdajalkan banyak gadis melayu yang lain tu... maybe aku tak dapat nak buat apa.. cuma at least aku tau aku dah usaha.. gambar gambar yang mendada.. gambar gambar yang seksi semua perlahan lahan aku dah buang...

aku sedar jugak yang kalau diri sendiri tak gedik posing seksi tu.. takde lah orang boleh ambil kesempatan kan..? sebagai manusia kadang kita lupa..terleka... sama sama lah kita ingat mengingatkan dan berpesan pesan pada kebenaran ye.. ^_^

















chocolate cheese berries.. huhu... aku selalu nak try kek nih... tapi setiap kali tanya selalu takde stok.. selalu habis.. tetiba tadi ada... waahhh rezeki betul...! dapat jugak aku try.. dan ianya sangat sedap..! patut lah selalu habis je... huhu.. biasanya aku memang order red velvet jer pun.... entahlah... sejak red velvet nih wujud... hati aku memang jatuh kat dia je... tak pandang dah kek lain..kecuali red velvet takde,baru aku usha kek lain.. sebelum nih aku suka sangat sangat sangat dengan carrot cake, aku tak pernah terfikir pun yang aku akan suka kek lain sebab aku nih memang makhluk yang setia.. obviously semua kek kat sini sedap.... ikut citarasa masing masing je lah kan.. aku ada jugak try lepak makan kek kat tempat lain... susah sangat lah nak masuk dengan jiwa aku.. so macam mana aku try tempat baru pun, aku akan end up mencari kedai yang aku biasa pergi jugakkkk.. makcik makcik sangat perangai aku nih haaa... ^_^

























tu dia.... anak bujang aku dah mula belajar minum kopi... huwahh huwahh huwahhh terasa betul dia dah makin dewasa oiiittt... makanya terasa betul aku dah makin tua kekdahnya nih...ahaks..! dah tua tua nih aku dah patut sangat dah mula pikir pasal nak jaga pemakanan...dah tak patut dah makan manis manis macam nih selalu kan...?

tapi.......susah sangat lah nak handle sembilan nafsu tamak haloba aku nih...achaner..? :P malaysia ni pun banyak nau makanan sedap sedap... sebagai manusia yang bersyukur... makan makan dan makan tu boleh la dikatakan sebagai tanda aku bersyukur dan menghargai... boleh hadam dak alasan tu..?


hurm.... bling bling rasanya pandangan aku tengok gambar nih.... sedap...! nak beli seketul segedang tu belum mampu lagi.... pelan pelan himpun duit nih nak beli seketul segedang red velvet nih... nak bawak balik letak dalam petiais dan makan puas puas... hikhik.. entah bila la impian aku tercapai nih... asyik terpakai je duit setiap kali simpan.... heheh....



anak kesayangan...!

anak tak tahu betapa ibu struggle nak menghadapi kenyataan yang kamu semakin membesar.. semakin dewasa... semakin kacak.. semakin bijak...

ibu sentiasa doa yang terbaik untuk anak tau..!

berlalu satu hari lagi.... lepas nih aku nak siap siap gosok baju pulak.. esok mula satu lagi minggu baru... semoga kita semua melalui hari yang lebih baik setiap hari..aamiin..

p/s: sebenarnya hari nih suami/ayah kami ada teman kami berdua.... entahlah kenapa dia takde pulak aktiviti silat + gym tu... dah tentu lah kami happy... secara peribadi aku nih ingat setiap minggu orang orang silat tu nak rebut suami aku, ada je hal silat... kadang suami aku tak sihat.. nak suruh jugak suami aku tu datang tak bersilat lepak lepak pun  takpe.. takde otak kan??

huh.. mula lah mood aku nak mendung balik nih... pppffttt...ok lah bye!