Tuesday, March 1, 2016

pergi pasar borong selangor

ahad lepas aku pergi beli barang basah kat pasar borong selangor... saja nak ubah angin.. biasa kan  aku beli barang basah kat kedai aceh atau pasar malam... takpun kat mydin tapiiiii dah lama gak aku tak beli barang basah kat pasaraya sebab aku rasa daging daging ikan ayam kurang fresh kalau beli kat pasaraya.. lagi pulak beli barang basah kat kedai aceh atau kat pasar malam sebenarnya jauhhhh lebih murah kan..kan..


aku pergi berdua je dengan suami aku..malas nak bawak hakim...terasa ketidaksesuaian yang nyata kalau aku bawak anak bujang aku tu pi pasar borong selangor tu pasal dia kecik lagi dan keadaan pasar yang basah,licin dengan segala bau ikan ayam....pppffftttt... maybe setahun dua lagi la kot baru aku ajar dia untuk ke pasar besar macam nih.. 

on the way nak ke pasar borong selangor tu aku dah pikir siap siap dah apa aku nak...dalam pikiran aku memang aku nak carik sotong udang ngan ikan...kalau ikutkan masak ayam adalah paling mudah tapi...... entahlah.. aku rasa macam dah alang alang ke pasar borong... carik la seafood sebab seafood nih kalau beli kat pasar malam atau kedai aceh pun "agak mahal" la... kan..? 

jejak je kaki kat sana memang sotong sotong tu la aku pi usha dulu... sotong kat sini memang berbeza harga... ikut kesegaran sotong tu sebenarnya.. kalau sotong tu fresh fresh sampai harga dia memang beza singgit dua dengan sotong yang sampai semalam... untung manusia yang tak pandai memilih macam aku nih memang tinggi kebarangkalian nak kena "kelentong" beli sotong tak berapa fresh dengan harga tak berapa murah... heheh... takpe...suami iolls ada disitu untuk belek belek sotong yang siyes lah nampak segar sangat dan sekilo 13hengget...sebelum proses tawar menawar la... ikut rezeki masing masing kan... lepas sotong kitorang carik udang.. ikan... kerja aku memang menengok je hihi sebab siyes lah aku memang tak pandai nak beli barang basah macam nih... nak tengok ikan tu segar ke tak pun aku tak confident... walaupun dah enam belas juta kali suami aku explain tengok macam ni tengok macam tu... aku tetap tak dapat nak ingat.. aku syak sebab aku leka tengok muka suami aku yang hensem setiap kali dia explain tu aku rasa macam jatuh cinta sekali lagi dengan seorang lelaki yang bukan saja tahu makan tapi jugak tahu beli ikan...hekhek... gedik nau bunyi nya kan..kihkih..

























lepas tu carik sayur sayuran sikit....sayur sayur pun murah nau nau tapi tak boleh nak beli banyak.. sayur sayur cenggini bukan boleh tahan lama walaupun sumbat dalam peti ais kan... paling lama hayat dia boleh tahan segar pun seminggu...kalau sayur berdaun lagi pulak lepas dua tiga hari dah start layu kan.. so memang aku dah set dalam kepala otak aku takmau ambik banyak sayur...


balik umah dengan penuh keterujaan aku basuh bersih bersih letak dalam bekas... dalam otak chewahhh.. chewahhh.. nak masak itu nak masak ini... heheh.. siyes siyes la memang berbaloi sangat beli kat pasar borong nih.. yang dapat aku ingat sotong tu sebelas hengget, lebih sekilo sebab suami aku ambik penuh sebekas.. tawar tawar tawar dapat la kurang.. tapi suami aku ambik jugak udang ikan so makin banyak beli makin tak kedekut la penjual tu kan... ayat la baik baik kot kena ayat manis yang bersesuaian..memang boleh dapat banyak diskaun.. ikan kerisi tu ku tak ingat harga... ikan kerapu tu tiga ekor 12 hengget.. murah sangat lah sebab besar dan memang fresh.. udang tu sekilo 13 hengget aku mintak setengah kilo je  itu pun terlebih setengah kilo masa nak bayar tu dia kira 5 hengget.. huhu.. aku rasa macam nak menangis pulak mengenangkan selalu kalau aku beli  udang besar macam tu aku ambik lima enam ketul dah boleh cecah sepuluh hengget dah..nih ada 22 ketul aku kira cuma 5hengget...? fuhhh aku rasa memang aku rajin la datang membeli kat sini lepas nih kalau nak beli seafood.. 

ikut perasaan tamak haloba aku nak beli segala ketam lala kerang kepah hehehe mengenangkan peti ais aku kecik je kang tak muat nak sumbat .... haaaaaa takpe next time la aku beli...


sayur sayur dengan cili cili dan bawang bawang yang takde dalam gambar sebab aku dah simpan heheh.. sebelum sumbat dalam petiais aku suka basuh dulu.. ni sementara nak tunggu kering tu lah aku sempat ambik gambar... kot tak jadik macam bawang la terus masuk bakul... ohhhh ya ada ikan bilis sekali tapi ikan bilis pun aku dah simpan dalam bekas dah tutup rapat rapat.. semua sekali rm9.50 dan memang aku sangat susah nak percaya murah nau nau... cuma tu lah.. sebab tak boleh tahan lama maka aku ambik sikit je.. dalam hati tu memang dok ulang kata nak pi tiap tiap minggu hahah tapi aku tau aku tak la gigih macam tu... walaupun tak jauh sangat dari umah aku tapi membeli kat kedai aceh atau pasar malam adalah enam belas kali lebih dekat dan kurang memenatkan hihi.. 

beza beli kat pasar borong cenggini lagi banyak beli lagi murah harga...dapat yang segar segar pulak tu...beli kat kedai aceh atau pasar malam pulak boleh beli sikit sikit setakat yang nak masak esok lusa.. pasar malam banyak area umah aku nih..rasa macam setiap hari ada pasar malam untuk dapat sayur yang segar cuma harga la sedikit berbeza..

pergi pasar borong beli banyak banyak tu baru berbaloi cover kos tol dan petrol...gituh...

memang kena pandai pandai berbelanja zaman semua harga barang naik nih..kan?


ikan kerapu tu aku terus masak hari tu jugak... tak tunggu tunggu dah... sedapnya lah rasa isi ikan segar....teringat ingat sampai sekarang... huhu..aku tak pandai pandai masak ikan... tapi aku tak jadikan itu sebagai alasan untuk aku malas malas tak memasak..heheh..

oklah.

babai!

No comments:

Post a Comment

Note: Only a member of this blog may post a comment.